Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin delar de unga i Ryssland

MOSKVA

De föddes samma år som Sovjetunionen dog, 1991.

De var för unga under 1990-talet för att ha några ordenliga minnen av det kaotiska decenniet.

Så det enda de vet, är ett liv under Vladimir Putin.

Expressen träffade några ryska 1991:or och tog deras valtemperatur inför det ryska presidentvalet.

Särskilt hög är den inte.

Aljona, 26, skräms av de ökade spänningarna mellan Ryssland och omvärlden. ”Jag frukar att gränserna ska börja stängas igen”, säger hon.
Foto: AXEL ÖBERG

Aljona Ruskich, 26: ”Jag vill inte ha ett Ryssland som skrämmer”

Hon minns första gången mamma och pappa pratade om honom. Den nye ledaren. Vladimir Putin.

Året var 2000 och Putin var på väg att bli Rysslands nya president. Aljonas mamma gillade det faktum att han - till skillnad från företrädaren Boris Jeltsin - inte drack och skämde ut sig.

Pappa uppskattade att Putin verkade var en stark person, före detta KGB, precis vad landet behövde. Alexander Ruskich var själv militär.

– Jag föddes i Kirovograd, Ukraina där pappa tjänstgjorde, berättar Aljona Ruskich. Några månader efter min födsel försvann Sovjet och pappa var tvungen att välja mellan att tjäna Ukrainas eller Rysslands armé. Han valde Ryssland.

Pappa gillar fortfarande Putin. Tänker rösta på honom den 18 mars. Han har gjort Ryssland starkt och respekterat igen, menar han.

Röstar inte på Putin

Dottern Aljona tänker inte göra det. Och till skillnad från sin pappa anser hon exempelvis att Rysslands annektering av Krim 2014 var ett misstag.

– Vi borde inte förstöra våra relationer till våra grannar. Det är möjligt att Ryssland är mer respekterat nu, men jag vill inte ha ett Ryssland som skrämmer andra nationer.

Detta blir hennes andra presidentval. Första gången röstade hon på en av kandidaterna som tilläts ställa upp som motkandidat och som lockade några få procent. Denna gång struntar hon antagligen helt i att rösta.

– Jag vet att det egentligen är fel att inte rösta, men jag saknar riktiga alternativ. Det är samma personer som jag sett tidigare, samma program.

Vill rösta på Navalnyj

En nykomling är Ksenia Sobtjak, en tv-kändis och förmögen ryska som står för ett liberalt program och också kritiserat annekteringen av Krim. Men Aljona litar inte på henne. Tror inte hon är riktigt på allvar.

– Jag skulle vilja rösta på Alexej Navalnyj, men han får inte ställa upp. 

Så ärligt talat ignorerar hon valkampanjen. Hennes liv handlar mest om att hitta ett jobb som spelutvecklare. Hon frilansar en del med webbutveckling för tillfället.

Hon har inga minnen av Sovjet, hon var barn under det kaotiska 1990-talet och har under hela sin skolgång och sitt vuxna liv levt med Vladimir Putin i toppen. Hon är trött på det, trött på bristen på nya ansikten och idéer.

Den statskontrollerade tv:n struntar hon i. Nyheter konsumerar hon på nätet och sociala medier. Där finns just inga gränser. Hon har besökt länder som Portugal, Frankrike, Luxemburg, Thailand och vill kunna känna sig som en del av värden.

– Så de ökade spänningarna skrämmer mig. Jag fruktar att gränserna ska börjas stängas igen.


LÄS MER: Svetlana gick i Putins klass 


Ruslan, 26, kallar Putin för lögnare och tänker inte rösta i valet
Foto: AXEL ÖBERG

Ruslan Abdrjajev, 26: ”Putin förvandlar oss till en polisstat”

För någon månad sedan klippte Ruslan av kabeln till sin tv. En symbolisk handling. Det hade ändå gått flera år sedan han senast tittade på rysk tv.

Där är bara propaganda och osanningar, menar han. Inget att se. Det är ett tema han återkommer till när han blir ombedd att sammanfatta president Vladimir Putin i ett ord:

– Lögnare.

Han har med andra ord inte mycket gott att säga om landets president. Han ser honom som en kylig underrättelseofficer, en före detta KGB-are som aldrig låter masken falla.

”Censuren tillbaka”

– Det värsta med honom är att censuren kommit tillbaka och att han håller på att förvandla oss till en polisstat igen.

Men Ruslan tänker inte rösta på någon av de andra kandidaterna i det kommande presidentvalet heller. Det finns ingen som han tror på som ett riktigt alternativ.

En av de viktigaste valfrågorna, enligt Ruslan, är korruptionen i landet. Men oppositionsledaren Alexander Navalnyj som bland annat publicerat flera filmer om korruption på hög nivå via Youtube, tillåts inte delta i valet.

Liksom de flesta av de yngre, så får Ruslan främst sina nyheter från nätet. Sin egen frustration med utvecklingen får han utlopp för via musik. Han skriver egen musik, egna texter.

– Jag är gitarrist i ett punkband. Det är vad jag lever för. Där kan jag lätta på trycket, leva ut vad jag anser om samhället, problemen, utmaningarna.

Dagens studenter ett hot mot Putin: ”De saknar fruktan”

Han medger dock att en del blivit bättre under Putin. Som att ekonomin utvecklats positivt jämfört med 1990-talet och internets stora genombrott i landet.

– Men det är inget som jag ger Putin äran för. Det hände under hans tid vid makten, det hände inte tack vare honom.

Ingen tror något annat än att Vladimir Putin kommer att bli återvald och sitta ytterligare sex år vid makten. Han får inte ställa upp en gång till 2024, så vad som händer sedan är det ingen som vet i dag.

Många av dem som hoppas på verkliga förändringar sätter sitt hopp till just de yngre, personer som Ruslan. Själv tror han att det snarast är de som är studenter i dag, de som är cirka tio år yngre än han själv som kommer att bli det verkliga hotet mot maktens män i Kreml.

– De saknar fruktan. De flesta som är i min ålder är snarast likgiltiga. Det är nästa generation som blir räddningen. 

– Och ja, jag är säker på att jag ska få uppleva det i min tid. Jag är optimist, det är enda sättet att leva.


LÄS MER: Så lever de rika ryska kvinnorna


Madelena föddes i mitt i kriget, det som rasade i Nagorno-Karabach, en armenisk enklav i Azerbajdzjan.
Foto: AXEL ÖBERG

Madelena Markaryan, 27: ”Min röst kan bli manipulerad”

Hon är fortfarande pappas lydiga flicka. I alla fall när det gäller politiska val. Pappa Dmtrij saknar Sovjetunionen och lägger därför alltid sin röst på den kommunistiska kandidaten i ryska presidentval.

Så det gjorde även Madelena Markaryan när hon fick rösta för första gången för sex år sedan, och det är antagligen vad hon gör denna gång också.

– Jag kan inte påstå att jag är särskilt intresserad av politik, men jag anser att det är viktigt att jag röstar. Annars kan min röst bli manipulerad.

– Så jag skulle tro att jag kommer att rösta på kommunistkandidaten, vad är det han heter, Grudinin? Ja, för det går väl inte att rösta emot alla kandidater? Om det gick skulle jag kryssa i det.

Flydde till Ryssland från Azerbajdzjan

Familjen är armenisk och Madelena föddes i mitt i kriget, det som rasade i Nagorno-Karabach, en armenisk enklav i Azerbajdzjan. Så de flydde till Moskva och det är här hon levt sedan hon var ett år.

– Men jag får fortfarande höra svordomar ibland på tunnelbanan. Ryska nationalister som säger åt mig att åka hem. Men jag har inget annat hem än detta.

Hon är en moden rysk kvinna som arbetar hemifrån som affärskonsult åt ryska småföretag. En frilansare som uppskattar friheten det ger. Hon skulle aldrig kunna jobba på kontor, säger hon.

Hon bor sedan i somras i en ny lägenhet - en tvåa, hyresrätt - tillsammans med pojkvännen Pavel i Tjkalskij, den förort nordost om Moskva där hon bott i större delen av sitt liv. Att tjäna pengar och kunna hjälpa föräldrarna ekonomiskt, är betydligt viktigare för henne än att bry sig om det stundande presidentvalet.

Anser att Putin gjort ett bra jobb

Pavel är några år äldre och tänker rösta på Putin. Han anser att presidenten trots allt gjort ett bra jobb för att rycka upp landet, även om många problem förstås kvarstår. Men han har inte lyckats övertyga Madelena.

– Nej, jag gillar inte den kult som byggs upp kring honom. Det är sådan propaganda på tv där alla nyheter om honom är positiva. Men se på våra låga pensioner, se på våra dåliga vägar. Det är så mycket som kunde vara bättre.

Hon skulle inte ha något emot en stark kvinna som ledare, men den kandidat som erbjuds, Ksenia Sobtjak, tror hon inte alls på.

– Hon är inte seriös. Jag kan inte ta henne på allvar med den bakgrund hon har. Vi kan inte ha en president som poserat naken på fotografier.

Madelena Markaryan kommer inte ens att vara hemma i Ryssland när valet äger rum. Hon ska resa med pojkvännen till Sri Lanka, det första besöket i tropikerna. Det blir betydligt mer spännande än att invänta ett resultat som alla ändå vet i förväg.


LÄS MER: Sergej, 33, tror inte på hiv – vägrar ta mediciner


Jevgenija Kuzovleva är född 1991 och hoppas på att få börja volontära för Putins valkampanj.
Foto: AXEL ÖBERG

Jevgenija Kuzovljova, 27: ”Putin har gjort Ryssland till en stormakt”

Jevgenija Kuzovljova, 27 år, designer, S:t Petersburg

Hon har en dröm. Att detta slutligen ska bli året då hon får träffa Rysslands president, en man hon hyser den djupaste respekt för.

Jevgenija Kuzovljova har möjligen chansen nu. Hon har nyligen anmält sig som frivilligarbetare i Putin-kampanjens valhögkvarter i S:t Petersburg. 

Det är ju här Putin växte upp, han kommer säkerligen att besöka staden några gånger före valet. Men i sanningens namn är det inte så mycket till kampanj som den ryske presidenten genomför. 

”Kommer att vinna”

– Det ryska folket känner honom redan, säger Jevgenija Kuzovljova. Han behöver inte hålla stora valmöten. Jag är 120 procent övertygad om att vår president kommer att vinna.

Själv tror hon att presidenten kommer att få 80 procent av rösterna.  Det är nog optimistiskt i överkant. Så mycket röster har Putin aldrig fått i ett ryskt presidentval (detta blir hans fjärde), men han har i alla fall alltid vunnit i första valomgången och få tror annat än att han gör det denna gång också.

Klart är i alla fall att Putin har Jevgenijas röst. Till vardags arbetar hon som kläddesigner och målar även porträtt på beställning.

– Putin har åter gjort Ryssland till en stormakt att räkna med, det är vad jag gillar mest. Han har fått ekonomin att växa, han har skapat fred inom vårt land, han har rustat upp armén. 

Hon kan rada upp flera andra exempel också. Svårare blir det när jag ber henne nämna saker hon är besviken på. De flesta unga ryssar jag talat har i regel snabbt räknat upp saker som korruptionen eller den ökande censuren i samhället.

”Vi borde ha gjort mer i östra Ukraina”

Även Jevenija Kuzovljova kommer till slut på något:

– Vi borde ha gjort mer för dem som kämpat i Donetsk i östra Ukraina och vill skapa en självständig republik där eller förena området med Ryssland. Alla ryssar hör ihop.

Hon har själv erfarenhet av att leva i främmande land. Hon föddes i januari 1991 då Sovjet fortfarande existerade, i det som då var en Sovjetrepublik, Kazakstan. Men Sovjet dog, samma år som hon föddes och i 16 år bodde familjen i det nu självständiga Kazakstan.

– Det var okej, men som ryss kände man sig ibland inte riktigt hemma. De prioriterar sina egna.

Så familjen Kuzovljov - föräldrarna är lantbrukare - flyttade 2007 till staden Bijsk på andra sidan gränsen mot Ryssland, i Altai-regionen. I december i fjol flyttade hon hit till S:t Petersburg efter ett äktenskap som spruckit efter bara 18 månader.

Det blev en chans till nystart i en stad där hon mer kunde få utlopp för sin kreativa energi. Och så är det förstås staden där Vladimir Vladimirovitj Putin föddes och växte upp.