ANNONS

Innehåll från IKEA

Foto: IKEA

Så skapar du ett lyxigt sovrum med hotellkänsla – experten tipsar

En skön och stor säng, fluffiga kuddar, härliga täcken och sängkläder. Det är något speciellt med att sova i ett hotellrum. Som tur är går det att fixa ett sovrum med hotellkänsla hemma – kolla här!

För de flesta är sängen målet när de kliver in i ett hotellrum. Perfekt bäddad med lyxiga lakan och en madrass som följer kroppen. För det finns kanske inte något härligare än kasta sig ner i en riktigt skön hotellsäng? Men hur kan jag få den rätta hotellkänslan hemma? Vi lät Johanna som är sortimentsansvarig sängar på IKEA ge sina bästa tips.

Johanna, sortimentsansvarig sängar på IKEA, tipsar hur du får ditt drömsovrum. Foto: IKEA

– En viktig del i att hitta rätt säng, är att ta reda på hur du egentligen sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Delar du säng med någon eller sover du ensam? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha, säger Johanna.

Välj rätt säng

När du hittat rätt madrass, är det dags att tänka till kring hur du vill att sängen ska se ut. En stoppad sängram med detaljer som knappar eller rutmönster skapar direkt samma ombonade atmosfär som du får i ett hotellrum.

Foto: IKEA

TUFJORD sängstomme 160x200 cm, 4995 kr. Pocketresårmadrass VATNESTRÖM, 8395 kr. 

– En härlig kontinentalsäng eller sängram i sammet, som till exempel TUFJORD, ger rummet den där exklusiva looken som många vill ha idag. Lägg sen till underbara sängkläder och en mjuk matta som du kan sätta ner fötterna i, så får du ett sovrum med hotellkänsla, tipsar Johanna. 

Din vikt är en faktor att väga in vid valet av madrass – detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara.

Tänk ton i ton

I hotellrum struntar man ofta i sängöverkastet och låter sängkläderna synas. Dina påslakan och örngott får därför gärna vara enfärgade eller gå ton i ton, vilket ger ett enhetligt och lugnt intryck. 

– Satsa även på några fluffiga kuddar i olika storlekar. När det kommer till material ger framför allt lyocell en otroligt skön och sval känsla när du sover, samtidigt som det också hjälper till att absorbera fukt, förklarar Johanna.

Foto: IKEA

Förstora rummet med hjälp av en spegel. Spegel HOVET, 995 kr. 

Foto: IKEA

Garderobskombination PAX/SVARTISDAL, 9892 kr.

Maxa med gardiner

Ett par maffiga gardiner i exempelvis sammet gör också mycket för rummets helhetsintryck. Här rekommenderar Johanna att du jobbar med flera lager av gardiner i olika typer av material. 

– Du kan exempelvis välja att ha en tjockare gardin för att kunna mörklägga rummet och en lite tunnare som släpper in ljus, men som samtidigt skyddar från insyn, säger Johanna. 

Foto: IKEA

Med en rullgardin mörklägger du sovrummet på ett enkelt sätt. Mörkläggande rullgardin FYRTUR, 1495 kr.

Addera personliga detaljer

Sedan är såklart både dekorativ och funktionell belysning i form av en taklampa, vägglampor och bordslampor viktig, säger hon och tillägger:

– Jag vill dock betona att ett drömsovrum kan vara olika för olika personer. Därför bör du alltid se till att sätta din personliga prägel på rummet så att det verkligen blir en plats där du kan koppla av och sova gott, menar Johanna.

Foto: IKEA

Häng upp en högtalare på väggen och använd den som litet avlastningsbord. WIFI-högtalare med krok, SYMFONISK, 1 064 kr. 

Vill du se mer av IKEAs sovrumssortiment? Klicka HÄR

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och IKEA och ej en artikel av Sköna hem