1/14

Kommer EU bli dyrare?

EU har föreslagit en höjning som ska täcka upp för Storbritannien efter brexit. För Sverige skulle det innebära 15 miljarder mer i avgift. Samtidigt vill EU slopa Sveriges rabatt på cirka 6 miljarder.

Vad kostar EU för mig?

Svenskarna betalar mest per capita i EU. Mellan 2010-2015 betalade du i snitt 1 700 kronor varje år i nettoavgift – alltså kostnaden minus EU-stödet/invånare, enligt Europaportalen.

Vad kostar EU för Sverige?

Sverige är en nettobetalare – vi betalar in mer än vad vi får tillbaka i EU-stöd. I snitt har vi betalat runt 34 miljarder i avgift de senaste åren. Samtidigt hör vi till de som betalar minst i avgift i förhållande till statskassan.

Vilka är med i EU?

EU har just nu 28 medlemsländer. Senast att ansluta var Kroatien 2013. I år ska Storbritannien lämna EU.

Vilka partier kan jag välja mellan?

Som svensk medborgare kan du bara rösta på svenska partier. Totalt ställer 82 svenska partier upp i valet.

Vad ska jag rösta på?

Du väljer ett parti och du kan även välja en kandidat som du vill ska representera dig i Europaparlamentet. Du bestämmer själv vad du vill rösta på, är du osäker kan du ta hjälp av en valkompass.

Hur många röstar i EU-valet?

Valdeltagandet i EU-valet är betydligt lägre än i riksdagsvalet. Förra valet 2014 var det bara 51 procent av svenskarna som röstade.

Får jag rösta i EU-valet?

Du har rösträtt i EU-valet om du fyllt 18 år senast på valdagen och är svensk medborgare. Andra EU-medborgare kan rösta på kandidaterna i Sverige om de bor här och har anmält sig till den svenska röstlängden.

När är EU-valet?

Söndagen 26 maj är valet. Du kan välja att förtidsrösta från 8 maj. Om du är utomlands kan du brevrösta eller rösta på ambassad eller konsulat.

Vad är Europa- parlamentet?

Europaparlamentet är EU:s ena lagstiftande organ och består av 751 folkvalda personer. De är med och bestämmer om nya lagar och budgeten.

EU-valet 2019

Snart är det dags att rösta i EU-valet, men vad innebär det egentligen? Här kan du snabbt och enkelt lära dig allt du behöver veta på elva klick!

Swipa för att ta dig
framåt mellan korten

Lär dig mer

Kortleken är gjord av AB Kvällstidningen Expressen. Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson