ANNONS

Vårt kök – före och efter med hållbar renovering

/

Kom ni ihåg att jag i slutet av förra året började fixa vårt kök? Jag hade aldrig valt det köket vi har idag, men samtidigt är det helt okej, fina vita luckor (om än lite 90-tal) men det känns för fint att slänga ut. Jag har genom åren fått mycket frågor kring hur man kan uppdatera ett kök, måla på kakel, bänskivkor och väggar för att uppdatera ett rum utan att behöva kasta ut allt och renovera om.

Så idag tänkte jag visa er några före och efterbilder hur man hållbart kan förändra med färg, istället för att köpa nytt och  slänga ut.

Och så har jag en fråga till er längst ner i inlägget…

Vill ni ???

Före

IMG_6281F73D75B0-1

Tidigare var köket något mer romantiskt. Jag satte in tapeten i samband med ett samarbete för 3 -4 år sedan.

Att tänka på är att en mönstrad tapet inte alls tål lika mycket röra och oordning. Det blir redan en hel del intryck i vårt kök och det händer mycket kring vår familj i detta kök, så jag kände att vi behövde ett mer lugn här än en mönstrad tapet, som tillhör träelementet.

Efter

IMG_1913

Så jag valde följande kulörer:

Väggarna
Min kulör Simplicity greige på väggarna för att jorda rummet.

Kaklet
Krispigt vitt för att ge en fräsch ny känsla och plocka upp de vita luckorna med 90-tals krom kanten, haha.

Bänksskiva
Svart för att edga till den greige kulören på väggarna. Att ha trä här hade blivit för tungt och gett mer jord. I ett kök behöver man mycket som inspirerar till matlagning och för mycket jord kan ge tunga energier.

IMG_1915

Efter kändes rummet redan mer clean, nytt och fräscht. Köket fick också en modernare känsla och de enhetliga väggarna gav ett lugn till rummet som jag inte känt förut.

Före

IMG_1898

Som ni ser räcker det att ha framme några burkar med gryn för att det ska kännas lite oroligt. Dock blir känslan mer romantisk, avslappnad och lantlig med denna form av tapet. Lite sommarhuskänsla.

Efter

IMG_1918

Ni vet när man gör köket och rensar, då får man ny plats till allt igen och massa burkar fick åter plats i skafferiet. Så nu har jag endast framme det vi använder dagligen till frukost. Lätt att städa och håller ren.

Köpte två fina krukor (plantagen) till kryddor som fick ge liv och inspiration till matlagning istället för den blommiga tapeten. Ni kommer väl ihåg att tvåsamhet strukturera upp och lugnar ett rum.

Före

IMG_1899

Träelementet som är på väggarna (växtlighet) är ett aktivt element som ger mycket energi till ett rum.

Efter

IMG_1671

Behöver du energi eller behöver du lugn, ordning och struktur i ett visst rum? Känn efter och väl färg, form och material därefter.

Vi har ett parallellkök men tänk så mycket det gjorde bara att måla pelaren till vänster i samma kulör som väggarna. Det höll om och gjorde vårt kök mer till ett rum.

Före

IMG_1896

En tapet med rörligt mönster lyfter inte sakerna på hyllan som  är mönstrade. Så därför – har du en tapet som är mönstrad, jobba med mer enfärgad konst och dekoration, eller en stor skillnad i storlek på mönstret.

Efter

IMG_1665 2

Efter

Det är lättare att lyfta fram något mot en enfärgad vägg, och då blir det istället mönstret, formen eller färgen på sakerna du dekorerat med som lyfts.

Vad säger ni?

Ska vi köra en målarskola i veckan (likt när vi körde moodboardskolan som blev omåttligt populär)? Där jag tillsammans med Stefan (tekniker på Nordsjö) går igenom hur man bäst målar väggar, kakel och bänkskiva?

Hur man kan renovera hållbart, förnya, lappa och laga utan att köpa nytt?

YES or NO?

Ha en härlig söndag kära ni!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

52

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00