Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SDU-ordförandens krav: Fäll budgeten

Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand. Foto: Sven Lindwall
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Axel Öberg
"Bland våra väljare finns en kraftig övervikt för att rösta på alliansens budget. Det är inte förvånande att det finns röster inom partiet som driver samma linje", säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen. Foto: Sven Lindwall

Nu ökar pressen på SD:s partiledning att fälla regeringens budget på onsdag.

Inte nog med att en majoritet av SD:s väljare vill att partiet röster mot regeringen.

Nu ökar också trycket inne i partiet.

Enligt uppgifter till Expressen.se hör SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand till dem som starkast förordar att SD röstar för alliansens budget.

Trycket ökar nu på att Sverigedemokraternas partiledning ska fälla regeringens budget.

Det är bland annat missnöje med MP som får riksdagsgruppen att luta åt att stödja alliansens budget, enligt källor inom SD.

Förbereder för nyval

Enligt uppgifter till Expressen.se hör SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand till dem som starkast förordar att SD ska rösta för alliansens budget på onsdag. Dessutom erfar Expressen.se att SDU just nu förbereder sin organisation inför en eventuell regeringskris och möjligt nyval.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne  bekräftar nu Expressen.ses uppgifter i Ekot i Sveriges Radio.

Kasselstrand säger till Ekot att SD skulle vinna på ett nyval.

– Vi vinner ett stort förtroende, en stor respekt, genom att vi visar att man inte bara kan hunsa runt med oss, säger han.

– Vi borde sätta hårt mot hårt nu när socialdemokrater och moderater deklarerar att man inte tänker samtala med oss, inte tänker förhandla med oss, säger Kasselstrand till Ekot.

Expressen kunde tidigare i dag, i samarbete med tidskriften Expo, publicera ett internt mejl från partisekreteraren Björn Söder där han vill kartlägga resurserna inför ett nyval - och få partikamraterna att hålla tyst.

"En sådan diskussion skulle kunna hamna i medierna", skriver Söder i mejlet.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommer inte att kommentera hur partiet kommer att rösta förrän beslutet offentliggörs i morgon, enligt Martin Kinnunen, riksdagsledamot och pressansvarig (SD).

- Bland våra väljare finns en kraftig övervikt för att rösta på alliansens budget. Det är inte förvånande att det finns röster inom partiet som driver samma linje, säger Martin Kinnunen.

Majoritet vill rösta ner

Enligt en väljarundersökning från Novus, som omfattar 1 000 personer, vill en klar majoritet - 68 procent - av SD:s väljare att SD röstar ned regeringens budget. Novus tolkar resultatet som att många SD-väljarna dels hade alliansen som närmaste alternativ, dels är mycket kritiska till MP, skriver TT.

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, beskriver budgetomröstningen som ett dilemma för SD.

- Det är en avvägning om de vill se till väljarna eller om man vill fortsätta bygga partiers ansvarstagande profil.

Expressen söker företrädare för SDU

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.