ANNONS

Målarskola – måla vägg

/

Vad kul att ni var så många som vill ha målarskola, så då kör vi igång helt enkelt. Jag tänkte att vi börjar med väggen, och det här med att måla på tapet.

Jag vill också påpeka att jag har teknikern för Nordsjö, Stefan som ligger till grund för kunskapen så ingenting jag tyckt till om eller ”killgissat” mig till, haha. Utan det är proffstips som jag delar med mig av, till er.

IMG_1868

Måla på tapet

Jag har fått många som säger, att man inte kan måla på tapet. Absolut är det bästa att riva ner och spackla. Men handen på hjärtat hur många är vi som är beredda på att göra detta eller ens kan det. Det ska vara enkelt att förändra.

IMG_1918

Så kan man måla på tapet?

Det beror på tapetens uppsättning, kvalitet och struktur. I mitt fall var det toppen!

Att måla över tapet:

 • gör det enkelt att förändra.
 • det blir som en enfärgad tapet.
 • du sparar på spackel, så det är ekonomiskt fördelaktigt.

Vad behöver man för verktyg innan man drar igång?

Verktyg som du behöver:

 • en bra maskeringstejp
 • täckpapp
 • bred rulle
 • mindre rulle av samma kvalitet
 • mindre vinkelpensel
199350

Den lilla penseln har du för att komma nära kanter och tak.

810061

Den lilla rullen för att jämna ut den penslade ytan.

810061

Den stora rullen möter du upp den lilla rullens yta för att få rejält med täckyta. Använd gärna skaft på den stora rullen. Det ger ett bra grepp.

800158

En bra regel – släta tapeter, så slät rulle som möjligt!

Att välja färg – provmåla och ta hänsyn till väderstreck

Provmåla, alltid provmåla. Det vi gör är att vi oftast målar för små plättar jämte varandra som jag gjort ovan i bild för att illustrera hur fel det kan bli.

Måla en rejäl bit, och måla alltid vid en list. Det ger ett annat intryck. Sedan är det ju som så att målar man hela rummet så smittar ju färgen vidare på det andra väggarna så det blir alltid bättre när man väl fått färgen i hela rummet i samma kulör.

Tänk på eventuell färgsmitta. Finns det ett rött hus utanför som speglar sig till ditt rum, då kan en vit kulör bli rosa.

Tänk också på väderstrecken. Har du fönster i öst och norr, ja då har du kallt ljus och en vit eller grå ton kan dra åt det blå hållet.

Har du väst eller söderläge? Ja då har du varmt ljus och då kan en vit kulör kännas niktongul eller som jag brukar säga kommunalvit. Haha…

Hur får man en fin, sylvass kant upp mot taket?

IMG_1884

Man börjar med att måla med vit färg (typ takfärg som du målar ner en ca 7 cm mot vägg).

Sedan tejpar man med maskeringstejp.

Därefter målar man en gång till med vitt vid kanten av maskeringstejpen. Låter torka.

Och sedan målar man med den färgen man vill ha på väggen.

Därefter drar man bort tejpen. Alltid lite snett åt sidan. Då blir det inga vågmönster och kanten, knivskarp.

IMG_B6F80ED14A78-1

På min instagram @addsimplicity i min profil, finns en kategori som heter Målarskola, där kan ni se Stefan utföra allt arbete som en tutorial till mina instruktioner här.

Att tänka på när man målar väggarna

 • Var generös med färg.
 • Glöm inte rulla ut kanten på väggen så du får samma struktur på hela väggen.
 • Gräng är när det struktur/mönster av rullen med färgen.
 • Grov gräng vill man inte ha, så se till att din rulle  är fin och slät.
 • Ju finare gräng, desto bättre täckning! Och det i sin tur gör att man bara behöver måla 2 ggr istället för 3.
IMG_1873
 1.  Måla först med vinkelpensel upp vid takets kant.
 2. Släta sedan ut penseldragen med den lilla rullen för att komma så nära som möjligt.
 3. Ta den stora rullen med skaft på för att fylla ytan snabbt och effektivt och för att släta ut den lilla rollens kanter.

Slutligen, värt att veta om kulör:

 • Tänk på att matta färger ger ett mer sofistikerat och elegant intryck. Energierna på rummet blir lugnare.
 • En blank kulör har förmågan att ge mer energi till ett rum. Kanske har du ett litet mörkt rum som behöver ljusas upp och få mer energi? Använd då en kall, ljus och blankare kulör.
 • En kall färg förstorar ett rum och en varm förminskar.
 • Så använd kulör för att skapa den stämning du vill åt i ditt hem, på ditt rum. Hur vill du känna dig? Kulör är ett ypperligt sätt att påverka din vardag.
 • Enligt Feng Shui finns det vissa kulörer som man bör undvika i ett kök. Den blå färgskalan och turkost. Varför? Jo för det finns ingenting i naturen som är ätbart (okejdå blåbär) i denna kulör, den associeras med oärlighet och den turkosa om rent och fräscht (vi ser den ofta tillsammans med kemikalier etc) Både blått och turkost har faktiskt förmågan att göra så att vi tappar aptiten.
 • Däremot skapar orange aptit. 
 • Undvik också för mycket jordmaterial som gör att energierna går långsamt. T ex min simplicity greige på väggarna behöver vitt kakel och svart som ger energi. Hade jag haft träluckor och tung brun skiva i tungt trä hade energierna blivit långsamma och lusten till matlagning avtar.
 • Inspirera med kryddor och härliga oljor för att ge inspiration till matlagning i ett kök.
 • Undvik röda, orange och gula kulörer i ett sovrum, då forskning visar att dessa kulörer får vår puls att öka och ger ett stresspåslag.
 • I ett sovrum rekommenderar jag kulörer som hjälper oss till avkoppling, så som svala blå toner, omhuldande kulörer som smutsrosa, neutrala toner av grå, beige…

Barnrum är också något där jag ser att det är stor vikt att anpassa barnets kulör var de befinner sig i livet och behöver. Släpp sargen om ett instagramvänligt rum. Vad behöver ditt barn? Behöver den svart? Ja då kanske det är så att den behöver vattenelement och behöver vattna sig. En bebis som kommer ut från magens trygga miljö, behöver en varsam omhuldande ton som jordar och skapar trygghet, och inte en massa mönster och kulörer. Använd det sunda förnuftet och lyssna till barnen.

Vill du se videos på min målarskola?

Skärmavbild 2022-01-24 kl. 10.49.21

Glöm inte att det på min instagram @addsimplicity i min profil, finns en kategori som heter Målarskola (till vänster bland cirklarna), där kan ni se Stefan utföra allt arbete som en tutorial till mina instruktioner här.

Önskar er en fin start på veckan. Imorgon går jag igenom hur vi målar på kakel.

Ha en fin dag och glöm inte ge ett hjärta eller kommentera om du gillar det jag gör. Det betyder så mycket för mig i mitt jobb och för att komma förbi alla algoritmer i dessa tider.

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

:

6

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@addsimplicity
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00