ANNONS
PersonuppgifterCookies

Så väljer du matta. Tankesätt kring färg och form.

/

Mattor i inredningen.

Idag tänkte jag att vi skulle göra en inventering av mattorna där hemma? Har du mattor? Var skulle du behöva en matta? Skulle du kanske kunna flytta runt mattorna mellan rummen för att skapa en ny skön känsla i hemmet?

Mattor för trivsel

Mattor har väldigt stor betydelse för energierna i ett rum. Inte nog med att det skapar en tydlig plats, den bromsar också flödet i ett rum och skapar ett lugn. Så som vi har ovan med en tom golvyta mellan tv-rum och matplats, blir det som ett smycke att placera mattan på golvet. Det lugnar också känslan i rummet och bromsar energierna. Vilket gör det mer trivsamt i rummet och känslan inte så stressande.

Vi har valt som det är nu att inte ha en matta under matplatsen då vi har småbarn. Det mörka bordet gör att det ändå bli en lugn känsla i rummet. Men nu är jag faktiskt sugen på ett ljusare bord, men det får bli ett annat inlägg.

Val av färg på matta

När det gäller färg, rekommenderar jag varsamma tonövergångarna som ger en hållbar inredning.

Antingen jobbar man ton i ton, eller i nyanslika färger. Förstnämnda betyder att man väljer olika kulörer men med lika mycket svart och vitt i, detta gör att de passar med varandra och skapar ett harmoniskt intryck. Jag har exempelvis grått, grålila, gråblå… hemma hos oss.

Att jobba med nyanslika kulörer är att exempelvis ta en ncs färgkarta från din färgbutik på blått och gå från den ljusare tonen till den mörkare.

Jag tycker dock det är viktigt att poängtera att väljer man en färg på mattan är det av stor betydelse att den kulören ses som en förlängning i inredningen och bör tas upp i kuddarna, i soffan, eller på blommorna på bordet, eller varför inte i en tavla på väggen. Den bör inte stå ensam som en färgklick, då är det svårt att få till en helhet.

Val av mönster på matta

Mönster väljer du efter stilen du vill åstadkomma. Tex kan en matta bli en stilbärare i ett rum. Gillar du exempelvis Art Deco stilen kan du med fördel välja en matta med mönster likt den här från Layered som heter Byzantine. En regel är att om du har lugna färger, utan mönster på gardin och tapet, kan du köra en matta med mönster. Är soffan enfärgad, låt mattan vara i mönster, och någon kudde. Låt också mattans färg tas upp i kuddarna för att binda samman och skapa balans.

Så mer mattor åt folket! Det ger en lyxig känsla och är pricken över i när det kommer till om en inredning ska bli bra eller inte. Jag skulle vilja påstå att det är lika viktigt som belysning i ett hem. Så kom igen! Inred nu med mattor, se och upplev skillnaden.

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Mattan är från Ikea.

Köpt för 3 år sedan, då Bea Åkerlund hade ett samarbete med Ikea.

Jag var på semester, så jag bad min pappa hänga på låset, han gjorde det och fick tag på ett exemplar åt mig. Det bästa köp jag gjort förutom min kamin. 499 kr och den är verkligen pricken över i på vår nedervåning.

Bild: Jannice Wistrand, Add Simplicity 

.

.

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00