1/12

Semestra hemma

Att flyga utomlands på semestern kan vara lockande, men prata med dina föräldrar om att göra mer miljövänliga resor. Kanske kan ni åka tåg inom i Sverige?

Lär dig mer

Flyg släpper ut väldigt mycket koldioxid, vilket bidrar till den globala uppvärmningen. Svenskar flyger allt mer, vilket gör att ännu mer koldioxid släpps ut. Tåg är ett betydligt mer miljövänligt sätt att resa. Eller varför inte semestra hemma där du bor – finns det någon härlig sjö eller liknande att åka till?

Skicka vidare

Släng inte dina gamla kläder och prylar. Skänk dem i stället till välgörenhet eller någon du känner.

Lär dig mer

Att skänka kläder, leksaker och prylar är inte bara bra får miljön – det kan också vara ett bra sätt att hjälpa andra. Det finns flera välgörenhetsorganisationer där man kan lämna in saker man inte använder längre – kolla på nätet eller fråga dina föräldrar om närmsta ställe.

Batterismart

Engångsbatterier i leksaker och annat kan vara riktiga miljöbovar. Använd hellre uppladdningsbara batterier som går att använda flera gånger.

Lär dig mer

När man gör nya batterier så måste man också ha mer metall och andra miljöovänliga ämnen. Därför är det bättre att använda laddbara batterier, för att inte behöva göra lika många nya. När du slänger ett batteri måste du också återvinna dem!

Skippa godis

Godis är gott, men det påverkar också klimatet som allt annat vi producerar. Så genom att dra ner på det räddar du både tänder och miljö!

Lär dig mer

När man tillverkar godis, snacks och läsk så släpper man ut växthusgaser. Det påverkar miljön på ett negativt sätt och enligt en studie från Institutet för Livsmedel och Bioteknik 2011 så kan godis vara lika dåligt för miljön som kött.

Gå, cykla & kommunalt

Försök att inte be dina föräldrar skjutsa dig överallt. Ta i stället cykeln, en promenad eller åk kommunalt till skola, kompisar och träning.

Lär dig mer

Svenskars bilåkande är nästan lika mijöfarligt som vårt flygande. Bilar släpper ut koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen. Om man i stället åker kollektivt eller går eller cyklar så kan man minska våra utsläpp.

Second hand

Bryt dina vanor och handla kläder på second hand-butiker. Eller varför inte byta kläder med syskon, kompisar?

Lär dig mer

Varje år köper vi i Sverige 13 kilo nya kläder och textilier, enligt Naturskyddsföreningen. Då det krävs massa olika material och kemikalier för att tillverka nya kläder så tar det mycket på miljön. Därför är det mer miljövänligt att handla redan använda kläder.

Ät upp maten

Oavsett om du är på skolan eller hemma, ta bara för dig det du tror att du kommer äta upp.

Lär dig mer

Varje år så slänger en svensk person drygt 100 kilo mat. Men om du i stället tänker efter hur mycket du kommer orka innan du lägger på tallriken kan du minska risken att du slänger mat. Ta hellre flera gånger!

Källsortera

Innan du slänger något, kolla om det går att källsortera. Det finns massa olika guider på nätet hur du gör. Glöm inte att hjälpa till att slänga återvinningen.

Lär dig mer

Det mesta går att sortera och återvinna, allt från förpackningar till mobiler. Kanske kan du och din familj ha en tävling om hur få ”brännbart-påsar” ni ska ha i veckan?

Vatten

Visst – en lång dusch är riktigt skönt. Men genom att duscha kortare sparar du massa vatten, som sparar på våra resurser och miljön.

Lär dig mer

För att värma upp vatten till duschen så krävs det energi och ju mer du duschar desto mer använder du av jordens resurser. Därför kan du spara på miljön genom att duscha mindre.

Så blir du klimatsmart

Oavsett om du klimatstrejkar eller inte så kan du hjälpa miljön – genom att göra bra val. Här kommer tio tips!

Swipa för att ta dig
framåt mellan korten

Lär dig mer

Under fredagen den 15 mars kommer skolungdomar från hela världen att skolstrejka för klimatet. Svenska Greta Thunberg är den som startat rörelsen som har som mål att få politikerna att ta tag i miljöfrågan för en klimatsmartare framtid och nutid.