Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"SD är liksom den svenska politikens IS"

Förre S-ledarens rådgivare Daniel Suhonen är oerhört kritisk till SD och liknar dem vid "den svenska politikens IS".

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen kallar uttalandet "horribelt".

– Det är i grunden kränkande mot alla de som har fått sätta livet till på grund av vad den här terrorgruppen sysslat med, säger han.

Daniel Suhonen, chef på den fackliga tankesmedjan Katalys gick till angrepp mot SD när han gästade Expressens tv-studio.

– De skadar väldigt mycket naturligtvis. De utmanar och de är liksom den svenska politikens IS, säger han om att SD röstade på alliansens budget och därmed lyckades fälla regeringen.

Suhonen utvecklar sedan sitt resonemang:

– Jag menar inte i våldsamhetsläget här, utan jag menar att kopplingen är att de utmanar och de går över gränsen, säger han och fortsätter.

– Det andra är att en massa människor kanske tror att de är häftiga och att de står upp för någonting, säger Suhonen.

"Kränkande mot offren"

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, är väldigt kritisk till Suhonens liknelse.

– Det är ett horribelt uttalande. Man förstår ju att socialdemokrater är bittra över att det inte blev som de hade tänkt sig med regeringsmakten, säger han och ser uttalandet som kränkande för flera människor.

– Att göra sådana här jämförelser det är inte bara kränkande mot vårt parti och våra väljare, utan det är i grunden kränkande mot alla de som har fått sätta livet till på grund av vad den här terrorgruppen sysslat med, säger han.