Premium:

Svenska männen som lever ofrivilligt i celibat

Daniel, en bit över 30, har inte haft sex på över tio år, trots att han velat. Han bryr sig därför inte längre när kvinnor våldtas. 

Jack, som inte haft sex på nio år, bryr sig inte heller. Han vet inte ens om han skulle ingripa om han såg en våldtäkt. 

– Kvinnor kan i dag få det mesta av ”pappa staten” direktfinansierad av den manliga arbetsmyran. Skillnaden är att myran inte får något tillbaka nu. 

Jack och Daniel är båda svenska så kallade ”incels”, alltså lever ofrivilligt i celibat, som möts på nätet i gemensam vrede över att ”maktbalansen mellan kvinnor och män krossats”. 

Leo Sundberg, 36, kallar sig också för ”incel” men blir samtidigt beskylld för att inte är ”äkta vara” eftersom han inte är hatisk mot kvinnor. 

– Män som är incels blir de riktigt misslyckade i samhället, säger han när vi träffar honom i Lund.  

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.