ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kolasnittar på begäran!

/

På begäran kommer här receptet på dessa klassiska sirapskakor eller kolasnittar som jag väljer att kalla dem, som vi bakade till julmarknaden. Supergoda och kakorna går snabbt och enkelt att baka. Alltid ett extra plus i min bok, med icke krångliga och långrandiga recept och bakverk √

Varsågoda, börja baka!

Kolasnittar!

Ingredienser:

200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl

Gör så här:

Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt. Arbeta ihop till en jämn smet. Jag använder elvispen genom hela receptet.

Tillsätt därefter vaniljsocker, bakpulver och sirap. Kör med elvispen till en jämn smet, sedan i med vetemjölet. Kör med elvispen återigen tills smeten ”kladdar ihop sig”. Först blir det små smulor, men fortsätt att köra tills smulorna blir större och större. När degen ser ut som grova smulor kan man enkelt knåda ihop det sista för hand.

Gör degklumpen till en jämn rund ”boll” dela därefter upp degen i fyra lika stora delar. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm långa. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Jag lägger två rullar på varje plåt, så det behövs alltså två plåtar för de fyra degarna. Grädda mitt i ugnen i 175°C med över och undervärme i 15 minuter. Låt svalna en kort stund på plåten, någon minut bara innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt på galler.

Klart att njuta!

_______________________________________

Ha en fortsatt bra dag, och vi hörs snart igen!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Seg måndag

/

Hur har första dagen på denna vecka startat? Min måndag har varit rätt medioker, där jag dessutom har varit lite smått seg. Tror jag har en begynnande förkylning som ligger och lurar, så har tagit det väldigt lugnt, och bälgar vatten för glatta livet. Har fått för mig att det är så man motar Olle i grind när det kommer till just förkylningar. Hoppas vakna pigg imorgon!

Har äntligen fixat två kransar till ytterdörren. Eller fixat, och fixat, jag köpte färdig krans som jag sedan dissekerade och plockade isär då den var på tok för stor. Hade mindre ringar hemma sedan tidigare, så använde dessa, ståltråd och så monterade jag ihop allt igen till mindre små nätta kransar. Jag är nöjd med resultatet och det blev fint på dörrarna.

Hade även tänkt fota kransarna ordentligt på dörrarna, men ni får hålla till godo med detta så länge, fick aldrig tummen ur idag. Som sagt inte helt piggelin, men lovar göra det inom kort så ska ni få se hur mysigt det blev.

Nu ska jag krypa ner i sängen med en Loka Jordgubb/granatäpple och bara slötitta på tv, och förhoppningsvis somnar jag och vaknar på topp imorgon!

Ha en fin kväll och tack för era snälla ord om bloggen.

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Första advent

/

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla människor glädjas att fira få advent.

Godaste lussekatterna jag vet. Receptet längre ner!

Två små gulliga flitmyror som bakade pepparkakor i flera timmar, och dekorerade med glasyr.

Paketerade och redo att säljas!

Första advent och här har ugnen gått varm sedan klockan 08 i morse. Maximilian och hans klasskamrater skulle ju i helgen stå på årets julmarknad här i stan och sälja hembakat för sin framtida skolresa.

Igår var första dagen och Maximilian och det gänget med klasskamrater han hängde med sålde slut ALLT på tre och en halv timma. Det fanns inte en endaste lite smula kvar till de barn som skulle stå senare på eftermiddagen och fortsatt idag dag två av julmarknaden. Så var bara att kavla upp ärmarna och så fick alla baka en omgång till i all hast under gårdagen eller som jag som klev upp i ottan. Nu kan jag receptet på kolasnittar i huvudet kan jag meddela, haha!

Därefter har ugnen fortsatt att gå varm, för det har även blivit ett stort lussekattsbak samt ett gäng med pepparkakor tillsammans med Céline och Julie. Mysa timmar tillsammans med julmusik i högtalaren, och tänd brasa på tv:n.

Detta är det absolut bästa receptet på Lussekatter, luftiga och supergoda! Har du inte bakat ännu, gör det då efter detta kanonrecept, ingen kletig deg och det blir sååå luftiga och goda bullar. Här snackar vi ingen kompakta trista bullar inte!

Lussekatter

Ingredienser – ca 40 lussebullar

2 paket saffran
2 dl socker
2 msk mörk rom
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm 3% mjölk
1/2 tsk salt
800 g bagerimjöl
1 dl russin

mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
pärlsocker
russin

Gör så här:

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret, blanda med rom och rör om. Låt därefter stå och dra i ca 30 min. Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jäst och blanda med rumstempererad mjölk, smöret samt saffransvätskan i en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av socker, salt och mjöl. Arbeta degen i 15 minuter i maskin. Låt den sedan jäsa under bakduk i 60 minuter.

Under tiden, lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet. Här hemma skippar vi russinen helt, kör med pärlsocker på istället, men det är ju en smaksak.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Tryck i russinen ni som gillar´t, ni andra hoppa gladeligen över den delen 😛

Lägg lussebullarna på bakpappersklädda plåtar, och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Pensla med uppvispat ägg, och grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk, njut därefter!

_____________________________

Vad har du hittat på idag, denna första advent?

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00