ANNONS
PersonuppgifterCookies

Härlig trädgårdsinspiration 7 bästa tipsen när du ska planera och anlägga trädgård

/

Trädårdsplanering. Att planera trädgård.

Godmorgon och ledsen för ett svagt bloggande här senaste dagarna. Livet har kommit emellan… Men nu hoppas vi det vänt och att vi får njuta av en härlig semestervecka här i Sälen för här är vi äntligen. Gah vilken skitfebruari det varit minst sagt!För 5 år sedan kom den här fina skissen hem till oss. Vi hade anlitat duktiga Karin för att planera vår trädgård och hjälpa till att anlägga den. Att ta hjälp av en trädgårdsarkitekt ångrar jag inte en sekund. Att göra rätt från början blir alltid billigast och bäst. Man går ju till bilmekanikerna om man vill ha hjälp med bilen. Skämt å sido, alla kanske inte har möjligheten, men vi räknade med detta i vår budget för att få bästa möjliga hjälp, och en hållbar trädgård som vi kan utveckla med tiden.  Och resultatet – böljande former, 3 uteplatser, singel, ny stor trappa, skifferplattor, kullersten, gamla träd som möter bambu, rosalila toner på blommor och växtlighet. Bara den här vackra skissen kan man sitta och titta på i timmar, och till den fick man växtlista och skötselråd.

Här är några bilder från hur trädgården såg ut när den var helt nyplanterad och mina bästa tips när det gäller att planera och anlägga trädgård. Tänk på, att det är nu det gäller att sätta fart med sin planering om det ska bli färdigt  till sommaren.

1. Samla trädgårdsinspiration

Sitt och riv ut bilder, titta i böcker och på Pinterest. Skapa en moodboard/kollage för att få en känsla av trädgården ni är ute efter att skapa. Tänk på husets själ! Ett 70-tals hus passar bäst med växter och trädgård som pratar samma språk. Skapa alltså inte en lantlig trädgård om huset är toppmodernt utan följ husets ursprung, då blir det som vackrast.

Jag får ofta frågor kring träden ni ser upp till vänster. Det är Ecalyptusvide och de är makalöst vackert blommande hela sommaren.

SONY DSC

2. Planera trädgården

När du är klar med din moodboard. Skissa upp din trädgård och börja planera. När du planerar platser i trädgården, tänk zoner! Sola, odla, äta, leka, umgås. Varje plats, väderstreck har sin bästa förmåga till aktivitet. Glöm inte ta hänsyn till väderstrecken när du väljer växter och aktivitet, så blommor och du kommer att trivas.

3. När du skissar din trädgård – tänk Yin och Yang

Tänk på att ett hus i sig, med sina fönster, dörrar och fyrkantiga former redan är maskulint, så se till att skapa böljande feminina former på stigar, land och annan dekoration.

4. Ta hjälp

Har du inte möjlighet att anlita en trädgårdsarkitekt fullt ut. Ta och hyr in en på någon timma. Bolla dina idéer och tankar, så du får ut det bästa möjliga av din skiss. Det kommer vara mer än värt det, jag lovar. Vi tar ju hjälp av en bilmekaniker om vi behöver hjälp med bilden som jag brukar säga. Och detta är en investering som är sååå värt det!

5. Färgsättningen

Var noga med färgsättningen. Ta i beaktande husets årtal. Kika i böcker om ursprung, stilar och färgval. Gör det till ert hus, men glöm inte att ta hänsyn till dess ursprung.

Någon dag ska huset målas vitt på nytt igen (nu är det någon slags nikotingul). En dröm är också att byta ut taket till ett svart gammaldags tak som bättre passar in med husets stil (och solpaneler som smälter in fint för vår miljö). Att måla dörren i en betydligt mörkar ton än vårt plank och fönster blev verkligen jättebra och ett hett tips till er som vill ha en välbalanserad intryck på huset. Jag gillar att vi inte valde vitt staket utan en Skagengrön ton som ger färg till huset även vintertid och som gifter sig fint med den gröna växtligheten om sommaren.

Något som jag också tycker är viktigt är att välja växter som passar in i ditt hem. För du vill ju ha buketter inne som matchar. Att exempelvis ha röda blomster i din trädgård när du bara har ljusa pasteller inomhus kan bli en besvikelse när du vill göra dina egna fredagsbuketter.

Tänk på att ett färgat staket håller om huset och ger en helt annan trygghet än ett vitt. Det behöver inte för den skull vara jättemycket färg, och lägg också i beaktande när du väljer färg på hus och staket, att 7 månader om året är vår natur ganska så grå här uppe i Norden.

6. Att anlägga en trädgård

Se till att ta in offerter. Vi hade många förfaranden ute för att jämföra. Se till att gå på rekommendationer från vänner du litar på och glöm inte sätta ett vite i ditt kontrakt. Är det inte klart till då och då, betalas vite ut. Sätt en summa istället för löpande så vet du vad din budget är och kan utgå från det när du planerar resten (möbler etc). Vi tog hjälp med anläggandet och var helnöjda. Vår trädgårdsarkitekt var med under planteringen vilket var guld värt, fick mycket bra input och kunskap under denna dag.

7. Inköp av växter till trädgården

Ett tips är att låta trädgårdsarkitekten köpa in växterna och ta med det i budgeten. De har bra avtal och tillgång till fantastiska exemplar på plantor, växter träd och buskar. Det lönar sig i längden, för här får man verkligen inte mer än man betalar för. Jag tror inte vi har mer än en Malva som dött i trädgården, på 5 år.

Det var några bilder från vår trädgård från första början. Visst är man bra sugen på att våren och att komma igång och trädgårdsfixa och inta middagarna ute igen!? Det är ju alltid uppskattat med före och efterbilder, så vi avslutar väl inlägget med en klassisk bild.

Önskar er en fin start på denna vecka! Nu ska vi ut i backarna här och njuta av fjälluften!

Kramar Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity

.

.

.

.

48

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@addsimplicity
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00