Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fungerar den ryska spionfabriken

Ryssland president Vladimir Putin hyllar ofta och gärna Rysslands säkerhetstjänst. Han startade sin karriär i sovjetiska KGB.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen och reservofficeren Stig Bergling arbetade som spion åt Sovjetunionen. Han greps 1979 men rymde under en permission 1987. Han återvände till Sverige 1994 och fortsatte avtjäna sitt straff till 1997. Han avled 2015.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Anna Chapman var en av tio ryska spioner som greps i USA 2010. Hon hade brittiskt medborgarskap efter att ha gift sig med en engelsman. Medlemmarna i spionringen levde anonyma, normala liv men arbetade för ryska SVR. De fick alla återvända till Ryssland efter en utbytesaffär.
Foto: AP / AP ODNOKLASSNIKI
Julius och Ethel Rosenberg anklagades för att ha lämnat ut information om de amerikanska kärnvapnen till Sovjet och möjliggjort för Moskva att bygga en egen atombomb. De dömdes till döden och avrättades 1953.
Foto: AP
En bild från den amerikanska tv-serien ”The Americans” där Matthew Rhys spelar en rysk spion som lever ett till synes normalt liv i USA.
Foto: JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Kim Philby arbetade åt brittiska utrikesspionaget MI6 men var i själva verket en dubbelagent åt Sovjet. Han flydde till Moskva 1963, dit flera år tidigare två andra brittiska dubbelagenter också tagit sig. Philby levde resten av sitt liv i Sovjetunionen och avled 1988.
Foto: JOHN PHILBY / CAMERA PRESS/IBL

Det är en trehövdad jätte som aldrig sover.

Som alltid är hungrig.

Så här arbetar den ryska spionfabriken.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Enkla hormondieten: Gå ner sju kilo på 5 veckor

GUIDE: 6 steg till balans • Dämpar aptit & minskar sötsug

Tv-profilen slutade dricka – fann kärleken i prästen

Niklas Holmgrens livsändring • Träffade kärleken på konfirmation för vuxna

Etablerade yrkesgrupper chanslösa att köpa bostad

Avslöjande siffror: Fast jobb och kontantinsats räcker inte • ”Ett misslyckande”