ANNONS

Kraftpostion – grunden till en trygg inredning

/

Kraftposition och Feng Shui

Skärmavbild 2021-06-23 kl. 08.23.56

Det var längesedan vi pratade kraftposition. Inom Feng Shui talar man om detta verktyg  som grunden till en trygg och harmonisk inredning.

Vad innebär det konkret? Jo, vi människor vill eftersträva att stå eller ligga i kraftposition. Det är något vi har med oss sedan lång tillbaka när vi låg i grottorna och behövde försvara oss mot oinbjudna. Helt enkelt vi behöver ha uppsikt över dörrar och fönster för att känna oss trygga!

Ovanstående placering av fåtöljen kan göra att man drar sig för att sätta sig där för att det skapar ett visst obehag när man inte ser vad som händer bakom, i fönstren. Det känns obehagligt i nacken. Ni har säkert känt det och kan känna det när man tittar på bilden. Man vill liksom vrida fåtöljen åt vänster och hoppas på att det är en vägg där, gärna en hörna, som man kan känna trygghet vid och sedan blicka ut över vattnet ut genom fönstren.Ställ sängen, skrivbordet, soffan, arbetsbänken i kraftposition. Alltså, så att du har en vägg, eller stöd bakom ryggen och fri sikt framåt.

Då känner du dig trygg – du har stöd och uppsikt över rummet, och utesluter därmed obehagliga överraskningar. Det finns studier som bekräftar att vi blir oroliga om vi inte vet vad som försiggår bakom ryggen.

Med kraftposition menar vi:

  • en stabil rygg
  • stöd på båda sidorna
  • fri sikt framåt

Kraftposition kallas ibland för ”armchair position”. Tänk dig en fåtölj med hög rygg, armstöd och fotpall, så kommer du ihåg det lättare.

Denna är väldigt vacker och inspirerande, men skulle du känna dig trygg att sitta vid detta skrivbord och veta att det finns en stor ingång, samt dörr bakom dig, som du inte har uppsikt över?

Vi har känslan om kraftposition inbyggt i oss. Gör ett test själv! Hur ofta sätter du dig med ryggen mot dörren om du har möjligheten att välja plats först i exempelvis ett konferensrum eller i en matsal?

Skärmavbild 2021-06-23 kl. 15.06.11

Det är lika viktigt inom Feng Shui att titta på kraftposition vad gäller husets placering. Stöd på båda sidor (hus, träd), fri sikt framåt (helst vatten) och högt stöd i ryggen (skog, annat hus, eller helst av allt ett berg). Detta är kanske inte alltid så lätt att välja, men det viktiga är att vi med små medel faktiskt kan balansera upp vår trädgård med buskar, träd och arrangemang för att ge en harmonisk känsla.

Önskar er en härlig dag!
Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00