ANNONS
PersonuppgifterCookies

Det här med att blanda träslag…

/

Att blanda träslag i inredningen.

Något som jag tror anses svårt inom inredning är hur man blandar träslag. Jag får ofta frågor om detta från er följare.

Hittade de här bilderna med 3 olika träslag för att belysa vikten av att hålla en ton.

När du ska matcha träslag, tänk på att:

  1. utgå från den största möbelns träslag, det är den som är dominerande och ska matchas med andra träslag .
  1. hålla dig till samma underton, med det menas träslagets temperatur. Är träslaget varmt eller kallt? Det har inte med mörkt eller ljust att göra, utan att träslagen ska hålla samma temperaturfamilj, varmt eller kallt. (I ovanstående bild är känslan mer balanserad (kall) men i bilden nedan, känns köket kallt och stolarna vid bordet varma och sticker iväg lite – håller ni med mig?)
  1. mixa ljusa och mörka träslag i din inredning för ett levande resultat. Under 90-talets slut köpte vi allt i en och samma träslag, ek var populärt då, det gör att inredningen lätt blir platt och inte så levande. Se till och skapa variation. Tänk också på att för mycket trä i din inredning, ger ett tungt intryck.

Har du svårt att veta om ditt träslag är gult, rött, grått, rosa, askigt kallt, varmt? Ett tips är att kisa med ögonen och översätta träslaget till en viss kulör. Om du har en ncs karta är detta relativt enkelt. Annars har du en snabbguide här:

Varmare träslag

Träslag som har rött, gult och orange i sig har en varm underton/färgtemperatur.

T ex mangoträ, körsbär, mahogny, ek, valnöt, teak och alm.

Kallare träslag

Träslag som har en mer ljus, vitaktig eller gråare nyans i sig har en kallare underton/färgtemperatur. Det kan också vara trä som egentligen har en röd-gul ton men som pigmenterats för att bli vitare.

T ex: Lönn, ask, vitpigmenterad ek och asp.

Neutrala

En mer ljust beige kulör på träslaget ger ett mer neutralt intryck – varken speciellt varmt eller kallt.

T ex: Björk och bok. Dock brukar dessa med åren bli väldigt gula och därför kommer de ändå till att bli varma, fast att de kanske var ljust kalla när man köpt dem. Tänk på när man slingar sig. Man är rågblond när man kommer hem från frissan och gulaktig efter en månad på stranden i solen. Hihi…

Det här ämnet kommer vi tillbaka till, för här finns mycket att gräva i.

Ha nu en fin start på veckan!

Stor kram Jannice

Bilder: Living etc.

.

7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00