Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkänner: Det är ett hot

Den tidigare hemliga skrivelsen har lämnats ut på begäran av Expressen. Överste Thomas Lindell är en av nio svenska militära rådgivare som i dag finns i norra Afghanistan. Ett av de största hoten mot dem är bristen på ambulanshelikoptrar.
Försvarsmaktens insatschef, Anders Lindström, erkänner i en tidigare hemlig riskanalys att bristen på sjukvårdshelikoptrar är ett av de största hoten mot de svenska soldater som inom kort skickas till Afghanistan.
I rapporten beskrivs soldaternas "sårbarhet" som "hög" eftersom svensk sjukvårdshelikopter saknas.

FAKTA

Generalens hemliga rapport 5 juni 2009:


"Avseende helikopterburen medevac-förmåga har förbandets sårbarhet bedömts vara hög"

Generalens svar i Expressen 14 augusti 2009:


"Jag känner mig inte orolig. Jag tycker att vi har en bra avvägning i form av de resurser vi har..."

Expressen har i ett stort antal artiklar påtalat riskerna med att svenska trupper i Afghanistan ännu inte fått en svensk sjukvårdshelikopter. Leveransen har försenats gång på gång av tekniska problem.
Försvarsmakten har i olika sammanhang tillbakavisat kritiken och hävdat att det finns ambulanshelikoptrar i det svenska området "när man behöver det".
Senast hävdade arméinspektören Berndt Grundevik detta i en debattartikel på Expressen.se och på Försvarsmaktens hemsida.

"En bra avvägning"

Och 14 augusti sa Anders Lindström följande till Expressen:
- Jag känner mig inte orolig. Jag tycker att vi har en bra avvägning i form av de resurser vi har i form av helikopterstöd, sjuktransportfordon och utbildad personal.
Men i den interna riskanalys, som Expressen i dag kan avslöja, bekräftas riskerna i hög grad och då särskilt för de svenska militära rådgivarna i de så kallade OMLT-förbandet, som arbetar tillsammans med afghanska regeringstrupper .

Ökar antalet

I dag finns nio svenska OMLT-rådgivare i Afghanistan. I oktober utökas de till 37 personer.
Anders Lindström skriver i den tidigare hemliga riskanalysen att det svenska OMLT-förbandets "sårbarhet" är "hög" och att det främst beror på bristande tillgänglighet av sjukvårdshelikopter. Skrivelsen är daterad 5 juni 2009.
Av rapporten framgår också att vissa delar av förbandet har tekniska problem att få direktkontakt med de tyska eller norska sjukvårdshelikoptrar som finns i området.
Insatschef Anders Lindström erkänner i en tidigare hemlig riskanalys att bristen på sjukvårdshelikoptrar är ett av de största hoten mot de svenska soldaterna.

"En sådan faktor"

Lindströms slutsats är att "livräddande kirurgi" inte alltid "kan nås inom 2 timmar".
I en kommentar till Expressen om riskanalysen säger Anders Lindström:
- Även om vi har ett bra samarbete med tyskarna och norrmännen så är även tillgängligheten av helikoptrar ändlig.

Kan tvingas avstå

Innebär den här bristen att svenskarna i Afghanistan tvingas att avstå från att utföra vissa operationer?
- Det är chefen på platsen som avgör den saken. Han eller hon måste väga in alla faktorer. Tillgången på helikopter är en sådan faktor, säger Anders Lindström.
Försvarsmakten räknar med att en svensk sjukvårdshelikopter finns på plats i Afghanistan tidigast våren 2011.