ANNONS
PersonuppgifterCookies

Hemmakontoret förväntas fortsätta 2022

/

Hemmakontor.

ateljelena-jannice-116-Redigera

Lena Evertsson ateljelena.se

Hemarbetet väntas fortsätta 2022. En ny Sifo-undersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa visar att de som jobbat hemifrån under 2021 även kommer fortsätta jobba hemma under 2022. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. Vikten av att ha ett mer varaktigt och smidigt hemmakontor blir därför än mer väsentligt, inte minst för att undvika fysiska problem som arbete vid köksbord eller i soffan kan innebära.

Tänk att hela 42 procent jobbade hemifrån under 2021 och under 2022 väntas 41 procent arbeta hemma. I storstäderna är det dessutom ännu vanligare med hemarbete. Här har varannan (54 procent) i någon mån jobbat hemifrån och i Stockholm har hela 60 procent gjort det!

Pandemin är inte över och det blir allt viktigare att se över sitt hemmakontor och ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning.

Vanligast i år och även nästa år är att jobba hemifrån några dagar i veckan, något som en av fem svenskar (20 procent) gör och kommer fortsätta göra under 2022.

Undersökningen visar vidare att nästan varannan (44 procent) i dagsläget har en ergonomisk anpassad arbetsplats hemma, men det finns många (29 procent) som inte har det.

Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, något som är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent mot 14 procent. Något som kan tyda på att de som bor i trånga utrymmen har svårare att få till hemmakontoret. Med bättre förvaringslösningar och nyttjande av ytor på rätt sätt, kan man skapa smartare utrymmen och hemmakontor även i mindre hem. Så här tänker jag blogga om en del tips och smarta förslag på lösningar framöver.

Hemarbetet är här för att stanna. Det är tydligt. Men det kräver också förvaring och arbetsplatser som ska fungera långsiktigt, vilket många saknar idag. Med rätt lösningar kan alla jobba hemifrån lika lätt som man gör på kontoret.

Det är därför av största vikt att man planerar sitt hemmakontor på ett smart sätt framöver.

Elfa_Bookshelves_Interior_Shelving_system_2021_03_12_640x640

© Fotograf Fredrik Bjelkerud 2021 www.bjelkerud.com

Här kommer 3 handfasta tips på förvaringslösningar vid hemarbete:

  • Ett flexibelt kontor bakom skjutdörrar

  • Sätt upp skjutdörrar och gör ett litet rum i rummet – då får du en avgränsad, men rymlig kontorsplats, som inte kräver så mycket plats och där du kan arbeta ostört.
  • Kontorsplatsen döljs dessutom när du stänger skjutdörrarna efter arbetsdagens slut. Är rummet litet kan spegeldörrar göra stor skillnad och ge en känsla av rymd och mer ljus i rummet.
  • Utnyttja höjden i hemmet och se över djupet på hyllor

  • Använd väggar till hyllsystem för förvaring åt kontorsmaterial. Alldeles för djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller ännu hellre utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.
  • Göm prylar bakom en gardin eller draperi

  • Gardinarrangemang för en hel vägg skapar en varm känsla och är dessutom ljuddämpande för hemmakontoret. Göm grunda hyllor eller krokar bakom ditt favorittyg eller så har du fått en effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna, böcker och pappersdokument.

Nu är jag nyfiken på dig som läser min blogg. Jobbar du hemifrån och förväntas du göra så under 2022?

Önskar dig en fin dag på det nya året.

Kram Jannice

Bilder: Elfa

18

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@addsimplicity
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00