ANNONS
PersonuppgifterCookies

Soffguide – tipsen du behöver när du ska välja soffa

/

Soffguide för en framgångsrik inredning och vardagsrum för välbefinnande.

IMG_0733

Att välja soffa är en stor investering och ofta är det inte lätt. Det fick jag själv erfara när jag skulle välja soffa till min nya studio. I samband med detta val kom jag och tänka på det här med att göra en soffguide.

Hur väljer man egentligen vilken soffa man ska ha? Vad är det som sätter stilen? Vad  passar in med tanke på proportionerna i rummet? Hur kan man möblera med soffor och hur påverkar valet av material och färg?

För att besvara dessa frågor på ett pedagogiskt sätt har jag delat in inredningstipsen i 3 kategorier, materiel och färgsättning, modell och stil, samt möblering och rum.

Häng med!

Material/Färgsättning

IMG_0732

Material

Materialet på soffan sätter mycket stilen på vilken inredning du vill ha i ditt hem. En sammetsklädd soffa upplevs betydligt mer elegant och dekadent än en soffa i bomull. Lin upplevs lite mer lättsam och rekommenderas om du vill arbetet med en naturnära känsla, där hantverk och enkelhet är det centrala. Tänk också på att sammet är betydligt mer känsligt för fläckar. Just nu har sammet varit en trend och fortsätter att vara så en tid framöver. Jag får många frågor kring detta material, om man ska våga investera i en sammetssoffa eller om den snart är ute?! Trender kommer och går, men en personlig stil består. Därför rekommenderar jag alltid mina kunder att välja ett material som stämmer överens med deras stil, då blir helheten som bäst. En sammetssoffa kommer alltid att fungera i ett hem där man fördrar den klädda och lyxiga stilen. En skinnsoffa kommer alltid upplevas mindre inbjudande än en linnesoffa, då skinnet ger en stram lite kylig känsla. Skinnsoffan är dock perfekt i rum, där man vill ge en ordnad, effektiv känsla där man inte tänker vistas en längre tid. Skinn anses också vara slittåligt.

Färgsättning

När det kommer till färgsättning på en soffa har man egentligen två frågor att ställa sig. Fråga nummer ett: Hur ser vår familjesituation ut? Blir vår soffmöbel lätt smutsig? Har vi barn hemma som vill sitta och äta i soffan, ha kompisar över på film, har vi ett husdjur med mörk eller ljus päls? En ljus soffa är såklart mer utsatt för fläckar än en ljus. Att också tänker på är att en  ljus soffa har förmåga att förstora känslan i rummet. Medan en mörk soffa upplevs tyngre, mer jordande, trygg och fläcktålig.Fråga nummer två: Är vi modiga och säkra på vår stil och tycker om färg?

Investera då i en soffa i en härligt kulör. Väljer du en accentfärg på soffa (rosa, kornblått, gult, rost, petroleum, grönt), glöm inte att den måste återkomma på minst tre ställen i rummet för att inredningen och soffan ska upplevas som en helhet. Om vi däremot förespråkar en hållbar stil med basfärger som vi lätt kan förändra med kuddar och textilier? Ja då väljer man en soffa i grått, beige, greige, brunt, svart eller vitt.

Modell/Stil

FLNOVOW_8

Ofta har vi inte en stil. Utan vi vill göra vårt hem till vår egna personliga stil. Kanske tycker du om den klassiska stilen, men vill att den ska upplevas lite mer lyxig. Då kan det vara materialvalet som ger den där extra lyxiga känslan till en klassisk soffa.

Eller kanske du är modern i din stil, men gillar en feminin touch, då väljer du kanska en soffa i raka enkla former, men där kulörvalet i rosa, mjukar upp och ger den ett mer romantiskt uttryck.

Klassisk stil

Generellt sätt kan man säga att en Howardmodell hjälper till att skapa en klassisk stil.

De små tassarna med hjul fram är ett signum. Beroende på vilken kulör man väljer på sin soffa, upplevs soffan mer eller mindre klassisk. En basfärg som beige upplevs exempelvis mer klassisk än en i rosa, som flirtar mer med vår samtid och vad som är en trend. Dock är modellen och samspelet mellan vald kulör viktigt för helheten.

FVPALPP_8

Modern stil

Den moderna stilen åstadkommer man med enkla former. En rak, kantiga soffa som ovan gör att intrycket blir mer strikt och upplevs enkelt och okomplicerat. När man väljer en kantig soffa som Palmdale ovan, är det viktigt att tänka på motsatsförhållandena för att skapa balans. Ovan har man exempelvis valt runt bord för att mjuka upp. Väljer man ett soffbord i kantig utförande till liknande soffa, kan det räcka med en stor yvig bukett i rund vas på bordet för att skapa balans.

bild-1

Soffan Devon som jag har i min studio ger också ett modernt intryck men känns klassisk i valet av färg. En greige soffa i sett utförande kommer fungera år ut och år in. Här har man valt ett kantigt bord, men mjukat upp det med runda fåtöljer i annan kulör, vilket markerar dem och gör dem än tydligare i sitt formspråk.

Hotell lyx

FVECLMB_6

Är man ute efter att skapa en stil av dekadens, hotellyx och exklusivitet. Ja då är det bra att gå ”all in” på allt. Formspråket får gärna vara generöst, materialet är sammet och kulören, ju mer färger, desto mer överdådigt blir det. Vill man hellre gå på basfärger som grått och beige, blir stilen mer blygsam klassisk, men sammetsmaterialet ger lyxen man ändå vill åt i denna stil.

FVPORJG_5.jpg

En lyxig soffa kan också vara en soffa som tar för sig med sitt formspråk, i kombination med valet av metall (i detta fall mässing) exklusiv sammet och vacker kulör.

Möblering/vilka rum

malin-glemme_inredning_vardagsrum_foto-idha-lindhag

Photographer Idha Lindhag +46-736440071 www.idhalindhag.com

Var kan vi inreda med soffa?

Hur möblerar vi då och hur tänker vi rumsligt för att soffan ska upplevas på bästa sätt? Och var kan vi placera våra soffor? Ofta tänker vi direkt på att soffan bör ta plats i vardagsrummet. Ofta där tv:n är. MEN det finns så många fler ställen där soffan kan få ta plats. Jag tänker främst på en stor hall. En soffa som nedanstående, med välvd mjuk form, eller en nättare variant av schäslong ger ett fantastiskt fint och trevligt blickfång. Soffan blir då inte bara funktionell, utan både en stilbärare OCH ett smycke för hemmet.Den norska kungafamiljen har en soffa i köket. Ja varför inte! Idag med våra öppna planlösningar och våra behov av gemenskap, har soffan flyttats alltmer närmare köket igen (förr i tiden hade man alltid en kökssoffa). Någon lagar mat, de andra tar ett glas vin, samtalar, läser en bok, en läxa och umgås. Ett fint sätt att skapa en möblering som bygger på samvaro.

Sist men inte minst, sovrummet! I inredningstermer brukar man ju säga att man bör inreda en del av hemmet eller en våning (helst övervåningen) för avkoppling. Där man successivt närmar sig sömn. Har man platsen är det jättefint att placera en soffa i anslutning till sovrummet. Där man läser sin bok, och kopplar av innan läggdags. En soffa i sovrummet ger en känsla av lyx och kan ge ytterligare en dimension till avkoppling. Något som är fint är att placera en nättare soffa nere vid fotändan av sängen. Riktad ut mot rummet. Har man plats, varför inte ett soffbord framför och en matta som håller om denna plats. Hotellrumskänslan är ett faktum.

Möblering

IMG_0729

När det kommer till möblering är det absolut viktigaste att placera sin soffa i kraftposition. Med det menas att man har stöd i ryggen, på båda sidorna och fri sikt framåt. Något som skapar en känsla av trygghet för oss människor. Det har vi haft i oss sedan långt tillbaka när vi sov i grottor och skulle skydda oss mot djur och andra hot.

En bra möblering är a och o för en lyckad inredning. Har man inte en trygg möblering kommer man aldrig trivas i sin soffa.

Behöver man ställa soffan mot väggen för att skapa trygghet?

Nej!

I Sverige är vi väldigt glada för attt möblera längs med väggarna vilket gör att vi oftast får en dansbana i mitten (som vi sällan dansar på *blink*). Genom att flytta ut vår sittmöbel  i rummet, skapar vi plats för förvaring längs med väggarna, vitrinskåp, vackra byråer och bord med personliga stilleben som får ta plats. Allt hålls om av en matta.

Att möblera i mitten skapar också en känsla av rymd, bättre flöde och slutligen du nyttjar ytan maximalt.

Det finns olika alternativ att möblera med soffor. Här har jag skissat ner mina favoriter.

Skärmavbild 2019-01-30 kl. 11.37.45

Låt oss säga för enkelhetens skull att rummets dörr är där det står ingång. Detta är viktigt att ta i beaktande då det handlar om att öppna upp en möblering och skapa en sittplats som inbjuder till gemenskap och mys.

  1. En klassisk möblering, oftast mot en vägg, men även denna möblering fungerar att flytta ut i rummet.
  1. Då har man exempelvis plats för ett bokbord bakom soffan, eller varför inte ett skrivbord eller mot väggen bakom, en bokhylla. Om du väljer att placera din soffa mot en vägg, flytta ALLTID ut den 7-10 cm. Luften mellan väggen och soffan, ger en skugga, som gör att rummet upplevs luftigare och rymligare. Att trycka in en soffa mot väggen dikt an kan upplevas ängsligt och förminskande.
  2. En L formad möblering (kan också ersättas med en hörnsoffa. Dock ger en hörnsoffa ett mer kompakt intryck än två soffor). Bordet mellan dessa soffor lättar upp och ger möbleringen ett skönt flöde. L formen riktas mot rummets dörr. Alltså öppnar upp rummet och sittplatsen.
  3. Soffor mitt emot varandra i detta fall gör att man motas av en soffas rygg när man går in i rummet. Är det tryggt? Både ja och nej. En möblering av detta slag gör att man kompenserar ett avlångt rum och bromsar flödet något och gör det mer balanserat. För att förhindra otrygghet är det fint att sätta ett bokbord bakom den soffan som man möter ryggen av. Här kan man placera en lampa, böcker, växt och annat vackert som möter blicken, samtidigt som tingen ger en känsla av trygghet när man sitter i soffan.
  4. Här har man istället valt att placera sofforna längs med rummet. Detta är bra att göra om man vill öka på flödet, om man har ett rum som upplevs brett och oproportionerligt. Vackert möblering om du exempelvis har en öppen spis och fler sittplatser som ska in, på de tomma ytorna (se nedan).

—————–

Avslutningsvis när det gäller möbleringen och alternativen ovan, där det finns tomrum, finns plats för puffar, eller schäslonger, bänkar eller fåtöljer. Ofta ger detta ett bra flöde och bromsar upp och gör platsen mer inbjudande. Vi har också möjligheten att balansera upp en kantig sittmöbel med mjuka former på en stol eller puff.

Storleken på soffan har såklart med att göra hur många ni är, och hur stort rummet är . För små möbler i ett stort rum ger en känsla av gymnastikhall och stort flöde. För stora möbler i ett litet rum kan lätt bli lite tryckande. Men riktlinjen brukar vara att man hellre går på lite stort än för litet.

Slutligen! Tänka på vid möblering är också att möblera efter årstid. Det kostar inte en endaste krona att vända soffan mot brasan vintertid och under sommarmånaderna möblera så att utsikten från soffan är mot trädgården.

Hoppas min soffskola har underlättat för era val, stilar och möblering när det gäller inredningens Rolls-Royce, soffan.

Ha en fin dag!

Kram Jannice

Bilder: Jannice Wistrand, Add SimplicityLayered Interior 

.

.

18

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00