Så fungerar den ryska spionfabriken

Ryssland president Vladimir Putin hyllar ofta och gärna Rysslands säkerhetstjänst. Han startade sin karriär i sovjetiska KGB.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen och reservofficeren Stig Bergling arbetade som spion åt Sovjetunionen. Han greps 1979 men rymde under en permission 1987. Han återvände till Sverige 1994 och fortsatte avtjäna sitt straff till 1997. Han avled 2015.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Anna Chapman var en av tio ryska spioner som greps i USA 2010. Hon hade brittiskt medborgarskap efter att ha gift sig med en engelsman. Medlemmarna i spionringen levde anonyma, normala liv men arbetade för ryska SVR. De fick alla återvända till Ryssland efter en utbytesaffär.
Foto: AP / AP ODNOKLASSNIKI
Julius och Ethel Rosenberg anklagades för att ha lämnat ut information om de amerikanska kärnvapnen till Sovjet och möjliggjort för Moskva att bygga en egen atombomb. De dömdes till döden och avrättades 1953.
Foto: AP
En bild från den amerikanska tv-serien ”The Americans” där Matthew Rhys spelar en rysk spion som lever ett till synes normalt liv i USA.
Foto: JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Kim Philby arbetade åt brittiska utrikesspionaget MI6 men var i själva verket en dubbelagent åt Sovjet. Han flydde till Moskva 1963, dit flera år tidigare två andra brittiska dubbelagenter också tagit sig. Philby levde resten av sitt liv i Sovjetunionen och avled 1988.
Foto: JOHN PHILBY / CAMERA PRESS/IBL

Premium: Det är en trehövdad jätte som aldrig sover.

Som alltid är hungrig.

Så här arbetar den ryska spionfabriken.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

Gekås-ägarens utdelning i oron: 150 miljoner kronor

Premium: Ullared fick coronastöd på 77 miljoner • Thomas Karlsson tar ut rekordsumma

Överläkaren: Så slipper du dropp-snopp – utan kirurgi

Premium: ”Superenkel åtgärd” • ”Handlar inte om att skaka”

Erixon kördes över av sin egna – överväger att sluta

Premium: SD skakas av interna motsättningar i Sölvesborg, enligt uppgifter