ANNONS

Sammanfattning – Moodboardskola

/

Summering moodboardskola.

Skärmavbild 2022-01-16 kl. 11.41.41

En moodboard fungerar som ett känslokollage och är grunden till en lyckad, harmonisk  och hållbar inredning. Den fungerar som en grafisk profil för hemmet, som gör att du undviker felköp och håller en linje. Vad kan bli mer hållbart?

Många gör väldigt abstrakta moodboards. Men i mitt yrke har jag märkt att ju mer konkret moodboarden är, desto tydligare blir inredningen.

Kunden har lättare att se vad jag verkligen menar och hur det där matsalsbordet passar med stolarna jag valt, mattan och taklampan. Att vara konstnärlig och gör något som bara är snyggt har de som kanske inte är så vana att jobba med design, svårt att överföra till en inredning och en konkret uppfattning om rummets känsla.

Så mitt tips är att göra en övergripande moodboard för helheten i ett hem. Att bestämma möblerna, textilierna, kulörerna, träslagen samt tapeten och metallerna gör att man lätt och överskådligt kan visualisera utfallet.

Det är bra att göra en övergripande moodboard för helheten och en per rum, med rätt möbler, textilier, tapeter, kulörer osv.

Skärmavbild 2022-01-16 kl. 12.16.53

Så kommer du igång med din moodboard

• Till att börja med behöver man göra research: Hur vill du att känslan ska vara i det rum du ska inreda?

• Scrolla igenom nätet, sociala medier och sajter med bilder  och spara det du gillar och inspireras av. RIV UT TIDNINGAR. Självklart ska du ha med inredning, stylade rum, produkt- och detaljbilder i ditt kollage, men här kan man tänka helt fritt. Du kanske hittar färgskalan till ditt hem i en bild av en vacker sjö.

Tänk på att…

…samsas med din partner:

Är ni två som ska komma överens om hur det nya hemmet eller rummet ska bli? Sätt er på varsitt håll och gör en moodboard var. När båda är klara går ni tillsammans igenom bådas resultat. Identifiera era gemensamma nämnare och ta det därifrån in i ett gemensamt kollage.

…ta in platsens själ:

För att rummet ska bli så harmoniskt som möjligt bör man även ta husets historia, omgivande natur och ljusförhållanden i beaktande.

…ta ut svängarna:

Använd alla bilder som inspirerar dig! Du behöver inte ta hänsyn till pris eller tillgänglighet på eventuella produkter. Verktyget syftar till att hjälpa dig hitta den övergripande känslan i rummet och för att hjälpa dig se vilka träslag, färger och typer av metaller som ska användas.

Verktyg

Skärmavbild 2022-01-10 kl. 07.44.50

Många tror att jag är avancerad och kör med invecklade program, men nej, jag använder mig av hederliga Power Point eller Keynote. Smidigt för det har alla tillgång till, i dator, padda eller till och med i telefonen. Beroende på om ni har PC eller Mac dator så har ni något av programmen.

Jag använder Mac dator men kör ändå Power Point. Jag tycker den har bra och smidiga funktioner om jag exempelvis vill frilägga bilder, som underlättar när jag gör mina moodboards.

Mer om olika funktionerna kan du lära dig här.

Skärmavbild 2022-01-16 kl. 12.20.56

Här finns några frågor att ha till hjälp när du ska hitta din stil. Se moodboarderna ovan på samma hem men vad annan soffa och lampa gör för helheten.

Vem vill du vara i ditt hem? Vad vill du känna? Uppleva? Bra frågor att ställa sig. För med inredning kan du påverka din vardag, välmående och välbefinnande.

Hoppas in gillat denna moodboardskola och förstår vikten av att göra en moodboard innan ni sätter igång era inredningsprojekt.

Önskar er en härlig söndag!

Stor kram,
Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

6

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00