”Försöker vara glad utåt – fastän man gråter inåt”

Drottning Silvia intervjuas i framför öppna spisen i "Blå salen" på Slottet av Expressens Karin Sörbring om hur åren som drottning har varit, varför hon engagerat sig i just de frågor hon valt och hur det har fungerat att kombinera föräldrarollen med att representera Sverige.
Foto: OLLE SPORRONG
"Då och då dyker frågan upp om att kronprinsessan borde ta över. Jag är glad att kungen är i så bra hälsotillstånd och vid så god vigör att han verkligen fortsätter att vara det han är, kung av Sverige. Han tar de tunga uppgifterna så att kronprinsessan, som ju också är väldigt duktig, får mer tid för sig själv och sina små barn", säger drottning Silvia till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens team i Slottet: Reporter Karin Sörbring och fotograf Olle Sporrong.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag orkar inte jogga lika mycket som förr, haha. Simma gör jag däremot när tillfälle ges. Men "so far, so good", svarar drottningen på Expressens fråga om orken förändrats under de 42 år som hon varit drottning.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag är oerhört tacksam för att jag fick ett underbart mottagande från svenska folket, inte bara i och med bröllopet utan också under den privata tiden innan vi gifte oss. Det var underbart att känna det stödet och att jag togs emot med en varm famn, inte bara av våra egna vänner utan av hela befolkningen", säger drottning Silvia till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
Intervjun äger rum i "Blå salen" i prinsessan Sibyllas våning i Slottet i centrala Stockholm. Brasan sprakar varmt i bakgrunden. Hovets informationschef Margareta Thorgren sitter med och lyssnar och hon hjälper också till att ta en "på plats-byline" på reportern och fotografen efteråt.
Foto: OLLE SPORRONG

■ Silvia är den som varit drottning längst tid i Sverige.

■ I en exklusiv intervju med Expressens Karin Sörbring berättar hon om "lådknepet", vad som är roligast och svårast med att vara drottning och om engagemanget i bland annat demensfrågor. 

■ Drottningen förklarar också hur skönt det är att kunna avlasta kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine när deras barn är sjuka och minns hur jobbigt det var när hon själv tvingades lämna gråtande barn för att åka på statsbesök. 

Premium: – I kungens och mitt fall hände det kanske lite väl ofta. Jag försökte att kompensera det genom att vara extra mycket med barnen på somrarna, men barn kan inte vänta så länge. Det finns ett ord som små barn inte förstår: det är "senare", säger den blivande 75-åringen. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Kändisarnas offentliga dumpningar av varandra

Premium: Gjorde slut på löpsedel • Avslöjandet i tv • Gick tillbaka till exet

”Man säljer varumärket Gotland – men fasaden krackelerar”

Premium: Planen för bajsvattnet • Turisterna som tar över • ”Disneyfieringen”

Så avslöjades gängets mördare på 73 minuter

Premium: Lokalpolisernas framgång • Övervakningskamerorna • Räddningsförsöken