ANNONS
PersonuppgifterCookies

Inlägget innehåller annonslänkar

Pelargonier hör sommaren till – så lyckas du med dom

/

Så sköter du dina pelargonier.

IMG_3432

När jag utbildar inom inredning så säger jag alltid att pelargonen är en stilbärare för den lantliga stilen. Den är somrig och symboliserar semester och torp.

Men det kan inte hjälpas, även om jag har inte den stilen, så tar jag gärna in några pelargonier (helst Mårbacka) i vårt hem denna årstid. Likväl som jag tar fram mitt blåvita Ostindieporslin. Det ska kännas i vårt hem att det är sommar!

Tänker att vi är många där hemma som har pelargonier så därför tänkte jag bjuda er på 7 tips kring hur du sköter denna blomma på bästa sätt!

IMG_3438

Tips 1: Vattna i god tid

Pelargoner behöver vatten för att blomma och växa. Om jorden känns sval och fuktig behöver du inte vattna. Om den är torr och varm och om jorden lossnar från krukkanten är det dags att vattna.

Tips 2: På morgonen eller kvällen

Vattna på morgonen eller kvällen, när solen står lågt på himlen, då avdunstar mindre vatten.

Tips 3: Direkt till rötterna

Det är bra att hålla vattenkannans pip nära jorden.

Tips 4: Minst ett stort glas per planta

Se till att varje pelargon får cirka tio procent av krukans volym vatten per vattning.

Rent konkret innebär det att en 80cm lång balkonglåda sväljer ca 2,5 liter. Om du vill veta exakt kan du hitta olika volymräknare för olika krukor på internet för att hjälpa dig att bestämma den exakta kapaciteten. Annars kan du helt enkelt använda ett stort glas vatten per planta som tumregel. Överskottsvatten måste kunna rinna av, men torr jord behöver också tid att svälla så att den kan absorbera jorden. Därför är det bra att vattna i omgångar.

Tips 5: Bra jord

Kvaliteten på jorden har stor betydelse för vattentillgången eftersom bra jord håller många gånger sin egen vikt i vatten. En jord av hög kvalitet är bra för rötterna.

Tips 6: Tricket att gödsla

Under varma perioder är det bättre att gödsla två gånger i veckan med halva dosen flytande gödningsmedel än en gång med hela mängden eftersom vattnet avdunstar snabbt. Häll aldrig flytande gödsel på uttorkad jord eftersom det kan leda till rotskador.

Tips 7: Vattna mindre

Ge dina växter ett solskydd eller flytta in dem i skuggan, då kräver de mindre vatten. Ljusa planteringskärl värmer mindre än mörka och glaserade lerkrukor avdunstar mindre fukt än oglaserade.


Inköpslista


Min vackra kruka är från Arket. En favorit som finns i massor med härliga färger och storlekar.


Lampskärmen från Atelje P.
Lampfot gammal (sååå snygg men finns inte längre) från Claes Olsson.

Önskar er en ljuvlig dag!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand,
information från Blomsterfrämjandet.

.

6

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00