ANNONS
PersonuppgifterCookies

Inredningstips från designern Judita hur du stylar ditt coffee table

/

Hur får man till sitt Coffee table så att det blir sådär inbjudande, snyggt och elegant? Jag har googlat och Pinterestat men tycker att allt ser stelt och opersonligt ut. Därför kontaktade Judita Appelfeldt som är konstnär och inredningsdesigner och har stenkoll på hur man ska tänka när det gäller nivåer, material, färg, form, mängd mm. Juditas designtips var så bra så jag skrev om dom i tidningen Husextra och nu får du som läser min blogg också ta del av hennes proffstips. Här får du se hur mitt Coffee table blev och längst ner i inlägget ser du Juditas enkla tips och guide på hur du ska tänka när du stylar ditt soffbord.

För några år sen köpte jag mina drömmars soffbord som jag upptäckte under en staycation på Hotel Diplomat i Stockholm. Det stora brickformade svarta soffbordet var liksom det snyggaste jag någonsin sett. Jag frågade personalen i lobbyn på hotellet vart bordet var köpt och dom hänvisade mig till Svenskt Tenn några portar bort från hotellet. Det visade sig att bordet var svindyrt och jakten efter ett liknande lite (eller mycket) billigare påbörjades. Jag tror att jag letade i över ett år men insåg det jag borde ha förstått direkt, att ett sådant bord hittar man ingen annanstans.

Bordets formgivare heter Per Öberg och är arkitekt och detta tunga svarta bord som är en blandning av modernt och klassiskt var EXAKT det jag älskar och absolut inte kunde hitta någon annanstans.

När jag väl hade köpt mitt drömbord så var jag ändå inte riktigt nöjd för det blev liksom aldrig sådär fint som jag hade föreställt mig. Bordet är 110 cm i diameter och vad än jag ställde på bordet så blev det inte bra. Eftersom vi har öppen planlösning så står soffbordet precis i mitten av allt och vad jag än placerade på det så blev det antingen för tomt eller för rörigt.

Det första och viktigaste tipset som Judita gav mig var att dekorera med sådant som man tycker om. Blommor och böcker är ju sånt som hela vårt hem är fullt av så det var inte så svårt att plocka ihop lite sånt men att hitta nåt som vi verkligen älskar eller som har stor betydelse för oss tog sin tid att kläcka.

Till slut kom jag på det!

Jag och Henrik har ju varit i Sydafrika och spelat in en TV serie för SVT som heter ”Hajar med Doreen” för att vi just älskar hajar. Under inspelningen spenderade vi mycket tid med hajforskare som finansierade sin forskning genom att bland annat sälja några få unika fossila fynd från historiens största rovdjur, Megalodonen. Detta resulterade i att vi kom hem med en ca 4 miljoner år gammal Megalodontand som har legat i en ful inramad plexiglaslåda bortglömd i vår källare. Vi bröt upp lådan och tog ut fossilen för den ska ju såklart ha en plats på vårt Coffee table så att alla kan se och känna på den.

Tanden placerade jag i ett jättefint snäckformat dekorationsfat ”Shell” i mässing på bordet och det blev så fint.

Judita gav mig en lista med en massa olika saker som skulle passa på bordet, bland annat en jättefin korallskulptur som passade perfekt ihop med vår familjs kärlek till världshaven.

Korallreven är under stort miljöhot så korallen är självklart konstgjord. Visst passar den perfekt ihop med det övriga havstemat?

Det känns fint att få vår familjs stora passion representerad på husets mittpunkt. Man ska ta fram sånt som påminner en om det man älskar och ha det synligt för alla att se. Egentligen skulle jag sätta mina barn, hockeypulver och en häst på bordet om man nu ska vara strikt med att ha sånt man älskar.

Jag adderade även lite fina böcker med fina bilder i för att få till lite olika nivåer på bordet. Vårt hem är fullt av stora spännande böcker som man aldrig kan få nog av att bläddra i och många av dom är Henriks fotografiböcker. Dom bläddrar han ofta i inför en ny filminspelning för att få inspiration. Just dom här böckerna är en fotografibok av den tyske modefotografen och filmregissören Peter Lindebergh och den grå/beiga boken, Bottega Veneta, handlar om uppkomsten av modehusets signifikanta flätade ‘intrecciato’ läder som kom till då symaskinerna på 60-talet inte var anpassade för att sy i grovt läder.

Högst upp på böckerna står ett svart doftljus från Ralph Lauren och ovanpå en ljuskåpa, ”La Cloche”. En ljuskåpa är inte bara dekorativt utan förlänger även doftljusets hållbarhet.

Ljusstakarna på bordet är i tre olika nivåer och dessa tre som heter ”Juliette” är i mässing och den högsta ljusstaken är 39 cm hög, den mellersta 32,5 cm och den lägsta 21cm. Denna ljusstake-trio gjorde faktiskt all skillnad. Jag har haft en massa olika ljusstakar på bordet men eftersom det är så stort så behöver det vara ganska höga ljusstakar för att det inte ska se plottrigt ut och gärna ett ojämnt antal.

Dom ljusstakar som jag ställt på bordet tidigare har antingen varit för låga eller för jämna i nivå och då händer precis ingenting. Denna eleganta trio med dom runda dekorativa kulorna gjorde sig perfekt på bordet. Ljusen i matt grå/lila är också riktigt långa och det bidrar också till nivåerna.

Jag har alltid en vas med färska eller torkade blommor på husets alla bord men alla mina vaser är i vanligt klarglas. Juditas förslag på vas var verkligen inget jag ens skulle kunna tänka mig om jag sett en sådan i en butik men nu när vasen kom på plats så förstod jag verkligen varför hon föreslog den. Denna spräckliga vas är ganska hög och heter ”Oyster Vanilla Bean” och är både handblåst och handmålad. Hantverket tillför verkligen en känlsa till bordet och mina torkade hortenisor från trädgården passade perfekt mot det vita/beiga assymetriska mönstret.

Hos min mormor stod det alltid en fin glasskål med lock och i den låg det polkagrisar, man fick aldrig ta någon men skålen skulle stå där på vardagsrumsbordet. Även jag har haft godisskålar på mitt vardagsrumsbord men även där har det blivit lite fel för skålarna har nog varit för små. Dom har liksom signalerat: Ta gärna en godis men skålen är i miniatyr så det kommer verkligen att se tomt ut om du tar två.

Judita tipsade om kristallasken ”Palmer” och föreslog att jag skulle fylla den med goda chokladpraliner med guldigt papper. Det blev verkligen fint och till skillnad från min mormor (må hon vila i frid) så får man äta av det som står på soffbordet hemma hos mig.

Mitt hopplösa Coffee table blev exakt så fint som jag hade önskat och viktigast av allt så blev det i enlighet med det som är vi det vi älskar.

En sista viktigt detalj, den stora kronan på verket är den fina kristallkronan ovanför soffbordet. Jag har haft alla möjliga lampor som har hängt ovanför bordet men det har bara sett knäppt och fel ut.

Dom har hängt får lågt så att man inte ser personen som sitter mittemot, dom har även suttit för högt upp mot taket så att det känts som en hall. Ingenting har blivit bra och jag ska inte skylla ifrån mig men med ett sånt här stort och ganska tungt soffbord så behöver man möta upp med en lampa som verkligen är rätt. För några månader sen, efter en evighet av letande så hittade jag THE ONE!

Jag har länge sneglat på kristallampor men tyckt att det blir ett litet stilfel med vårt ganska enkla 20-talshus som är allt annat än en pampig sekelskifteskåk. Men så hittade jag ett danskt företag på nätet som heter Nordic Crystals som har otroligt vackra, moderna kristallampor i många olika utföranden. Modernt/klassiskt, precis som bordet.

På vinst eller förlust, helt osedd klickade jag hem denna kristallkrona som heter ”Storm”. Den fanns i två olika storlekar och jag valde den mindre som är 60 cm i diameter (jag skulle kunna ha tagit den som är 80 cm). Det är en kristallkrona men i ett nordiskt lite mer minimalistisk utförande som passar perfekt i ett ”vanligt” hem.

Jag är besatt av designen med 5 lager handgjorda kristaller som hänger i olika nivåer på en svart järnram som är helt i stil med soffbordet. Jag önskar att jag kunde visa hur allt ser ut på kvällen när jag tänder ljusen på bordet och skenet från lågan studsar mellan ljuskåpor, kristallask, mässingfat och den magnifika kristallkronan. Det är så fint och stämningsfullt med ljusvirvlar som sprids i olika riktningar.

Judita Appelfeldt tipsar om hur du stylar ditt Coffee Table

 • Det enklaste sättet för styling på ett soffbord är att alltid tänka i en ”Triangel”. Produkterna du stylar med ska bilda en visuell triangel, dvs. variera i lika dimensioner, höjder och även bilda grupperingar.
 • Ett enkelt sätt för att få mer djup och elegans är att ställa några av föremålen på en spegel. Det finns tex. brickor med speglar att köpa men man kan även beställa en spegel från din lokala spegeltillverkare i valfritt mått och form. Ställer man tex. flera ljusstakar i lika höjder ovanpå spegeln ger detta en vacker effekt, speciellt på kvällen.
 • Förutom vaser, ljusstakar och prydnadsföremål är böcker/coffeetable books ett säkert kort som alltid blir rätt.Dels kan man använda sig av flera böcker på varandra för att ge höjd åt tex. en ljuslykta som kan ställas på böckerna.
 • Styla gärna med flera ljusstakar, dels i olika höjder och i grupp. För att ge ett mer ”proffsigt” uttryck, använd ljusstakar av samma material, men i olika former. Var inte heller rädd att blanda silver och mässing ihop. För mycket av det ena kan annars bli lite tråkigt.
 • Lyft gärna fram detaljer som du verkligen tycker om och som det kan bli en ”snackis” kring. Du kanske tex. har en ärvt en vacker ask från din mormor eller något annat fint som förtjänar att synas lite extra.
 • Stylingen på bordet kan gärna vara i material som binder ihop färgskalan men tänk på att använda dig utav ”motpoler”, dvs. Hårt/mjukt, ljust/mörkt, manligt/kvinnligt, runt/fyrkantigt, glas/sten. mm. På så vis ger de olika detaljerna kontraster mot varandra och stylingen blir inte så platt.
 • Ta in naturen! En gren i en ovanlig form, mossa, eller varför inte en snäcka som du hittat på en strand.
 • Levande blommor i en vas blir alltid vackert men även en enstaka kvist kan bli minst lika fint om du istället vill framhäva vasen den står i.
 • Köp alltid flera av samma detalj. Stilleben i grupp gör sig alltid bättre istället för en av varje, som kan ge ett lite plottrigt uttryck.
 • Sist men inte minst- byt inredningsdetaljer ofta. Ibland kan det vara bäst att börja om från noll. Samla ihop dina vackraste föremål du har i ditt hem på golvet, testa dig fram och plocka upp dem på soffbordet.
 • Börja från mitten med den högsta detaljen och gå sedan neråt kring den- testa och lek dig fram och tänk utanför boxen. Inget är hugget i sten.

Hoppas att du som läser detta kan ta till dig av Juditas tips så att du får till ett härligt soffbord fyllt med en massa fint som du älskar.

Ha en fin fredag, kramar Doreen

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@doreenmansson/
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00