Premium:

”Man säljer varumärket Gotland – men fasaden krackelerar”

Pensionären Karin Gardell kissar i en potta i sin bostadsrätt vid Visby ringmur.

Vattendetektiven Andreas André spårar vattenfuskare som fyller pooler och vattnar rosor med sprinklersystem trots bevattningsförbud.

På vattenbristens Gotland läggs nu miljoner på att bajsvatten ska kunna omvandlas till livets dryck, eftersom nöden inte har någon lag.

Den låga grundvattennivån kommer att sättas på prov, när sommargästerna de kommande sex veckorna invaderar ön.

Men vattnet är bara en av de frågor som året runt-gotlänningarna brottas med. Världsarvet Visby riskerar bli en folktom kuliss i en disneyliknande gentrifieringsprocess. Också här i Centerns starkaste fäste, där medelinkomsten är lägst i Sverige, finns den eviga konflikten mellan stad och land.

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.