Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomskärleken och konflikterna

En minidokumentär i sex delar.
Nu skildras Magdalena Anderssons väg till makten i en unik minidokumentär.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
För Expressen TV avslöjar vänner och kolleger oväntade detaljer om Magdalena Andersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Från åren som elitsimmare till arbetet i Göran Perssons inre krets – nu skildras Magdalena Anderssons väg till makten i en unik minidokumentär.

För Expressen avslöjar vänner och kolleger oväntade detaljer om en person som har dejtat över blockgränserna, gärna hamnar i centrum och sällan undviker konflikt. Ofta med glimten i ögat.

På torsdag väljs Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna. Vilken väg tar partiet under hennes ledning?

Trots två SM-guld hade Magdalena Andersson precis slutat som elitsimmare när hon 16 år gammal gick med i Katedralskolans SSU-klubb i Uppsala. Det var yuppieåret 1983 och Muf-klubben hade tio gånger så många medlemmar som SSU.

✓ Barndomsvännen om Anderssons förhållanden med såväl Muf-ordföranden som ledaren för Kommunistisk ungdom: ”Ingenting konstigt”

✓ Kärleksbrevet till Andersson på utbytesår i USA 

✓ Simtränarens hyllning: ”Hon var den som bara skulle förbi allihop”

Redan under sina första år på Handelshögskolan erbjöds Magdalena Andersson ett extraknäck hos finansministern Allan Larsson. Efter studier i Wien och på Harvard avbröt hon sin forskning för att bli sakkunnig åt statsminister Göran Persson.

✓ Leif Pagrotsky om oväntade fyndet: ”Hon var jätteduktig på att skriva brev”

✓ Arbetet i Perssons innersta krets

✓ Anna Ekström: Vilda och omöjliga idéer välkomnades

Politikern Magdalena Andersson beskrivs ofta som rak och tuff, och hennes ledarstil har liknats vid en bulldozer. Kollegorna vill nyansera bilden – men konstaterar att hon sällan undviker konflikt.

✓ Tobias Baudin om bråket: ”Hon tittade på mig och sa morr”

✓ Vägrade ta S-debattören Daniel Suhonen i hand

✓ Annika Strandhäll: Kvinnor döms hårdare än män

Utspelet om en miljonärsskatt kom oväntat för alla som placerat Magdalena Andersson till höger i Socialdemokraterna. Är det tid för radikala reformer – eller kommer vänsterfalangen bli besviken?

✓ Vännen: Hon höll sig utanför falangstriderna i SSU

✓ ”Hela den nationalekonomiska vetenskapen har gått till vänster”

✓ Philip Botström om jämlikhetsgruppen: Hon krävde mer radikala förslag

Magdalena Anderssons har en omvittnat hög integritet, men bjuder allt oftare in sina följare i sociala medier på friluftsäventyr. Bakom masken döljer sig en varm person som ofta hamnar i centrum, enligt vännerna.

✓ Anna Ekström om interna skämten: ”Saker jag inte ens berättat för min man”

✓ ”Trivs bättre med termos än ett glas champagne”

Tävlingen med maken

Rollen som S-ledare och statsminister kommer framhäva nya sidor hos Magdalena Andersson, tror kollegerna. Men vilken väg tar Socialdemokraterna under hennes ledning?

✓ Kritiken: Gör som lärofadern Persson – byt ut tröttkörda ministrar

✓ Stora förhoppningar: ”Mer jävlar anamma”

✓ ”Helt annat spelutrymme nu än när hon var vakthund för januariavtalet”

Filippa Rogvall:På torsdag den 4 november väljs Magdalena Andersson till ny ordförande för Socialdemokraterna och sannolikt blir hon också historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Men vem är personen bakom den ibland grå kostymen som finansminister? Det var frågeställningen som jag och videoreportern Elin Jönsson utgick från i arbetet med vår minidokumentär om den blivande S-ledaren.

Svaren hittade vi i Upsala simsällskap, ungdomens hus och Handelshögskolans S-klubb. I 90-talskrisen, kanslihuset och Göran Perssons inre krets. I tyska Alperna, hårda konfrontationer och internskämt. 

Magdalena Andersson har gjort avtryck på många personer under årens lopp. Vi har pratat med tio av dem.”