ANNONS

Modernt, fräscht och elegant – inspiration och tips kring kök

/

Idag tänkte jag bjuda er på en intervju som gjorts med mig angående köket jag skapade i Stockholm. Jag vet att ni är många som vill ha kökshjälp så här kommer lite tips om tillvägagångssätt när man tar tag i sådan här stor renovering.

Modernt, fräscht och elegant – när Jannice Wistrand inreder köket i Bromma-villan

När familjen skulle totalrenovera villan i Bromma utanför Stockholm bestämde de sig för att ta hjälp av Feng shui-konsulten och inredaren Jannice Wistrand. Familjens önskan var att det skulle bli ett elegant och funktionellt kök, där materialen andas lyx och där det runda bordet bjuder in till samtal och närvaro med familjen. Att köket skulle kännas tidlöst och vara lika aktuellt om 15 år var även det viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Här får vi ta del av hur Jannice tänkte inför och under köksrenoveringen för att hjälpa familjen att uppnå det önskade drömköket.

IMG_1914

Genom att utgå från husets årtal och lyssna på kundens önskningar utkristalliserade det sig ganska snabbt vilken köksstil det nya köket skulle få.”Jag inleder alltid mina uppdrag med att göra en behovsanalys.

Där intervjuar jag kunden och de som ska bo där om hur de exempelvis vill använda sitt kök. Vad vill de att köket ska ge för känsla? Vad saknar de idag? Hur vill de må när de sitter i köket, och vad känns inte okej idag?” inleder Jannice.

Skärmavbild 2021-05-21 kl. 10.59.52

”Köket är husets största fasta möbel och det är viktigt för mig som inredare att den är samstämmig med husets stil. I och med att jag inredde hela huset hade jag skapat en övergripande moodboard med materialval, kulörer, golv, metaller etc.”, fortsätter Jannice.

IMG_1919

”Det allra första vi bestämde var faktiskt golvet. Jag hade förälskat mig i gotländsk kalksten. Ett vackert naturmaterial som håller genom alla trender och tider. Kalkstenen är i en varmgrå vacker ton som ger värme till köket”, berättar Jannice. ”Kunden önskade basfärger så här valde vi mellan kulören Frost och kulören Frö. Men trots mycket ljusinsläpp i köket, ville jag hellre att möblerna skulle få ha en mörkare ton och att köket skulle vara det ”ljusa” i rummet.”, förklarar Jannice. Därför föll valet på Frost.

Skärmavbild 2021-06-03 kl. 11.37.31

Vid valet av köksleverantör så var det framför allt viktigt att det fanns ett brett sortiment med många olika alternativ, och en personal med kunskap inom köksplanering och köksdesign för bästa möjliga resultat. Kunden hade tidigare använt Marbodal till sitt sommarställe (som Jannice också inrett) och var nöjda med det.

IMG_1926

Att det skulle finnas förvaringsutrymmen till stora bakmaskiner var ett krav, då pojken i familjen älskar att baka. Andra önskemål vad gäller funktion var att köket skulle vara lättstädat och med mycket dold förvaring, detta eftersom det ger ett lugnt intryck. Jannice gav familjen tipset att rama in luckorna för att få ett fint sobert och ordnat intryck i kontrast med det levande golvet.

Det finns många ”smarta” lösningar i köket såsom exempelvis dold låda i lådan för ett mer stilrent uttryck i köket, flexibel lådinredning, diskret men effektfull fläkt med utdragbar glasskiva, en Le Mans utdragbar hylla för att utnyttja hörnet, en stor diskho så plåtar får plats att diskas utan att få vatten överallt, en utdragbar köksblandare, en ugn där luckan viker in sig under ugnen så luckan försvinner när den öppnas.

Skärmavbild 2021-06-03 kl. 11.37.39

När ett kök blir klart är det lätt att det ibland kan kännas som ett showroom då mycket ligger bakom dolda luckor. Därför är det alltid viktigt att se till att jobba med personliga ting. Att lyfta fram dem och dekorera med de saker som betyder lite extra. Gardiner som ramar in samt växtlighet är också viktigt för den personliga känslan i köket.

Slutresultatet blev ett vitt, modernt, fräscht och samtidigt elegant kök. Kombinationen mellan bänkskivan i greige, de mörka träslagen och vita inramade luckor blev så fint tillsammans. Valet av mjuka runda möbler i motsatsförhållande till kantigheten som finns i ett kök blir fina tillsammans. Det i sin tur skapar värme och en inbjudande och ombonad känsla.

Kök: Arkitekt Plus Plus, Frost
Bänkskiva: Beach Gray

Bilder: Jannice Wistrand
Kök: Marbodal

6

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00