ANNONS
PersonuppgifterCookies

Jag körde ett barnprogramsknep med Jonas Jonasson & Cecilia Klang.

/

JOBB & KARRIÄR

,

Bokmässan 2022 kommer leva kvar i mig länge och intervjun med Cecilia Klang och Jonas Jonasson blev nåt helt annat.

Många författarintervjuer sker ute på mässgolvet på upphöjda scener hos dom olika förlagen och andra i slutna salar med plats för större sittande publik. Här sitter jag med författarna Cecilia Klang och Jonas Jonasson i en TV sänd intervju och med livepublik. Förra året hade jag liknande intervjuer med författare och då satt kanske 3 personer i publiken vilket inte är så roligt när man äntligen ska få prata om sin bok (se inlägg från förra året här). Att få vara på Bokmässan året efter pandemin är som balsam för själen och jag är så glad att mässan hade så många besökare. Det märks att människor har längtat efter detta.

Innan min intervju med Cecilia och Jonas gick jag och Amina på en bokshoppingrunda. Amina hade sett i programmet att Edvin Törnblom skulle ha en signering så vi hade siktet på att hinna med det innan lunch.

Här står världens gladaste Amina med Edvin som stod och signerade böcker åt en lång ringlande kö med fans. Jag personligen är väldigt förtjust i Edvin (fast jag inte känner honom) för jag tycker att han är så snabb, roligt och sjukt allmänbildad. Jag brukar skämta med mina 90-talistdöttrar att om jag hade en son skulle han förhoppningsvis vara som Edvin. Kan man ha en son-crush eller är det bara pyttelite creepy?

Hur som helst är Edvin bokaktuell med ”Bögen är lös” som jag sen köpte långt efter att bilden togs och missade därmed signeringstillfället.

Både Jonas Jonasson och Cecilia Klang ger ut sina böcker på bokförlaget Polaris och det gör även denna cowboysare, Johan Ripås. Johan är SVTs Afrikakorrespondent men också en väldigt nära vän (och min fd producent på min talkshow Doreen 21.30 SVT). Eftersom han bor i Nairobi och bara är hemma för Bokmässan så var det extra lyxigt att vi hann hänga lite. Johan har skrivit flera böcker (klicka här) och nu är han aktuell med boken ”Underbarnet”. Jag tänkte länge, med tanke på titeln att boken nog kanske handlade om mig men detta har han med bestämdhet dementerat.

Efter foto med Edvin, lunch med Johan Ripås och bokshopping så var det äntligen dags för mig att få intervjua dessa två genier. Detta var sista dagen på mässan och dom hade redan gjort en massa olika intervjuer och fått ganska många likadana frågor så jag tänkte göra något nytt eller åtminstone lite annorlunda.

Redan innan mässan uttryckte Jonas att han gärna gör något annat än en traditionell intervju och både han och Cecilia var väldigt nyfikna på varandra och hur den andres författarhjärna fungerade.

Så jag bad dom maila mig det dom undrade över när det gällde den andre, frågor som bara jag fick läsa. Nån timme innan intervjun skrev jag ut alla deras frågor till varandra och fick hjälp av Amina att klippa ut dom i små remsor som vi vek ihop. Alla frågor till Cecilia från Jonas fick ett C på sig och alla till Jonas från Cecilia fick ett J på sig. När TV sändningen satte igång och jag presenterat dom båda och  pratat kort om deras böcker så tog jag fram en liten glasburk, förklarade upplägget och sen fick dom dra varannan lapp med den skrivna frågan och sen svara.Det blev faktiskt väldigt roligt.

Båda två är otroligt begåvade och man undrar verkligen hur dom tänker när dom skriver för det är inga, vilka-som-helst-hjärnor som får ihop det som dom. En bok blir så mycket mer spännande när man lär känna personen bakom och på det här sättet fick vi veta så mycket mer om Jonas och Cecilia än om jag ställt dom vanliga tråk-traditionella frågorna.

Det blev ett så mycket mer levande samtal när jag fick ställa en följdfråga på Jonas ställda fråga till Cecilia som löd: Kan det vara så hemskt som att du är komplex och jag endimensionell?

Eller Cecilias fråga till Jonas: Din debut blev en världssuccé. Hur var det att skriva boken efter det? Var du sprängfylld av självförtroende eller hade du prestationsångest?

Eller min favoritfråga (skrattade ihjäl mig) från Cecilia till Jonas: Varför döpte dina föräldrar dig till Jonas? Med tanke på efternamnet… hade de dålig fantasi eller älskar de namnet Jonas gränslöst?

Två geniers funderingar på den andre där en (Jonas debiterade 2009) har sålt miljontals böcker runtom i hela världen och den andra som är som är i starten (Cecilia debuterade 2018) av sin raketkarriär.

Det blev väldigt intressant och dom är båda väldigt intressanta personer med en väldigt fin människosyn. Detta genomsyrar verkligen deras böcker och jag älskade både ”Kan innehålla spår av Tommy Roos” och ”Profeten och Idioten”.

Jonas formulerade det så fint om dom båda som författare:

”Jag skriver utifrån mänsklighetens alla tillkortakommanden ute i stora världen.Cecilia kryper in under skinnet på den lilla människan i den lilla bruksorten.”

Jag är så tacksam att fått träffa både Cecilia och Jonas och så glad över att dom bjöd på sig själva på det sättet som dom gjorde under den här sändningen. Lite barnprograms-knep som frågor i en glasburk kan rocka till dom mest rutinerade.

Nu ska jag packa upp 2 kilo choklad som Amina vann på Liseberg. Det räcker till åtminstone en Idol-fredag i det här huset.

Ha en fin dag, kramar Doreen

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Bokmässan 2022, det roligaste på evigheter.

/

Hej från Bokmässan i Göteborg!

Först av allt, tack för att du vill kika in på min blogg, det betyder massor! Bloggen ska ju bjuda på recept och dukningar, husrenoveringstips, inredning och platsbyggda möbler med dold förvaring, trädgård och allt sånt där men nu är det Bokmässa och då blir det en liten avstickare. Hoppas det är okej?

Årets Bokmässa var som själavård efter dessa jobbiga år med pandemi. Förra året höll jag i författarsamtal på Bokmässan och det var alldeles tomt, både i hallarna och inne i dom olika salarna med seminarium. Som tur var TV sändes allt live så att bokälskare runtom i landet fick ta del av sina favorit författare via sändningen men för författarna på scenerna så var det väldigt trist att sitta men 3 pers i publiken. Det finns ingen mässa på jorden som jag älskar mer än Bokmässan och att få vara här året när allt har öppnat upp igen var verkligen som balsam för själen. Det var så mycket folk och glada författare, förläggare, fotografer och andra som skapat fantastiska verk som fick chans att fira sina prestationer.

Jag åkte en dag tidigare så att Amina skulle få gå på Liseberg. Det är en tradition numer, Bokmässan och Liseberg. När vi kommer in i mässhallen så drar Amina mig hårt i armen och viskar – Mamma, där är Yumi och Tomu, och pekar på en stor poster i en av förlagens montrar. Jag som aldrig hört talas om duon förstår att detta är några riktigt viktiga personer för barn för signeringen är om nån timme och kön med barn och föräldrar är redan jättelång. Gissa om det blev en hit när vi sen gick in till lunchrummet för alla deltagare och duon sitter precis bredvid oss.

När jag var liten hade jag inte brytt mig det minsta om Maria Gripe signerade Tordyveln flyger i skymningen men idag är det annorlunda och det är väl bra kan jag tycka.

Amina älskar Bokmässan vilket jag är jätteglad över. Hon går runt och bläddrar i böcker och gör en önskelista. Det finns nåt magiskt med böcker och nu har alla i årskurs 4 en challenge där dom tävlar i läsning vilket har gjort läsning lite roligare.

Som tur är ligger mässan i Ghotia Towers där vi också alltid bor precis över gatan från Liseberg så vi hinner med båda utan att stressa.

För första gången någonsin vann vi nåt, hela 2 kilo choklad för priset av 25:-. Lyckan var total! Äntligen fick man vara den som alla gav avundsjuka blickar. Hade gärna vunnit den mot slutet av vistelsen men såg kånkandet på 2 kilos chokladen som ministeg mot mina drömmars Madonna-armar.

Vi åkte allt vi vågade och lite till. Normalt sett åker alltid min man med men han är på filminspelning (han jobbar som regissör) så denna gång var det ”bara” jag och Amina så då var det bara att åka allt. Flumeride blev det sista åket eftersom man blir sjöblöt. Så vi begav oss dyngsura och glada med 9098 miljoner chokladkakor under armen tillbaka till hotellet och åt en god middag på 29 våningen.

Åter på hotellrummet bäddade jag ner en trött Amina bredvid mig och la mig bredvid med datorn för att fila på dom sista detaljerna inför morgonens författarsamtal med Cecilia Klang och Jonas Jonasson. Dom har skrivit helt otroliga böcker och jag ser så framemot att få prata med dom. Vilka genier! Cecilias bok heter ”Kan innehålla spår av Tommy Roos” och Jonas bok heter ”Profeten och Idioten”, dessa två böcker måste läsas. Bättre boktips kan du inte få, jag lovar. Jag har kommit på ett litet annorlunda upplägg på samtalet jag ska hålla i och jag hoppas dom kommer tycka att det är roligt. Det är direktsändning också så dom kommer inte kunna protestera, he he he!

Ha en fin dag och tack igen för att du ville kika in här.

Kram, Doreen

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Matsal med dold förvaring i platsbyggd sittbänk är äntligen klar!

/

Platsbyggd sittplats med dold förvaring är perfekt för den lilla matsalen hemma hos den stora familjen. Nu har vi fått våra måttbeställda dynor, matta, lampa, matsalsbord och stolar på plats och vi är så nöjda. Äntligen kan vi sitta många runt middagsbordet!

I tidigare inlägg (här )kan du läsa om mitt stora projekt med att lösa sittplatser för många i en ganska liten matsalsdel. Jag har gjort allt som man kan tänka sig, bytt bord och stolar för att kunna utvinna fler platser till men aldrig lyckats få det att bli många nog. Till slut gav jag upp och tänkte att vi får sitta trångt tills vi kan bygga ut huset och därmed få en större matsal. Men så fick jag tips om att bygga en sittbänk längs med hela matsalens vägg vilket skulle ge oss dubbelt så många sittplatser.

På en sittbänk kan man sitta hur många som helst och matsalen bli dessutom större när man inte behöver djupet av stolar som måste kunna dras in och ut. Jag började leta efter det där 3 meter långa matbordet som jag alltid drömt om och hittade till slut ett på Blocket från Englesson. Ett bord som säkert kostar 30.000:- nytt men blev mitt för 3.000:- .

Jag hade bestämt mig för att ha klädda stolar men villa ha några med ganska låg rygg så att dom inte skymmer fönstret och helst med en bra stoppning så att dom inte blir insjunkna och fula. Min drömstol finns på Slettvoll men tyvärr kostar dom 7.000:- styck vilket är på tok för dyrt så jag började leta på auktionssajter. Efter 4 veckors bevakning på olika sajter så hittar jag EXAKT dom stolarna jag ville. Det blev 2000: -.för fyra stycken begagnade Slettvollstolar.

Känner mig som en sån turgumma!

Tyget är i en riktigt snygg brun färg och i mycket gott skick så när dynorna till sittbänken blev klara och hamnade på plats så slopade jag alla tankar på att sy nya överdrag för allt passade jättefint ihop.

Vår matsal är ganska hårt trafikerad så sittdynorna behöver tåla mycket belastning och  inte sjunka ihop efter ett halvår. Gärna med ett riktigt tåligt tyg som klarar av att det spills på, som kan tvättas och som inte bleknar av solen som ligger på från flera olika fönster. En vän till familjen som heter Taha är möbeltapetserare kom hem till oss och mätte sittbänken och lärde mig allt man behöver veta när det gäller dynor och möbelstoppning.

Möbeltapetseraren Tahas tips när det gäller dynor

Skumplast

När man måttbeställer dynor så är det viktigt att man väljer en kvalitet som är anpassad efter just dina behov och det finns en uppsjö av kvalitéer, hårdhetsgrader, volymvikter och tjocklekar att välja emellan. Vanliga soffplymåer tillverkas med en fast skumkärna som man sen lindar en polystervadd kring för att få ett mjukare intryck och något skönare dyna. Skumkärnan består oftast av polyeterskum/kallskum/skumplast (så kallad skumgummi i folkmun) och finns i flera olika volymvikter, tjocklekar och hårdhetsgrader.
Kvaliteten beror på densitet och volymvikt. Ju högre volymvikt desto högre kvalitet. Man kan säga att ju tyngre skumplast desto bättre kvalitet är det. Cellväggarna är tjockare och skumplasten får en längre livslängd (dvs sjunker inte ihop).

Kuddfodral och tyg

Tänk på att ha avtagbara kuddfodral så att dynorna enkelt kan tvättas om det skulle behövas. Idag finns snygga tyger som går enkelt att torka av så man behöver verkligen inte tvätta överdragen så fort något spills vilket är skönt. Har du som jag en sittbänk mot en vägg så se till att varje överdrag har en dragkedja på baksidan som är dold  så att kedjan inte skaver mot den målade väggen bakom.

Keder

Keder (uttalas tjäder)  är den sydda kanten som ofta löper längs med och runt lyxiga ateljésydda dynor och kuddar. En påsydd keder gör att dynan får den där extra elegansen och gör även dynan mer stadig och vill man så kan man ha en keder i en annan färg eller nyans.

På sittbänkens kortsidor sydde Taha två stycken cylinderformade kuddar med en stoppning av cylinderformat kallskum. Tyget är extremt tåligt, både för spill och solljus och tillverkat av 100% polyester. Jag valde en beige färg som passar perfekt ihop med stolarnas bruna tyg och den bruna mattan. 

Mattan  heter Herringboneoch är en flatvävd matta i ett jättesnyggt fiskbensmönster som är gjord i ett mycket tåligt material som heter ”Polypropen”. Jag har ofta en hel drös med ungar runt matbordet och behöver en matta som tål en hel del fukt och smuts och som är enkel att hålla ren. Jag velade länge mellan en ljusare färg som heter natur och den som heter brun men landade till slut i den mörkare färgen som passar perfekt till stolarna och sittdynorna på den platsbyggda bänken.

Tips inför köp av matsalsmatta

Kvalité

En matsalsmatta blir ofta utsatt för både smuts och slitage, stolar dras in och ut och både mat och dryck kan lätt hamna på golvet. Därför kan det vara extra viktigt att välja en tålig matta som är enkel att rengöra. Den ska vara lättstädad och då är det bäst med en tät och inte alltför gles matta.

Storlek

Oftast känns inredningen inte helt rätt för att just mattorna inte är i rätt storlek. Storleken är minst lika viktig som vilket material och färg. Mattan ska passa perfekt i ett rum och därför är det bästa tipset att måttbeställa mattan i exakt den storlek som ditt möblemang kräver. Välj bord och stolar till din matsal först och beställ sen en matta som går cirka 60 cm utanför bordskantens långsida och på kortsidan cirka 30 cm. Fördel är att välja en måttbeställd matta som passar perfekt till just din yta. Oftast är det inte dyrare än dom mattor som är i färdiga mått

Färg

När du väljer färg så tänk på att olika ljus och färgsättning kan göra att mattan inte ser ut som den gör butiken. Därför är det bra att be om ett prov på mattan så att du kan se hur den ser ut i dess rätta miljö. Ta hem provbitar och lägg dom på golvet testa så du kan se mattan i dagsljus och i ljuset från lamporna i rummet på kvällen. Nyansen kan skifta jättemycket i olika ljus.

Mattkant

Välj om du ska ha sydd kant med tråd (langett) eller ett kantband på mattan. Vill du ha en kant som är diskret så är kanske sydd kant (langett) det bästa valet. Vill man att mattans kant ska kontrastera mot övriga ytan på mattan så kan ett kantband passa bättre. Jag ville ha en så diskret kant som möjligt så jag valde en sydd kant som gick i samma ton som mattan i övrigt. Kanten är alltså sydd med samma garn som mattan i övrigt och detta ger en mjuk övergång mellan matta och kant och gör att mattan ligger fint mot golvet.

Matbordet är vår familjs främsta samlingsplats och därför är belysning jätteviktigt. Vi lyckades få in ett 3 meter långt matsalsbord vilket var målet men då blev vår matsalslampa tyvärr för liten så det blev att tänka om och ta in det nya matbordets form och storlek. Vi har öppen planlösning mellan kök, vardagsrum och matsal och jag ville gärna ha en elegant lampa som går i samma stil som lampan ovanför mitt vardagsrumsbord (se här i inlägg om hur man stylar ett coffee table).Det blev en 120 cm rektangulär lampa med svart ram och klara kristaller i olika nivåer från Nordic Crystals. En modernare kristallkrona som ger en känslan av både lyx och ombonat och som sprider ljus över hela bordet. Modellen heter Kammaoch finns i olika storlekar och olika färger på kristaller.

Bakom sittbänkens mitt är det ett stort fönster och på vardera sida om fönstret är det två tomma ljusgrå väggar. Den ljusgrå väggfärgen och den inmålade sittbänken i samma färg passar väldigt fint ihop med dom beiga dynorna, bruna stolarna och bruna mattan men det saknades lite färg.

Jag ville ha ett stort konstverk med glada färger och motiv som ger lite energi så det fick bli denna fina färgglada tavla, ”The Saguro Palm Springs”. Tavlan är 125×100 cm och jag fegade först med storleken på tavlan men fick låna hem den innan jag bestämde mig. Precis som allt annat när det gäller inredning så ska man be om att få testa och se hur det ser ut hemma innan man köper. Det som ser helrätt ut i butik kan se superkonstigt ut när det hamnar i ens hem.

Ett tips när det gäller fotokonst är att sätta en 2cm (eller mer) distans från väggen när du hänger upp tavlan för det  gör att det hänger ”fritt” från väggen vilket ger en exklusiv känsla och djup.

Matsalen har varit vårt hems svåraste nöt att knäcka men nu är det verkligen precis så fint som jag drömt om och bäst av allt är att familjemiddagarna rymmer dubbelt så många som tidigare. Dessutom har vi supermycket extra förvaring i sittmöbeln.

Vill du veta exakt hur vi byggde möbeln så läs gärna inlägget här där jag beskriver hur jag gjorde steg för steg.

Nu ska jag förbereda mig för dom författarsamtal jag ska hålla i på Bokmässan i Göteborg imorgon. Ha en fin fredagkväll och helg!

Doreen

119

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00