ANNONS
PersonuppgifterCookies

Skapa Feng Shui i sovrummet

/

Jysk intervjuade mig angående Feng Shui och sovrum. Nedan kan du läsa intervjun och här kan du se en utförligare version samt se vilka favoriter jag valt från deras sortiment.

Vilka är dina 3 bästa Feng Shui-tips för att skapa ett trivsamt sovrum?

1) Placera sängen i en så kallad kraftposition. Där man har uppsikt över rummet, dörrar och fönster. Med stöd i ryggen av en vägg och en ordentlig sänggavel.

2) Färgsättningen. Att jobba med en dov, färgskala i blå, grå, lila eller gröna toner. Färger som får oss att lättare koppla av, finna ro och därmed ger en bättre sömn. Gäller på så väl väggfärg som tapeter och textilier.

3) Att göra sovrummet till en avkopplande fristad. Utan elektroniska prylar som datorer och TV-apparater som pockar på uppmärksamhet.

Vilka färger och material ser du som de starkaste för 2015 års inredning?

Jag tror den grå tonen håller i sig. Grått är kompromissernas färg och blir inte så hård i kontrasten som svart mot vitt. Tillsammans med pudriga pasteller blir det väldigt vackert. Sedan tror jag att grönt får mer utrymme i vår inredning.

Vilken färgskala passar i ett sovrum?

Färger som vibrerar på låga frekvenser, så som de kalla grå, blå, lila tonerna, eller de mer neutrala gröna nyanser. Puder och ljust rosa är också omhuldande och lätta att finna ro i.

Kan man se några tydliga stilar inom sovrum just nu?

Mer klädda sovrum! Jag tror vi har insett betydelsen av ett väl fungerande och avkopplande sovrum. Vi investerar i sköna sängar. Tapetserar gärna och matchar textilier som kuddar överkast med härliga välsydda gardiner. Jag tror att de anspråkslösa lite ängsliga sovrummen med en säng direkt på golvet, vita lakan och en ensam kaktus, svartvita tavlor och en lampa är på utgång.

Om man ska nämna några detaljer i sovrummet som är extra viktiga för att skapa den rätta känslan – vilka är det?

Sängen så klart! Det är jätteviktigt med en säng som är anpassad efter just dig och din vikt. Sänggavel – inget blir så inbjudande och så skönt att vila huvudet mot när man läser en god bok. Sedan är härliga lakan a och o. Vem kan inte säga att man sover som en bebis i nytvättade lakan, som har fått torka i vinden och sedan blivit manglade. Underbar känsla!

Vilka material gillar du att inreda sovrummet med?

En mix av textilier och material. Blanda satinlakan med underbara fuskpälsplädar och sköna mattor att sätta ner fötterna på efter en skön natts sömn. Det är mixen mellan materialen som gör det.

Vilka är dina inredningsfavoriter ur JYSKs sovrumssortiment?

1) Älskar det åskblå satinlakanet från Kronborg Gold TURID. Ett måste i vårt sovrum i höst och vinter.2) En rejäl sänggavel är a och o för att ett sovrum ska bli inbjudande och den grå sänggaveln från HÖIE är fantastiskt fin. Har man möjlighet och plats tycker jag det är fint med en bänk nere vid fotändan. JYSK har en ny i sortimentet som heter HADERSLEV och som ger lyxig känsla på ett kick.

3) Vill man hellre ha förvaringskorgar, kan man placera dem vid fotändan, korgarna MORGAN i olika storlekar är väldigt fina! Eller varför inte en puff som JYSKs BALLING?

Vilket är ditt smartaste inredningstips för att förnya ett hem utan att det behöver kosta skjortan?

Nytt påslakan och några textilier som tar upp varandra. Gärna ton i ton, då blir sovrummet mer hållbart och långlivat. Vi tröttnar sällan på varsamma färgövergångar och sover som bäst i dessa dova toner.

Vilken är din bästa förvaringslösning för sovrummet?

Dold, dold och åter dold förvaring. Här ska alla intryck där det är möjligt döljas! Sedan tycker jag man ska utnyttja eventuella snedtak med små förvaringshyllor med korgar, och platsen nedanför fotändan är perfekt för korgar, en kista eller varför inte en lägre byrå? Då får man en fin dekorationsyta på köpet.

Hur ska man tänka kring hållbarhet och ekologiskt när man inreder?

Som jag påpekat tidigare, tänk på hållbara färger som du inte tröttnar på. Att inreda med varsamma toner i neutrala färgskalor gör att rummet blir mer hållbart och du behöver inte köpa nytt, kanske bara ändra en kudde eller två. Köpa till en fuskpälspläd till vintern och en lättare matta till sommaren. Det är hållbarhet för mig. Inte hålla på och ändra om utefter trender utan tänka igenom sina val och bygga sin stil under en längre tid, då blir det sällan slit och släng och du är nöjd med det du skapat och den känslan är oersättlig.

Vad är ditt nästa inredningsprojekt hemma? Vi ska ju få en liten till i familjen, tre ska bli fyra, så det blir att inreda ett barnrum till. Vilket innebär att storebror ska få en ny säng så egentligen drar det nog med sig två barnrum. Roligt och mysigt så klart och det perfekta höst/vinterprojekt.

Sedan ska vårt egna sovrum få lite nya textilier, så som det vackra åskblå lakanet TURID, samt att gardiner ska upp. Är sugen på att klä vårt sovrum inför kommande nattliga amningsstunder.

Hur tänker du kring påståendet att sovrummet är det nya köket? 

Tycker det är helt rätt! Som inredare är jag ofta ute hos familjer och tyvärr är det mer än vanligt att man totalt struntat i sovrummet. Jag tror också att vi alldeles för mycket bryr oss om vad andra tycker och köket har varit någon form av skrytrum att visa upp. I och med att sovrummet är något privat som vi sällan släpper in någon annan i, har det fått stå åt sidan för renoveringar och ompysslande. HELT FEL! Inom Feng Shui är sovrummet det näst viktigaste rummet efter hallen och något vi verkligen bör satsa mer på. Det är här vi ska koppla av, samla kraft och energi, sova och njuta. Vi är helt klart värda att detta rum är påkostat med engagemang, själ och vackra ting och material. Något man som föräldrar ofta gör, är att ta det minsta rummet och ge det större till barnen. Här propsar jag som Feng Shui konsult att familjens överhuvud, de vuxna, ska ha ett fint stort rum med maximala avkopplingsmöjligheter för att vara så utvilade som möjligt för att kunna sprida vidare kärlek och omtanke till resten av familjen. Så låt sovrummet få den kärlek det förtjänar! 

57

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00