ANNONS
PersonuppgifterCookies

Äntligen en snygg häck (utan att behöva gymma, hehe)!

/

BLOMMOR

,

Okategoriserade

,

PLATSBYGGT & RENOVERING

,

TRÄDGÅRD

,

En miljon ligusterplantor från Häckspecialisten har anlänt så nu börjar operation snygg häck.

I flera år har jag irriterat mig på den svinfula och risiga Ölandstoken som är planterad längs vår tomtgräns. Där Ölandstoken tar slut tar ett ännu risigare staket vid som med åren har rasat både här och där.

Dom vi köpte huset av och våra tidigare grannar byggde tillsammans staket i trä som dom sen hjälptes åt att ta hand om. Samma sak gällde Ölandstoken, dom delade på ansvaret att ansa den men den blev så ful till slut att dom gav upp lagom till att vi flyttade in. Jag försökte klippa ner den för att den skulle få växtkraft men den behövde nog mer ett mirakel.

Staketet blev också bortprioriterat åren innan vi köpte vårt hus och dom förra grannarna föreslog att vi skulle slänga det gamla och sätta upp ett helt nytt. Vi började undersöka olika alternativ för att ersätta det, nåt som ger båda husen en snygg inramning och som kräver lite skötsel. Vi var länge inne på ett nytt trästaket men vi bor i 20-tals hus och grannen har ett modernt hus så det var svårt att hitta ett som skulle passa båda stilarna. Trästaket är ju supersnyggt men helst vill man kanske ha ett finsnickrat vilket är mycket dyrare än dom prefablösningar som finns på byggvaruhusen. Livslängden varierar också enormt mycket beroende på vilken kvalitet man använder.

Kutym är att man tillsammans med sin granne ansvarar för underhåll på staketet och då måste båda parter tycka att det är roligt att slipa, måla om och allt som krävs när trä påverkas av väder och vind. Det gamla staketet som står där nu är inte bara risigt utan har också börjat rasa och varken vi eller våra grannar har haft tid eller lust att ta hand om det så därför kändes det som att ett staket kanske inte är det vi ska ersätta det med.

Jag har gjort en hel del research och frågat alla mina trädgårdsvänner om vad som är den bästa häckplantan och alla svarade liguster eller avenbok. Tujor är out of the question för dom kräver en massa fix, det ska gödslas, vattnas och klippas hela tiden och det tar tid innan den blir snygg. Plantor i sig är dyrare än ett staket men kräver faktiskt mindre underhåll om man gör rätt från början.

Liguster är en gammal och pålitlig häckplanta som passar både till 20-tal och moderna hus och det bästa är att den kan klippas till en riktigt smal häck som ändå är tät. På vår framsida har vi en sibirisk ärtbuske som häck och dom är så glesa i grenarna att precis allt som flyger och far slår rot i häcken och nu är det en enda blandning av allt som växer i området.

Eftersom markarbetet med att anlägga en häck är ganska omfattande så valde vi att anlita ett företag som är proffs på detta. Det är en himla logistik med att hyra grävskopor, containrar att slänga allt gammalt i, lastbil med jord mm. Man kan göra allt det själv men det blir inte så mycket billigare och framförallt så kan växtgarantierna variera beroende på hur grundarbetet av planteringen utförts.

Därför är det är bra att man anlitar ett företag som verkligen kan anlägga häckplantor så att allt blir rätt. Magnus som är the big boss på företaget vi anlitade började med att ta bort den gamla ölandstoken, staketet och tog ner en björk som börjat tappa stora grenar. Efter det så grävde gänget på Smesab varsamt upp mina gamla pioner, klematis och andra plantor som stod i vägen för planetringen. Allt skräp lades i olika containrar som hyrts in, som sen hämtas för återvinning.  Jag passade på att kratta löv för glatta livet så att jag kunde utnyttja att containern stod på plats och därmed slipper 900 vändor till tippen, hyra släp osv.

Sen grävdes ett 50cm brett och djupt dike som blev klart lagom till att lastbilen med lyxig jord från Hasselfors levererades. Man ska alltid blanda i minst 50% ny planteringsjord ihop med den befintliga för bästa effekt. I stunden kan det kännas som en onödigt dyr utgift med Hasselforsjord, lastbilen som hämtar jorden osv men jorden är verkligen livsviktig för ett bra resultat.

Jag anlitade faktiskt Smesab först och främst för att dom skulle fixa vår farstukvist. Förra sommaren renoverade Henrik alla snickerier på entrén och kvar blev att gjuta och laga betongen. Vi har dessutom en liten lucka mitt i golvet på entrén som går till en oljepanna som finns under farstukvisten som inte varit i bruk på över 20 år. Eftersom dom ändå skulle komma hit och fixa med det så frågade jag om dom skulle kunna plantera vår ligusterhäck samtidigt. Det är ju i senaste laget och plantorna måste i innan tjälen går i marken.

Jag ska göra ett inlägg där du kan se hur vi har renoverat snickerierna på farstukvisten. Det blev jättefint men betongdelarna behöver som sagt fixas.

Eftersom en hel del plantor behöver flyttas för att ligusterns rötter inte ska ha någon konkurrens så bad jag Magnus gräva en stor rabatt där jag kunde sätta alla dom flyttade växterna.

Man får passa på när man har en grävmaskin på plats.

Här står jag och Magnus och jobbar.

TOBY BRETT

Just nu ser det inte så roligt ut i trädgården men det kommer bli jättefint. Om du som läser min blogg undrar var jag tog vägen så har jag varit ute i trädgården varje sekund av denna vecka och fixat med allt detta. Samtidigt har jag haft inspelningar och företagsgig på kvällarna som avlöst varandra så jag har varit sämst på att blogga. Allt som hänt under veckan kommer jag att posta i dagarna istället.

Nu ska jag gå ut och kratta lite löv och trycka ner allt i papperssäckar. Det är ju höstlov här så jag måste fokusera på att underhålla Amina och hennes vänner lite också.

Ha en fin dag, kramar Doreen.

5

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00