Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domen som kan få USA att explodera i hat och våld

Derek Chauvin höll sitt knä tryckt mot George Floyds nacke i nio och en halv minut. Nu väntar USA på domen mot den förre polisen.
En demonstrant håller upp en bild av George Floyd under en protest i Minneapolis.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Derek Chauvin höll sitt knä tryckt mot George Floyds nacke nio och en halv minut. I veckan väntas domen mot honom komma.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Derek Chauvin höll sitt knä tryckt mot George Floyds nacke i nio och en halv minut.

Nu väntar USA på domen mot den förre polisen.

Den väntas komma redan denna vecka – och nationen håller andan.

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson guidar dig genom rättegången och förklarar vad som händer nu.

Varför är denna rättegång så viktig?

George Floyds död den 25 maj i fjol filmades och satte i gång landsomfattande protester mot polisens övervåld mot afro-amerikaner. USA har upplevt liknande händelser många gånger förr, men det är sällsynt att poliserna ställs inför rätta och fälls.

Varför ingrep polisen mot George Floyd från första början?

Floyd misstänktes för att ha använt en falsk 20 dollar sedel när han handlade i en matbutik. När polisen anlände gjorde han först motstånd mot gripandet och tvingades ner på marken där Derek Chauvin satte sitt knä på hans hals.

Vad anklagas Derek Chauvin för?

Det är olika åtalspunkter som i grund och botten beskriver samma händelse, George Floyds död. USA:s lagar har många olika graderingar beroende på hur dödandet gick till. Den allvarligaste anklagelsen kan jämföras med dråp och kan i Minnesota leda till upp till 40 års fängelse. Det är osannolikt att Chauvin döms till så hårt straff, eftersom han tidigare är ostraffad. Han kan också fällas till vållande av annans död.

Hur länge har rättegången pågått?

I tre veckor om vi räknar från inledningsanförande och vittnesmål. Åklagarsidan använde tio dagar för att presentera sin sida, försvaret nöjde sig med två. I dag, måndag, hålls slutanförandena.

Hur har rättegången gått?

Inte så bra för Derek Chauvin. Även Chauvins egen polischef och kolleger har vittnat emot honom, något som är ovanligt i den här typen av mål. Polischef Medaria Arradondo vittnade exempelvis om att Chauvin bröt mot polisens regler när han pressade ner Floyd med sitt knä i över nio minuter.

Försvaret har hävdat att Floyd var drogpåverkad, stämmer det?

Ja, Floyd missbrukade opiater och försvaret har argumenterat att det var detta som egentligen orsakade hans död. Det tillbakvisades dock bestämt av flera expertvittnen för åklagarna som menade att Floyd dog av syrebrist och att detta orsakades av Chauvins knä på Floyds nacke.

Så vad händer efter att slutanförandena hållits?

Då går målet till juryn. Juryn består av 14 medlemmar, varav två sitter i reserv. Nio av medlemmarna är kvinnor, fem är män. Sex av dem är afroamerikaner, åtta är vita. De kommer att hållas isolerade fram till dess att de nått en dom.

Hur länge dröjer det innan dom kommer?

Omöjligt att säga. Det kan ta timmar, eller dagar. Alla tolv ordinarie jurymedlemmar måste vara eniga för att det ska bli en fällande dom. 

Var inte fler poliser iblandade?

Derek Chauvin hade sällskap av tre kolleger, men bara han höll Floyd nedtryckt. De övriga tre har också rättegång att vänta, men för andra förseelser. 

Hur vanligt är det att amerikanska poliser fälls för att ha dödat någon i tjänsten?

Mycket ovanligt. Cirka 1 000 amerikaner skjuts varje år ihjäl av polisen. Under åren 2005 till 2019 åtalades 104 poliser för mord eller dråp i sin tjänsteutövning. Bara 35 blev fällda.

Hur stor är oron för att det blir oroligheter efter domen?

Mycket stor. Det blir garanterat stora protester om det - mot förmodan - blir en friande dom. Och det är även stor sannolikhet att det blir det om Chauvin skulle fällas för någon av de lindrigare brottsrubriceringarna och slippa undan med ett kortvarigt fängelsestraff. 

Hur ser säkerhetsläget ut i Minneapolis?

Byggnaden där rättegången har ägt rum har varit avspärrad i veckor, liksom flera andra kvarter i centrala Minnepolis. Vi talar betong, taggtråd, stängsel. Det finns över 3 000 medlemmar från Nationalgardet på plats liksom delstatspolis. Förutom de lokala poliserna. 

Har det inte redan varit oroligt?

Det stämmer. Slutet på rättegången har sammanfallit med ytterligare en dödsskjutning av en svart man i Minneapolis. Den 20-åriga Daunte Wright sköts ihjäl efter att ha blivit stoppad vid en trafikkontroll. En kvinnlig polis hävdar att hon av misstag drog sin pistol i stället för sin elpistol. Samtidigt växer vreden i Chicago där myndigheterna i förra veckan publicerade en film som visar hur 13-årige Adam Toledo sköts ihjäl i mars. Han hade sprungit bort från en polis och precis slängt bort ett vapen innan han sköts.

Så var kan det bli protester?

Det har varit oroligt hela veckan i Minnepolis, men protester kan bryta ut lite varstans. Temperaturen är hög i Chicago. Det har protesterats i Portland och Seattle regelbundet sedan Floyds död. Skulle de bli en friande eller lindrig dom, så räkna med protester över hela landet.

Har något förändrats efter att George Floyd dödades?

Flera delstater har ändrat lagar som tidigare gett poliserna extra skydd mot rättsliga processer. I en del fall har poliser snabbt blivit av med jobbet, speciellt om deras agerande fångats på film. Den kvinnliga polis som sköt ihjäl Daunte Wright har åtal att vänta för dråp eller vållande till annans död. Men det kommer inte att räcka för de många som väntas gå ut och protestera i samband med domen.


Derek Chauvin riskerar tre olika straff beroende på den tolv personer stora juryns utslag.