ANNONS

3.20 på natten känns maximalism som mysigast

/

Okategoriserade

,

Det händer nästan aldrig, men ibland ligger jag och stressar upp mig över ”god smak” och ”sober design” på nätterna.

Jag finner dessa begrepp otroligt frustrerande och begränsande när jag börjar fundera på dem. Som om det förväntas att man förhåller sig till dessa, och för guds skull stannar på rätt sida om skiljelinjen.

Jag vill inte fundera på vare sig ”god smak” eller ”dålig smak” i mitt jobb, eftersom det är irrelevant och tar ned inredningsprocessen till en rätt trist nivå. Inget blir bra om man inte har roligt och får tänka fritt.

Det jag grämer mig över är att samhället i stort över huvudtaget slösar tid på att tänka på vad som är ”god smak”, när det är meningen att man ska kunna gå in i sin egen själ, hitta det bästa och skapa sitt hem i enlighet med de fynden. Av hjärtans lust!

Kan man ens definiera och diktera vad ”god smak” är? Och om ens hem, som är ett själsligt uttryck, inte passar in inom ramarna för gängse ”god smak”, vad säger det då om din själ och ditt hjärta? Passar de inte heller in?

Jag älskar nästan alla inredningsstilar om de genomförs med hjärtat – minimalistiskt, maximalistiskt, 50-tal, industri, traditionellt, Skandinaviskt…allt är vackert på sitt sätt om utförandet är kreativt och inspirerat.

Men så fort man börjar parat om ”god smak” och ”sober inredning”, föder man självtvivel och hämmar lusten att testa roliga inredningsgrepp bara för att se hur det blir. Som att pröva härliga färger, göra arrangemang av knäppa och roliga föremål som man blir glad av, mönstrade tyger, ha en soffa som är rund med fransar. Det är mycket lättare att köpa allt från butiken där alla med ”god smak” handlar, så vet man att man är safe och att ingen kan få en att känna som om man inte hör till.

Därför gillar jag ”maximalism”, även om begreppet bara existerar som motsatsord till ”minimalism”.

Ni som värjer er mot ordet ”maximalism”  kanske tänker att det är rörigt, kaotiskt, brokigt, stökigt och ett överflöd av prylar. Det är inte den typen av maximalism jag menar.

Maximalism omfattar enligt mig:

 • Färg
 • Mönster
 • En tillåtande inställning gentemot vem man är, hur man väljer att inreda och hur man lever i sitt hem.
 • Noggrant utvalda ting med affektionsvärde som arrangeras

i inspirerande konstellationer.

 • Liv
 • Personlighet
 • Humor
 • Barnslighet
 • Själ
 • En känsla av värme och lättillgänglighet
 • Stora mattor som ramar in
 • Många böcker
 • Mjuka, stoppade möbler
 • Vackra material
 • Mjuk och välplacerad belysning.

När jag känner mig deppig tar jag fram bilder på maximalistisk inredning och njuter av hur kul inredarna verkade ha när de skapade miljöerna. De kändes sig bara fria, glada och hade det mysigt medan de skapade sig en drömvärld inuti sin lilla bubbla. Som man kände sig som liten när man möblerade om i sitt rum!

Just nu  njuter jag speciellt mycket av Martin Brudnizkis restaurangmiljöer. När han började var det många som blev väldigt bekymrade över det här med skiljelinjen mellan ”god” och ”dålig” smak. Nu är det så många som härmar hans stil att det nästan har blivit standardstilen för coola restauranger.

Intressant, eller hur?

IMG_5727
IMG_5734
IMG_5735
IMG_5757 3
IMG_5811
IMG_5954 3
10E88802-F686-4359-93E2-75573DA32583
DD43DAF9-E114-44D8-B334-E1EC39ED7841
E94AAA9E-50D7-4EB9-BB3A-B3DB92351DDF

Upplev en av hans miljöer i verkligheten på underbara Pas d’art  i Stockholm.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00