ANNONS
PersonuppgifterCookies

Formex 2020 – en sammanfattning av höstens inredningstrender

/

En sammanfattning över Formex trender hösten 2020.

Igår var det Formex pressfrukost och i år deltog jag under markisen på terrassen i vår trädgård! Och det gick ju det med! Livesändning med intressanta föreläsare och med Lotta Ahlvar som pratade om trender den närmsta tiden.

Självklart gör jag, som varje år, en sammanfattning av Formex här till er, vilka kulörer som dominerar, material och inrednigsprylar som gäller för hösten 2020. Häng med!

Kulörer

JORDGULT

Kulören på allas läppar framöver. Kalla det jordgult, okragult, smutsgult, lejongult allt ifrån dovare gult (jordelement) till klarare (eldelement). Kommer 2020 vara året då den verkligen slår igenom? En Feng Shui reflektion över det hela är att när vi haft det lugnt en period, som nu vistats hemma under karantän etc, vill vi ofta ge eld till våra liv. Jag kommer själv ihåg hur jag suktade efter gult efter att ha legat inlagd på sjukhus en hel sommar med skov. Så därför tror jag: JA, jag tror tiden är mogen för gult i våra hem för att lysa upp vår tillvaro lite, både med sin värme i kala kalla hösten, men också med sitt ljus och sociala påverkan!

BRUNT

Tillsammans med en anna stor kulör BRUNT som fortsätter vara basfärgen i våra inredningar i olika nyanser. Allt ifrån värmande brunt, till beige och greige.

SYRENLILA

Den jordgula kulören i kombination med en annan kulör som kommer starkt, syrenlila kan den gula bli mjukare, och inte så murrig. Det ger en skön vacker och harmonisk känsla och en kombination som jag tror adopteras av dem som kanske inte är så jätteförtjust i det 70-tals murriga, som lätt kan uppstå när man blandar jordgult med brunt.

Lila och främst då grålila har varit min absoluta favoritfärg genom åren, så lite extra glad är jag att jag nu kanske kan hitta lite mer inredningsdetaljer och framförallt plädar/textilier i denna ljuva kulör.

En Feng Shui analys av årets trender

Om man skulle hårdra trenden som den är nu och göra en Feng Shui analys på sättet många kombinerar färgen jordgult, med brunt tillsammans med torkade växter och brun keramik har vi endast ett element, jord, vilket kan ge en nedstämd känsla.

Jordgult och brunt tillsammans kan om det inte får något liv skapa nedstämda och dränerande miljöer, och det vill vi ju inte ha. Ett botemedel för att få balans i denna stil är att addera träelementet med levande växter. Detta ger liv åt den tyngd all jord ger. Så även mjuka runda former (metallelementet) och blanka ytor så som glas, speglar (vattenelementet) etc. Samt såklart belysning!

Materialen

Materialen framöver är keramik. Vi ser matt men också mycket glaserad keramik. Allt för att ge en härlig taktil känsla.

Vi ser också mycket färgat glas, tjocka glas, rejäl glaskonst som ger ett bastant intryck.

Rotting är också ett material som kommer att genomsyra våra hem. Dels på brickor med också i möbler och andra inredningsdetaljer.

Hantverk dominerar och det ska kännas genuint och det är en fin gräns mellan funktion och konst.

Inredningsprylen

Ett annan het inredingsprylen då? Kommer vi se något som tar över så som ananasen och kaktusen gjorde? Nja, svårt att förutspå. Dock har vi något som trendar rejält och det är kristaller. Som inslag i en lampa, eller något annat designföremål.

För en Feng Shui konsult är ju detta old news. Haha.. där har kristaller varit en trend i över 3000 år. Skämt å sido. Ibland kan jag inte låta bli att fnissa lite för mig själv hur Feng Shuins verktyg (om man kan dem) alltid förklarar varför något blir en trend. Kristaller är en chihöjare av högsta rang, varför vi behöver kristaller i våra hem nu, tror jag alla förstår. Jaja.. älskar det där med inredning på ett djupare plan och att försöka förstå varför vi dras åt vilka färger, material osv under vissa perioder och händelser i våra liv. Allt handlar till syven och sist om motsatsförhållanden och strävan efter balans i tillvaron.

Årtiondet 70-tal

Årtiondet som vi hämtar hem stilen ifrån är definitivt 70-talet. Vi hittar det i voluminösa former, manchester, fransar, keramiken, torkade växter, gräs, rotting och trämöbler. Dock tar vi in lite av tidigt 80-tal med färgstarka kulörer och målade trämöbler.

Möblerna

Möblerna har voluminösa former. Mjuka runda svängda. Det tar hand om oss som en öppen famn. Vi ser mycket glasbord, gärna med effekt som skiftar i färg. Mönstrade material som ger intryck till möbeln, exempelvis soffbord där marmorn är mer än bara patenterad.

3 trender för hösten 2020

New Now

Naturfärger, variationer av brunt. 70-talet influerar stort. Uppskatta livet på nytt. Skogen, ta på mossan, njuta av det som finns runt husknuten. Vi tar in taktiliteten och vill bli berörda med alla våra sinnen. Mörka träslag.

Nedan ser ni färgspektrum och moodboard för denna trend.

Translucent

Vi rör oss som i dimma på sjön. Mitt i en pandemi vet vi inte riktigt var vår riktning går.

Men någon form av kompass tar oss ändå framåt. Hantverket är viktigt. Varje möbel har sin mening. Vi blir bättre på att ljussätta våra hem. Ljusare träslag. Kristaller i inredningen.

Nedan ser ni färgspektrum och moodboard för denna trend.

Dreamscape

Färglatt och lekfullt! Dofter får ett uppsving. Individanpassat och självsäkert! Rökelser och tarotkort. Vi öppnar upp mot det andliga! Inspireras av 80-talet och den mer glada färgskalan. Mycket av träslagen är målade i kulörta färger.

Nedan ser ni färgspektrum och moodboard för denna trend.

Hoppas ni tyckte om min sammanfattning och fick en liten koll på höstens trender inom inredning.

Nu är jag nyfiken på vad du tycker om höstens trender? Något du gillar extra mycket och kommer att satsa på? Och vad dissar du?

Hit me!

Ha nu en härlig dag!

Kram på er, Jannice

Bilder: Formex pressmaterial, HM Home, Jannice Wistrand, samt Ideal Home.

.

.

14

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00