Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tycker ryssarna om Vladimir Putin

Vladimir Putin.Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS IMAGES

MOSKVA. Ryssland går till presidentval på söndagen.

Just ingen tror något annat än att Vladimir Putin kommer att vinna ytterligare en sexårsperiod.

Men vad anser ryssarna egentligen om sin president?

Expressen ställde frågan till några ryska väljare runtom i landet.

Olga Alexandrova.Foto: AXEL ÖBERG

Olga Alexandrova, 73, pensionär, Moskva

– Jag tror att Vladimir Putin ärligt vill göra livet bättre i Ryssland. Se bara hur mycket han reser runt för att träffa vanligt folk. Jag är gammal nog för att minnas även Josef Stalin, vi grät alla när han dog. Putin är inte av samma kaliber som Stalin men det finns något i honom som påminner mig om de forna Sovjetledarna. För mig är det självklart att jag stödjer vår president. Allt är förstås inte bra, men jag tror att det är byråkraterna på lägre nivåer som saboterar mycket av vad Putin vill genomföra.

 

Igor Lapitskij.Foto: AXEL ÖBERG

Igor Lapitskij, 30, kypare, Moskva

– Jag kommer egentligen från Vitryssland och jag minns en gång hur presidenten där, Alexander Lukasjenko fick 103 procent av rösterna i mitt valdistrikt. Det är ett skämt. Det är inte lika illa här i Ryssland, men det är en fars även här. Resultatet är uppgjort på förhand. Det är sant att många gillar Putin, för att han gjort landet till synes starkare. Men jag fruktar att han drar tillbaka landet till ett auktoritärt, totalitärt system. Ungefär som Lukasjenko i Vitryssland. Själv tänker jag inte rösta.

 

Darija Simjonova.Foto: AXEL ÖBERG

Darija Simjonova, 23 år, tatueringsartist, Moskva

– Jag gillar honom inte och jag känner ingen som gör det. Hans utrikespolitik har gjort allt mycket värre och korruptionen är ett enormt problem. Jag tror inte jag kommer att rösta alls. Jag hade lagt min röst på Alexej Navalnyj, men han får ju inte ställa upp. Jag har sett opinionsundersökningarna som ger Putin väldigt höga siffror, men jag tror det är falska. Men visst, det finns många i Ryssland som har inställningen att det är ledare som Putin landet behöver. En stark ledare.

 

Alexander Pozdevej.Foto: AXEL ÖBERG

Alexander Pozdevej, 44 år, veterinär, Kostroma

– Självklart kommer jag att rösta på vår president. Han är en patriot som gör Ryssland till ett starkare land. Jag gillar att han har ett förflutet i säkerhetstjänsten, en man med principer som man kan lita på. När han förenade Krim med Ryssland igen så fullföljde han hela nationens önskan. Många lever bra i dag i Ryssland, men för pensionärer kan det vara tufft. Jag önskar att pensionen kunde vara lite högre. Men det är så många problem en president ska lösa.

 

Jekaterina Soldatova.Foto: AXEL ÖBERG

Jekaterina Soldatova, 28 år, revisor, Moskva

– Putin har skänkt landet stabilitet men jag har inget större till övers för honom. Jag är rätt likgiltig i min inställning. Jag tror inte jag kommer att rösta på honom men det finns inget alternativ som jag gillar heller. Om jag kunde kryssa i ”emot alla” så skulle jag göra det. Själv har jag en ung familj, en sexårig son, och vi har svårt att få lån och hitta en större lägenhet. Valet kommer inte att ändra på något.

 

Sarmat Karbysov.Foto: AXEL ÖBERG

Sarmat Karbysov, 18 år, student, Moskva

– Jag älskar Putin, jag gör det verkligen. Jag är ossetier från Kaukasus och Putin har gjort mycket för oss. Han gav oss stabilitet och det är väldigt viktigt. Jag var i Sydossetien 2008 när Georgien attackerade oss och Putin kom till vår undsättning. Utan honom skulle vi inte finnas till. I utlandet försöker man framställa honom som en tyrann, men Ryssland är ett sånt stort land. Vi behöver en stark ledare som kan hålla ihop landet. 

 

Natalja Sjpadaruk.Foto: AXEL ÖBERG

Natalja Sjpadaruk, 58 år, kassörska, Pskov

– Jag gillar honom. Han vet vad landet behöver och han har levererat. Det viktigaste är att vi har stabilitet och att vår ekonomi växer. Jag har alltid röstat på honom i varje val han ställt upp i sedan 2000. Jag ser inga seriösa alternativ hos någon av de andra kandidaterna. Speciellt inte Ksenia Sobtjak, hon är inte en seriös kandidat, hon är en skandalös person.

 

Alexander Nemerov.Foto: AXEL ÖBERG

Alexander Nemerov, 18 år, student, S:t Petersburg

– Han har i praktiken inför ett auktoritärt styre igen i Ryssland och det vill jag inte ha. Så jag tänker inte ens rösta. Alla vet resultatet i förväg. Jag känner ingen i min ålder som stödjer Putin. Detta är en generationsfråga. Våra föräldrar är i regel för honom. Jag hoppas att jag en dag ska få uppleva verkliga förändringar även om det krävs en revolution till för att nå dit. Men jag hoppas det sker utan kaos.

 

Jurij Kijenko.Foto: AXEL ÖBERG

Jurij Kijenko, 73 år, pensionär, S:t Petersburg:

– Putin är den klart bästa av kandidaterna.  Han har erfarenheten och kan visa på resultat. Det finns ingen anledning varför han skulle ställa upp i en tv-debatt, till exempel. Det är klart för alla vad han åstadkommit. Men jag önskar att vi kunde koncentrera oss mer i framtiden på inhemska problem och inte satsa så mycket resurser och tid utomlands. 

 

Foto: AXEL ÖBERG

Vladimir Versjikov, 27år, elektriker, Moskva

– Det finns mycket Vladimir Putin gjort som är bra. Någon tyrann är han inte. Levnadsstandarden i landet har gått upp. Men vi har också ökande klyftor och korruptionen är ett stort problem. Det råder stor brist på rättvisa. Putin har sin klick som han omger sig med och inget förändras. Så nej, jag kan inte rösta på honom. Jag hittar ingen annan heller jag gillar. Jag tänker riva min valsedel för att göra rösten ogiltig. Jag vill inte vara del av detta. 

 

Jevgenij Popov.Foto: AXEL ÖBERG

Jevgenij Popov, 41 år, bilförsäljare, Jekaterinburg

– Jag hatar honom. Han håller sig kvar vid makten på ett illegalt vis och har byggt upp ett korrupt system. Statlig tv är bara propaganda som ger mig huvudvärk. Det var längesedan jag tittade på det. Putin har infört ett hårt censursystem. Det enda sättet vi kan visa vårt missnöje på är att bojkotta valet och det är vad jag tänker göra.

 

Olga Kuzminich.Foto: AXEL ÖBERG

Olga Kuzminich, 60 år, pensionär, Komysjlov

– Putin har gett oss stabilitet och livet är bättre. Men det som händer i Ukraina gör mig inte lycklig. Jag har en väninna som bor i Charkiv så jag får rapporterar därifrån. Det är främst Ukraina som gör att jag inte kan rösta på Putin. Jag tänker rösta på Zjirinovskij, mest för att gör dem förbannade. Det är mitt sätt att protestera, jag stödjer honom egentligen inte.

LÄS MER: Barndomsvännen till Putin: ”Din skurk...” 

LÄS MER: Mays Putin-attack kan få fler att rösta