Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amy, 29, tvingades göra illegal abort i USA efter ny lag

Kvinnornas oro när Texas skärpt abortlagarna.
Amy, 29, fick göra en illgal abort efter att de nya strikta lagarna i Texas trätt i kraft.
Foto: Privat / Privat

NEW YORK. De skärpta abortlagarna i Texas, där kvinnor inte får göra abort efter vecka sex, har minskat antalet aborter – i alla fall officiella sådana.

En del av problemet är att abortklinikerna inte hinner med alla patienter innan sexveckorsgränsen. Amy, 29, fick hitta alternativa vägar för att göra en abort.

– Jag är arg, för stigmat är det svåraste med att göra en abort, i alla fall för mig. Jag hade velat berätta för familj och vänner för att få stöd och hjälp efteråt, men man måste hålla tyst om man inte vill att ens nära och kära ska riskera juridiska konsekvenser, säger hon till Expressen.

Abortfrågan har det senaste året diskuterats hett i USA, och Texas är en nyckeldelstat: i höstas röstades en lag igenom (så kallade ”Senate Bill 8”) som förbjuder aborter från det att hjärtslag kan registreras hos fostret, något som vanligtvis sker vid vecka sex. Lagen gör heller inga undantag för våldtäkt eller incest. Dessutom kan den som på något sätt hjälper eller möjliggör en abort för en kvinna efter vecka sex bli stämd.

Efter att lagen trädde i kraft i september 2021 minskade aborterna i Texas med 60 procent – men samtidigt ökade Planned Parenthoods patienter med 800 procent, enligt Axios. Antalet kvinnor som fått resa utanför Texas för att genomföra sin abort var under september-december 2021 hela 5 600 kvinnor, i jämförelse med motsvarande period 2019, då det rörde sig om 516 kvinnor.

Enligt en artikel i Washington Post är trycket dessutom så hårt på abortklinikerna i Texas att väntetiden är flera veckor – något som gör att kvinnor inte lyckas göra abort inom ramen för de sex veckorna.

Amy har genomfört en illegal abort i Texas, och vågar varken visa sitt ansikte eller uppge sitt riktiga namn för läsarna, eftersom hon riskerar juridiska konsekvenser.
Foto: Privat

Kan få juridiska konsekvenser

En av de som påverkats av den nya lagstiftningen är Amy, 29. Hon heter egentligen något annat, men vågar inte träda fram med sitt riktiga namn eftersom hon genomförde en olaglig abort för ett par veckor sedan. Hon jämför med när hon gjorde en abort som 21-åring.

– Då kunde jag få ett positivt test via Planned Parenthood (organisation med rådgivning och hjälp inom områden som kvinnohälsa och abort, reds anm.) och skickas vidare till en klinik där jag kunde prata med någon professionell om mina alternativ. Och någon följde upp efter aborten. Nu är du i situationen alldeles ensam, och känner att du har ont om tid, säger hon till Expressen.

För i Amys fall – liksom i många andra – tickade klockan. När hon upptäckte sin graviditet hade hon redan passerat tidsgränsen för en laglig abort.

– De lokala Planned Parenthood kunde inte hjälpa mig. Jag ringde min vanliga gynekolog, i hopp om att få en tid för att fastställa hur långt gången jag var, för jag gissade ju bara. Men de var så överbokade att de inte kunde ge mig en tid förrän jag passerat i alla fall vecka åtta.

Amy är kopplad till rörelsen och organisationer som är för abort. Tack vare det kunde hon genomföra sin egen.

– Jag gick igenom mina kanaler för att se vem som kunde hjälpa mig att få tag på piller för en medicinsk abort, och det lyckades. Men både jag och de som hjälpte mig kan möta juridiska konsekvenser, det är därför jag måste vara anonym, säger hon.

”Kände klockan ticka”

Hon är ledsen över att inte kunna få mer stöd i sin situation, och menar att den nya lagen i Texas har skapat en stor ensamhet hos kvinnor som passerat vecka sex i sin graviditet.

– Direkt när jag upptäckte att jag var gravid, kände jag klockan ticka och var tvungen att ta ett snabbt beslut. Jag tror att många kvinnor har nytta av att prata med någon om det och ha lite tid på sig att se vad som är bäst för dem. 

Att många nu flyr Texas till kringliggande delstater för att genomföra sin abort gör att även de klinikerna är överfulla. Och stigmat kring abort blir allt större, menar Amy.

– Jag är arg, för stigmat är det svåraste med att göra en abort, i alla fall för mig. I samhället runtomkring mig är det väldigt tabu, så det är väldigt isolerande. Jag hade velat berätta för familj och vänner för att få stöd och hjälp efteråt, men man måste hålla tyst om man inte vill att ens nära och kära ska riskera juridiska konsekvenser. Det är extremt isolerande och skulle inte behöva vara på det sättet. Man har inte den makt över situationen som man borde ha.

Många protesterade mot nya lagen i Texas, som trädde i kraft i höstas.
Foto: Joel Martinez / TT NYHETSBYRÅN

Och Amy är inte alls hoppfull över utvecklingen i USA.

– Uppriktigt sagt så är vi alla beredda på fler förluster gällande lagstiftningen kring abort. Jag kan inte se att tillgången till abort skulle öka i till exempel Texas inom den närmsta framtiden.

I sommar ska högsta domstolen i USA ta upp abortfrågan. Det innebär att ett beslut i HD från 1973, som ofta refereras till som Roe vs Wade och som slog fast att kvinnor har rätt till abort fram till runt den 23:e veckan, kan omstörtas.

– Jag tror att det blir så. Det kommer att vara fruktansvärt och många kommer att stålsätta sig inför konsekvenserna. 

”The Texas Handmaids” var med och protesterade mot abortlagen i Texas i höstas.
Foto: AP / Eric Gay

Enligt artikeln i Washington Post slutade mycket personal på abort-kliniker i Texas i höstas av skäl som är kopplade till den nya lagstiftningen. Många kliniker valde då att inte anställa nya medarbetare, eftersom bara cirka 20 procent av aborterna brukade utgöras av kvinnor som var gravida till och med vecka sex. Dessutom har det enligt Washington Post blivit svårare att rekrytera, när osäkerheten är så stor: om Roe vs Wade faller i sommar kommer kliniker i Texas att stänga helt.

Kvinnor söker tidigt

Personalbristen har blivit ett stort problem, eftersom kliniker inte riktigt hade räknat med att den nya lagen skulle få kvinnor att höra av sig mycket tidigare – en del så tidigt att de inte ens gjort ett graviditetstest och vet om de är gravida eller inte.

– Det kan verka befängt men det är så rädda folk är, säger läkaren Blair Cushing till Washington Post.

Expressen har sökt en rad abortkliniker i Texas, som avböjt intervju med hänvisning till tidsbrist.