ANNONS
PersonuppgifterCookies

Doftminne från barndomen

/

Todiloo,

”Baka baka liten kaka, rulla rulla liten bulle”… Det sistnämnda roade jag och Celine oss med under första delen av gårdagen. Redan direkt efter frukosten satte vi igång med bulldegen så den fick bearbetas och jäsa riktigt ordentligt innan vi bakade ut bullarna med fyllning av massa smör, socker och kanel, mums!

Och det var Celine som fixade det mesta, jag var mest behjälplig med att läsa receptet. Märks att hon tycker detta med att baka är skoj, och just kanelbullar går hem hos alla i familjen. Ja vem gillar inte nybakta kanelbullar liksom 🙂 Varje gång man bakar dyker doftminnen från barndomen upp.

Jag har testat olika bullrecept genom åren, men har kommit fram till att jag tycker detta som i grunden är från ICA blir allra bäst. Jag lägger dock alltid till kardemumma i bulldegen, plus att jag gör mycket mer fyllning än vad som står i originalreceptet. Tycker det är på tok för lite med bara 50 gram smör till fyllningen, så jag kör alltid med minst 125 gram 😛

.

Kanel & kardemummabullar!

Ingredienser – ca 20 st

Deg

1/2 paket jäst (à 50 g) 50 g smör 3 dl mjölk 1/2 dl socker 1 krm salt 8 dl vetemjöl 1 msk mortlad hel kardemumma 1 tsk malen kardemumma

Fyllning

125 g smör eller margarin

4 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1/2 dl socker

Pensling

1 st ägg

pärlsocker

Deg: Smula jästen i en bunke.

Smält matfettet i en kastrull . Tillsätt mjölken och den mortlade kardemumman och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Fyllning: Rör smöret smidigt med socker, kanel och mald kardemumma till fyllningen.

Ta upp degen och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut till en platta, ca 30×40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop bullar, och lägg dom i bullformar av papper. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.

Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock. men först njuter ni av ett gäng bullar tillsammans med iskall mjölk såklart.

___________________

Hoppas din vecka börjat på allra bästa sätt!

Vi hörs!

13

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00