ANNONS
PersonuppgifterCookies

Platsbyggd sittbänk med dold förvaring till min lilla matsal.

/

En platsbyggd bänk med smart förvaring är precis vad vi behövde för att få till så många sittplatser som möjligt på den begränsade ytan som vår matsalsdel har. Med den här sittbänken så skapas fler sittplatser runt matbordet och eftersom bänken är byggd mot väggen så vinner vi nästan en meter i rymd vilket är väl behövt.

Dom flesta platsbyggda sittbänkar som jag har sett på nätet är 50 cm djupa (eller mer) och eftersom vi behöver utrymmet så valde vi att bygga vår sittbänk med endast 40 cm djup. Nu när den är färdig så känns det som ett bra beslut. Som jag har skrivit i tidigare inlägg (läs här) så kommer vi att beställa måttanpassade tjocka sittdynor med avtagbart tyg så att man kan sitta skönt och är olyckan framme så kan man enkelt ta av tyget och tvätta det. Jag kommer inom kort skriva mer om materialval för sittdynor och vad man ska tänka på när man beställer dynor som ska hålla formen länge och samtidigt vara en snygg inredningsdetalj.

Här kommer bilder på byggprojektet, steg för steg.

Min sambo Henrik och vår vän Tony gör alla våra roliga byggprojekt här hemma tillsammans och så var det även denna gång. Jag får alltid tvinga in mig för att få vara med och jag tror faktiskt inte dom riktigt ser mitt fulla byggar-potential.

Their loss!

Här är utrymmet vi har haft att jobba med. Väggen är 4,5 m bred och med matsalsstolar blir det max 4 platser men med en sittbänk kan man rymma en mindre by. Vi började med att försiktigt ta bort golvsocklarna som ska återanvändas senare och monteras och målas in på den nya möbeln.

Min sambo Henrik använder alltid SketchUp (som är ett gratisprogram) när vi ska rita upp möbler som ska byggas. Det är ett enkelt 3D-program utvecklat av Google som går snabbt att lära sig grunderna i. Den självklara fördelen med att först rita upp möbeln i 3D är att man kan se hur den ser ut innan man börjar bygga och kan testa sig fram och justera utseende, detaljer, färger m m efter tycke och smak. Den andra fördelen är att man lätt kan räkna ut exakt hur mycket virke som kommer att behövas (förutsatt att man ritat i skala 1:1).

Vi började bygget med att regla. Vi valde att ha två utdragbara lådor på bänkens ytterkanter som är 80 centimeter breda så vi reglade efter dom.

Anledningen till att vi inte har lådor hela vägen är för att sittbänkens mittersta del kommer att ha matbordet framför sig och då blir det svårt med en lådor som ska dras ut.

Jag älskar dold förvaring så jag ville helst inte ha en låda med handtag på. Därför åkte jag till IKEA och köpte 2 stycken 80 lådor med push-to-open-funktion. Jag hade en gammal lådfront från IKEA hemma sen tidigare som var i samma mått så den fick bli mall för var hålen skulle sitta på dom nya egentillverkade fronterna.

Vi valde att klä möbeln med MDF och det kan se lite deppigt ut men vi har använt MDF förut, bl a när vi byggde en platsbyggd säng till vår dotter i ett rum med snedtak (se inlägget här) och det blir snyggt med lite färg och fix.

MDF är väldigt smidigt (och snabbt) att jobba med och för det här projektet med vår nya sittmöbel är MDF ett perfekt material. Tack vare SketchUp så visste vi dom exakta måtten på lådfronter, luckor m m och kunde därför kapa till alla bitar redan på byggvaruhuset. Mycket smidigt.

Jag känner mig konstant bevakad av både min sambo Henrik och vår vän Tony så fort jag ska såga nåt så leendet är för att den tillsågade bottenplattan passade helt perfekt. Som väntat.

I det här läget är det kanske lite svårt att se att min nya vackra kristallampa i taket ska passa som hand i handske med den nya sittmöbeln. Har lite panik över att lampan kanske blir för liten nu när vi ska ha ett 240 bord? Hoppas inte för den här lampan älskar jag.

Här kan man se att mittendelen av sittbänken är i en sektion och att ytterkanterna har två lådfronter av MDF. Mittensektionen har också dold förvaring som man kommer åt genom att lyfta på sittlocket.

Fula MDF blir genast lite lyxigare när man smyckar fronterna med dekorlister i trä. Älskar hur möbeln genast får en sån där genuin 20-tals look bara genom att man sätter trälister på.

När alla snickerier var klara var det bara att måla kvar. Vi började med att grunda innan vi målade två vändor med snickerifärg. Det fick bli exakt samma färg som vi har på väggen så att möbeln smälter in och inte tar för mycket plats. Vi målade även in dom vita golvsocklarna i samma färg men alla snickerier fick en färg med högre glans (Alcro 812 Lovika halvblank för snickeri, Täby Färg& Tapet).

För att man inte ska slå i ryggen när man sitter på den nya möbeln så kapade vi fönsterbrädet och snickrade dit en dekorlist under och målade in den (klicka här för fler bilder på fönsterbrädan, val av bröstlist och hur vi gjorde). Det blev så snyggt, så nu fortsätter vi att göra det på alla fönsterbräden.

Just dessa snygga fönsterbrädor chefade vår vän Tony över och jag och han hängde på Bauhaus i flera timmar för att överlägga vilken list som skulle bli den snyggaste.

Här ser man lite bättre hur ytterkanten har en låda och tittar man noga så ser man gångjärnen på sittlocket på mittendelen. Därunder finns det massor av plats för sällskapsspel, stora serveringsfat och sånt som man kanske inte behöver varje dag men som gärna får finnas inom räckhåll.

När lådan är stängd så ser man en liten övre och undre luftkant men snart kommer en sittdyna ovanpå och då tror jag att man behöver ett förstoringsglas för att upptäcka att det döljer sig en låda där bakom. Vem behöver ett panic room när man kan gömma sig i en sittbänk? #lifehack ju!

Och här är en bild på mittensektionen där man kan öppna sittlocket och förvara saker. Jag är så nöjd med att vi valde att måla in golvsockeln i samma snickerifärg som övriga möbeln (det pågick en ganska seriös fejd om detta men som jag slutligen vann).

Äntligen har vi fått fler sittplatser och massor med dold förvaring. Nu återstår jakten på ett matbord som är 240 cm långt med möjlighet att förlänga till 300 cm. Jag har letat i en liten evighet och hoppas på att hitta ett bra bord snart. Nu när bänken är på plats så ska jag beställa 5 måttanpassade sittdynor i kallskum med hög densitet och med ett snyggt tåligt avtagbart tyg. Men innan jag gör det måste vi välja matsalsstolar (som kan väljas när vi vet vilket bord vi ska ha).

A never ending story!

Ha en fortsatt fin kväll och håll utkik på bloggen så kommer det färdiga resultatet (med sittdynor, matord, stolar, sisalmatta, snygg konst på väggarna mm) inom kort.

Kram, Doreen

7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@doreenmansson/
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00