ANNONS

Läsning och inredning

/

Inredningsinspiration

,

Okategoriserade

,

Om mig

,

Sånt som inspirerar mig

,

Det är min fasta övertygelse att till exempel skidskytte och inredning utarmar varandra. Inte heller fullkornsbulgur, dammsugarpåsar eller kommunala blanketter funkar ihop med inredning;  under påverkan av dessa blir den på sin höjd ett par pinnstolar och en sån där polyestermatta som det står ”I don’t swim in your toilet, please don’t pee in my pool” på .  Det är såklart därför det finns så mycket ful inredning. Logiskt. Och det är därför ingen skidskytt någonsin har blivit glad när någon klappat honom på axeln mitt under loppet och erbjudit honom en utmärkt soffa av klassisk modell med klädsel av Josef Frank.

Men så finns det vissa saker som helt klart ger varandra bränsle (vad mig anbelangar): Musik och inredning. Mat och inredning. Och böcker och inredning!

Jag kan inreda ett helt hus med ”Autumn in New York” eller ”Sometimes it Snows in April” som bränsle och inspiration. Med känslan jag har fått på en särskilt härlig restaurang. Eller av Denise Rudbergs underbara böcker!

Då lånar jag känslan till inredningen av det som inspirerat just då. Och det blir så mycket bättre och naturligare än inredningen som följer en dokumentär om Tjeckiens primära leverantör av parkeringsmätare mellan 1962-67. 

52BB5721-2139-4EB4-BBF5-CB423701EC25

I går började jag läsa Denise Rudbergs ”Er tredje man”, som är senaste delen i serien Kontrahenterna, och nu vill jag inreda åt Iris, Elisabeth och Signe. Kanske lite extra åt Elisabeth! Jag vet exakt hur de ska bo. Hur det ska kännas när man kliver in i deras hem.

Jag kommer inte att ta med mig deras stil, men däremot inspirationen som själva läsandet av en bra bok ger mig in i mina inredningskonsultationer idag. Och det kommer lägligt; jag har en extra klurig variant inbokad nu på morgonen som verkligen kräver att jag tänker lite utanför ramarna och har ett bra flow.

D2205E77-FCE4-4546-892F-F4546DBCBAA7

Böckerna utspelar sig på  40-talet, och Loranga lanserades 1934. Man måste ha med sig tidstypiska tilltugg in i läsandet, förstår ni väl. Den gula färgen funkar dessutom som en utmärkt färgaccent till min leopardpuff.

Vad skakar loss kreativiteten hos er – är det något särskilt?

Ha en underbar sommardag!
/Sofia

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Eklekticism

Jag brukar ofta börja ett rum utan färg. Sedan lägger jag till dem, allteftersom.
Ofta blir det accentfärger i form av kuddar, fotpallar, konst eller plädar, till exempel. Ibland blir det till slut en tapet eller målade väggar. Men jag har kommit på att jag verkligen tycker om att jobba mycket med färg som om de vore neutraler. Att det är mycket ton-i-ton och utan hårda kanter och kontraster. Jag gillar också det kontrollerat röriga, som uppstår av färgklickar och tavelväggar.  Nu känner ni er väl förvirrade – det gör min man också –  men jag ska visa några bilder från härliga miljöer som visar vad jag menar, åtminstone när det gäller färgklickar och konst. 

Vi börjar med The Hoxton i Paris.

C4F7F01F-24EF-4705-897A-6EC0EFAB1FCF
C07B5498-2301-431A-9190-04D76F745544

Jag älskar de rundade sofforna, fransarna och tygerna. Vad fint det är att kombinera olika färger av sammetstyger i samma soffgrupp!

Sedan kommer The Proper i San Francisco, där Kelly Wearstler står för inredningen.

4BF150ED-C668-4621-BC31-B461A9F62170
5B00D970-8F0E-4C33-AA90-1A463320271C
4CFE01A4-0DE6-4E1C-8860-B0FCDBAB2823

Jag älskar eftertanken som ligger bakom valet av konst, att man alltid drar ut någon kulör från konsten och har den på någon pall, eller en kudde eller något annat.

Jag samlar på ställen i Stockholm som ger samma typ av inspiration (säg gärna till om du känner till något), och hittar liknande vibbar i vissa rum på

Lydmar. 


0B2B0D23-CB54-42DC-A106-067CD1D81869

Nu senast hittade jag den i kontorshotellet

no18

, som har en dovare färgskala, men ett otroligt fint ihopplock av möbler, detaljer och färger.

4AB67D53-4A11-4E6D-A145-9B64B733D4EE

E89EFF5C-4D46-4921-ADD4-91A637A0D186

Det som är roligt med den här stilen, som kallas eklektisk, alltså stilblandande, är att den ska vara sådär lite nonchalant som en fransyska som bara slänger på sig några paltor från garderoben och ser helt fantastisk ut.
Men herregud, så mycket tid och eftertanke det ligger bakom varje lyckat exempel! Det är nämligen en konst att få till den här stilen. Det ligger ju liksom i dess natur att vara stökig, men charmen ligger i att det är uttänkt stökigt. Om man glömmer bort ”uttänkt”-delen ser det ut som om man är lite obalanserad och brukar diskutera politik med en stekspade medan man sitter i en container i en gränd.
Det är därför detta blir så extremt bra när man är noga med färgerna och formerna, så att de hänger ihop. Sen kan man gå bananer med mönster och möbler.
Det är som att det här sättet att arrangera inredningen lever och vibrerar, men man har tämjt den så pass att man kan ta in den i sitt hem utan att den går bärsärkargång.

Så spännande. Jag ska tänka på den hela dagen.

Ha en bra dag!
/Sofia

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Zebratapeter & och en tapet som ser ut som en pärlbeströdd klänning!

/

Jag verkar ha tröttat ut min man.

Kanske på flera sätt – det kan man ju gräva i vid tillfälle – men just nu är det främst ett sätt som står ut: Han opponerar sig inte länge lika mycket när jag ändrar saker här hemma. Jag har ännu inte landat riktigt i hur detta outforskade territorium känns.

Kanske är det ett tecken på depression? Eller…acceptans!

Han vet ju att om jag fastnar för en zebratapet så kommer jag inte att kunna släppa den förrän jag har använt den någonstans; det blir som ett myggbett som jag måste klia på. Och om jag inte ger efter för det så säljer jag soffan istället, bara för att jag blir så frustrerad. Och det går ju ut över alla.

Med ”använda den någonstans” menar jag oftast hemma, eftersom jag inte vill tvinga på mina kunder något som jag har fått på hjärnan, utan se alla hem som jag har äran att få jobba med med ofiltrerad blick som inte färgas av vad jag vill göra, utan vad som funkar bäst just där och för kundens personlighet.

Detta vet min man, som brukar spjärna emot så mycket det går, vilket oftast bara sporrar mig. Men nu verkar det alltså som att han är lite spak/har vitaminbrist eller helt enkelt har uppmärksamheten på sin bizznizz, så han sa inte ett ord när jag förkunnade att nu är det snart dags för zebratapeten som jag har skjutit upp i två år. Hallå, vem är jag utan detta motstånd?!

Hur började zebravurmen? Med min kärlek till Thibauts Etosha, som jag använde mig av här:

IMG_1672 2

Anne Nyblaeus

Se mer från den våningen här.   

Jag har också använt mig av den i det platsbyggda skåp där jag förvarar trista pärmar. Då blir de inte så trista längre!

IMG_1308
IMG_1309

Nästa etapp tog vid för ett par år sedan då min kund visade mig Bartlett från Ralph Lauren Home.

Jag hatade den.

Ända tills jag två dagar senare inte hatade den alls, utan avgudade den helt utan förbehåll; konstigt hur man funkar ibland. Vissa saker måste mogna. Som män, vin och tydligen tapeter.

Eftersom jag är återförsäljare av Ralph Laurens sortiment sedan länge ligger de mig alltid varmt om hjärtat, och jag har skrivit om tapeten Bartlett tidigare här.

Tyvärr kan jag inte visa hur tapeten blev hos kunden eftersom hon inte vill det.

Det gör inget alls; då får jag väl visa hur den blir genom att tapetsera med den hemma, istället!

IMG_1312 2

Så häromdagen var jag och tittade igenom hela Ralph Laurens Penthouse Suite Collection på jakt efter Bartlett och några andra tapeter från Ralph Lauren som jag valde mellan.

Den här, nedan, heter Swingtime Herringbone, och är helt fantastisk i sin struktur av små pärlor – som på en festklänning!

Ralph Lauren Home beskriver den själv så här:

”A sequin jacket from the Ralph Lauren womenswear collection was the inspiration for this glamorous and stunning beaded design”Bara beskrivningen räcker för att få mig att falla! Vad säger ni? Den här kliar definitivt; nästa gång blir det den. Kanske invändigt i en garderob, hörni?! Oj, den tanken lär sysselsätta mig ett tag…

IMG_1313 2

Den här heter Jazz Age Geometric – visst får man cocktail- och Ben Webster-vibbar?  Också en mycket het runner up. Åh – som backning i en hemmabar? Med vackra kristallglas och karaffer på hyllor i förgrunden?

IMG_1314 2

Sista inspirationstapeten är Carlton Stripe – också en kär älskling. I ett pojkrum? Arbetsrum?

IMG_1315

Vad säger ni, är ni lika kära i tapeterna som jag? Synd att jag inte har hittat några fina miljöbilder med dessa – det framgår inte riktigt hur vackra de är på produktbilderna.

Hoppas att ni har en bra dag – ta hand om er!

/Sofia

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00