ANNONS

Önskade odlingstips

/
1ACAA8CC-D177-4B2F-AC37-D75432D2574D
C621F981-EFAC-4E60-B446-1ABE6B4EFFBC

Go´dagens!

Många av er har haft ett önskemål om ett inlägg om Dahlior, så nu tänkte jag knåpa ihop ett här som svar på era böner, haha! Vill dock understryka direkt att jag inte är något som helst proffs i ämnet, utan det här är skrivit helt utifrån mina egna erfarenheter, och det är alltså inget facit hur man ska göra.

I vilket fall, det är inte svårt att odla dahlior, tvärtom faktiskt. Enda lilla smolket i bägaren är att knölarna inte tål frost på våra breddgrader, och att man därför måste plocka upp alla knölar på hösten ur jorden, och vinterförvara dom svalt/mörkt.

024

Var köper man Dahlior

Dahliaknölar finns att köpa i vanliga blomsteraffärer och går även att beställa via internet. Jag har beställt i stort sett alla mina knölar hos Magnolia i Nossebro. Där förbeställer man de sorter man vill ha under hösten, sedan håller butiken beställningen fram till våren året efter. Fram till dess går det att ändra i sin beställning hur man vill. I början av mars fick jag ett mejl om att beställningen var redo för leverans, och först då betalar man knölarna, därefter kommer ett paket med posten.

Några av mina olika Dahliasorter jag har odlat i år

036

Cafe au Lait, oerhört vacker, och stor. Men denna sort är inte så bra att plocka in som snittblomma. Den nickar väldigt snabbt tyvärr, men är ju ljuvlig att ha ute i trädgården.

040

Penhill Watermelon, även denna maffia dahlia är inte så bra att plocka in, håller bara någon dag eller två i vas. Men ljuvlig att ha och njuta av utomhus.

041

Petras Wedding, denna sort var den som började blomma allra först hos mig i år, och sedan har den matat ut blommor i månader. Den håller dessutom länge i vas som snittblomma.

043

Till vänster; Hillcrest Suffusion, till höger Cornel Bronze, och även dessa är bra snittblommor att plocka in.

047

Till vänster Maya och till höger Sweet Nathalie, bra snittblommor även de, ljuvligt vackra.


7B78D858-9519-49D5-855E-B1D206490FA8

Här har ni skönheten Daisy Duke, funkar bra att plocka in.

FF584017-A70E-4BEF-9166-7E7BE0580DD9

Och sist men inte minst, sköna Henriette.

Förkultivera

Jag har båda åren jag har odlat Dahlior förkultiverat dem. Alltså satt knölarna inomhus för att väcka upp dem ur sin vinterdvala. Detta brukar jag göra någon gång i mitten/slutet  av april, det är ganska lagom tycker jag, eftersom man oftast inte kan plantera ut dom innan i början av juni.

003

Jag brukar göra såhär: 

1. Fyller en femliters plastpåse (ni vet vanliga fryspåsar på rulle) med planteringsjord. Ska man odla dahlior i krukor så sätt knölen direkt i den krukan du ska använda istället.

2. Sätt i en knöl per påse/kruka, plantera försiktigt och ganska grunt så att den gamla fjolårs grenen sticker upp över jorden.

3. Vattna väldigt, väldigt sparsamt. Jorden ska bara precis hållas lite fuktig, men absolut inte blöt, då riskerar knölen att ruttna. Jag förvarar alla plantor i sina ”planteringspåsar” ute på vår inglasade balkong från själva planteringen och framåt.

4. När Dahlian vuxit upp med ca 15 cm skott, då toppar jag dem. Då blir plantan mycket knubbigare, tätare och stadigare. Gjorde inte det första året, för det tar emot att knipsa av toppskotten när Dahlian äntligen börjat växa där på vårkanten, men man vinner på det i längden. Jag upplever att i år blev det fler blommande stjälkar, om jag jämför mot när jag inte toppade. Kanske bara är en slump, men upplevde det så.

5. När risken för nattfrost är över planterar man ut dahlian på friland, i rabatt/pallkrage eller sätter kort och gott ut krukan man förkultiverat i. Här i detta område är det oftast i början av juni, men beror såklart var i landet man bor när risken för nattfrost är över.

IMG_0018

Planteringskrage

Men lite hjälp från maken fixade han i våras ihop en stor pallkrage, eller vad jag ska kalla det. Grävde ur, och fyllde med näringsrik jord. Sedan planterade jag de flesta knölarna i kragen. Men går att plantera rakt i rabatten såklart.

Plantera ut på friland

När jag planterade ut mina dahlior satte jag dem ca 10 cm djupt, med ett avstånd på ca 40-50 cm, men jag kunde med facit i hand haft ännu längre mellanrum för det blev verkligen tätt i kragen. Jag sätter bambupinnar som stöd redan från början, för allteftersom plantorna växer desto tyngre blir dom och vill lätt välta, så Dahlior behöver bra med stöd. Sen är det bara att se till att det blir en jämn vattning, och vänta på blomningen som kommer någon gång i slutet av juli, början av augusti. Sedan kan man njuta av månader med blommor.

3927EC40-D3CA-4693-96B1-4E116AD24F62

Här har gått ca 4 veckor efter det att jag planterade ut knölarna där i början av juni.

36A128EC-B911-4924-B8AB-489460126D4E

Här har gått ytterligare några veckor

91B35480-7935-4835-8FF1-AC9AF512765F

Här i början av augusti har det tagit fart rejält.

810F108B-BF09-40BD-9375-327CBE16B988

För att inte tala om såhär i september, vilt var namnet!

När frosten kommer

När hösten kommer, och den första rejäla frosten är här är det dags att plocka upp alla knölar. Detta är väl det tråkigaste momentet av de alla, men knölarna överlever inte en svensk vinter, så vill man behålla sina plantor är detta nödvändigt.

knöl

1. Bänd försiktigt upp knölen med en grep.

2. Skaka av jorden försiktigt.

3. Klipp ner plantan till några cm från knölen.

4. Låt därefter ligga och torka i  några dygn.

5. När knölen torkat, lägger jag varje knöl i en papperspåse (sån som är avsedd för matavfall) som jag före det har fyllt med lite kutterspån (köper på Granngården) för att knölen ska hålla rätt fuktighet, men ändå inte mögla. Jag namnar även påsen med vilken dahlia-sort det är i, så man har koll nästa år.

Knölarna vill ha frostfritt, mörkt och svalt. Ett garage, en källare eller vind brukar funka bra. Jag förvarade våra knölar förra vintern nere i källaren. Odlar man dahlia i kruka behöver man inte gräva upp knölarna, då kan man vinterförvara hela krukan mörk och svalt, och till våren förodlar man igen.

Det är alltså så här jag har gjort, och som sagt jag är inget proffs, men det har funkat för mig som synes. Du får själv testa dig fram till våren, det är riktigt kul att följa när det växer.

Lycka till, och ha en fortsatt fin torsdag!

unnamed
8

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Perfekt lunchmat

/
004

Linsgryta, god och mättande lunch, och den fina porslinsskålen är från Arket och finns här

010

Godmorgon,

Ni är flera läsare som hört av er om receptet på den röda linsgrytan jag skrev att jag äter jätteofta till lunch. Jag delade receptet tidigare i våras, men tror att jag då kallade rätten för linssoppa 🙄 Vet i a f att det inte är så enkelt alla gånger att gå tillbaka och att hitta till gamla inlägg. Därför får ni här receptet återigen med nytagna bilder från gårdagens lunch.

Jag äter denna gryta flera gånger i veckan. Ofta tillsammans med fröbröd. Perfekt att laga grytan på en söndag eftermiddag, så räcker det sedan i minst 3-4 dagar framåt till lunch. Jag har dock en liten ”linsgrytstjuv” (Céline) som gärna vill ha en skål då och då till mellanmål efter skolan. Därför räcker grytan olika långt här hemma beroende på. Man kan också frysa in i matlådor har jag förstått det som, om man inte vill äta samma lunch flera dagar i sträck, men det har jag inte testat själv.

Och ni som rynkar näsan åt linser.. Har ni testat? 😛

..

006

Bra mat att ha i matlåda och värma i micro. Nyttigt, vegetariskt, mättande, billigt, gott och extra plus att man sällan faller för frestelsen att äta något onyttigt när man har grytan lagad och klar. Hinner man med en rask promenad på lunchen istället för att stå och laga, alt gå ut och äta 😛

008

Testa att laga den, snabbt och enkelt går det!

..

Vegetarisk röd linsgryta

Ingredienser – 4 port

1 gul lök
1 msk rapsolja
1 liter grönsaksbuljong
3 dl röda linser
3 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 burk krossade tomater (à 400 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 citron (det rivna skalet)

Gör så här:

Skala och finhacka löken, fräs den i oljan tillsammans med paprikapulvret. Tillsätt grönsaksbuljong (1 liter vatten plus 2 st buljongtärningar) sköljda linser, lagerblad och krossade tomater. Låt koka i 15 minuter under lock (inte stormkoka). Tillsätt därefter pressad vitlök, citronskal och smaka av med vinäger, kryddor och salt, klart att servera!

unnamed
9

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Inlägget innehåller annonslänkar

Dags att mysa till det!

/
F4325BB6-BC29-4B0F-8976-719030CEAF63

Hej mitt i lunchtimman,

Hösten är den tid på året jag nog blir mest sugen på att greja och dona hemma. Troligtvis beroende på att man tillbringar mer tid inomhus. Total motsats till sommaren som ju just passerat, då man knappt är inomhus alls, mer än när man ska sova. Men under hösten vill jag ”boa in” hela familjen extra, och det behövs värme, och myskänsla när mörkret kryper allt närmare. Färgskalan hos oss går ju i en ljus och ganska neutral grundton. Enkelt omjag vill lägga till en mer murrig färgpalett på kuddar och plädar,  inga kulörer som skär sig och grunden har man alltid oavsett årstid, och det blir på så sätt minimalt med slit och släng – √Härnäst står Halloween för dörren. Här smyckar vi inte hela huset med läskiga skelett och liknande, gillar inte det kort och gott! Men jag brukar fixa en läskig Halloweenmiddag för barnen där den sista oktober varje år, det uppskattas mycket. Så härsåg det ut förra året för er som missat eller glömt. Annars  dekorerar jag mest med lite pumpor och liknande bara. Förra året tipsade jag i detta inlägg om att köpa halloweenpynt på loppis och måla om i en kulör man själv tycker om, om nu sakerna känns för skrikiga i original menar jag 😀

pumpa1

Annars kan man ju köpa dessa små fina pumpor i sammet från Jotex, så himla fina. Jag klickade precis hem ett set som jag ska dekorera med framöver. Pumporna finns även i andra vackra färgkombinationer här om man nu tycker dessa jag valde är lite mesiga i nyanserna 😛

pumpa2

Min rabattkod hos Jotex ”ANNASEPT30” verkar fungera fortfarande, så om även du vill ha 30% rabatt på allt du handlar använd den!

Vet inte hur länge den gäller, trodde redan den hade utgått faktiskt, men jag testade precis när jag skulle handla och rabatten drog av, så tips, om du ändå ska handla!

Nu lunchdags, på återseende!

unnamed

Rabattkod

Gå till www.jotex.se
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00