Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya striden om försvaret – förhandlingarna går trögt

Försvarsminister Peter Hultqvist
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Oscarsson (KD), ledamot försvarsutskottet.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMIL NORDIN

Det kärvar rejält i förhandlingarna om hur Sveriges försvarsförmåga snabbt ska stärkas. Torsdagens möte hos försvarsminister Peter Hultqvist ledde inte till något avgörande.

Enligt vad Expressen erfar kommer överläggningarna att dra ut på tiden och fortsätta i nästa vecka.

– Nu har vi börjat komma in på detaljer, stämningen är mindre god än tidigare, säger en källa med insyn till Expressen.

Tanken har varit att överläggningarna i Försvarsberedningen, där alla åtta riksdagspartier är representerade, skulle avslutas runt lunch i morgon fredag. Men enligt flera ledamöter finns det inget som talar för en så snabb uppgörelse. 

– Det lär inte ske, säger Mikael Oscarsson (KD).

– Min prognos är att det drar ut ytterligare på tiden, säger Allan Widman (L).

Beskedet duger inte

Torsdagsmorgonens utspel från regeringen om att öka anslagen till försvaret permanent så att de motsvarar två procent av BNP blev en het fråga vid mötet i Försvarsberedningen några timmar senare.

– Vi ska nå dit så fort det är praktiskt möjligt, det vill säga när det är möjligt att på ett effektivt sätt omsätta ökningarna i stärkt försvarsförmåga, sa statsminister Magdalena Andersson på morgonens presskonferens.

Det beskedet duger inte för hennes politiska motståndare. Partierna till höger menar att förstärkningen brådskar, och måste ske senast till 2025 medan Socialdemokraterna duckar alla frågor om när nivån ska vara nådd. Regeringen vill heller inte specificera hur satsningen som innebär en anslagshöjning på omkring 40 miljarder ska betalas. Finansministerns tal om ”beredskapsskatt” mötte omedelbart kritik från höger.

Efterlyser analys

Flera partier efterlyser dessutom den nya snabbare analysen av det säkerhetspolitiska läget som beskrivs som helt nödvändig efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Vad hände med den? Vi borde åtminstone ha samma fart som Finland som gör sin genomgång på 5-6 veckor. Vi vill ha det klarlagt, säger en ledamot till Expressen.

Den främsta anledningen till att Försvarsberedningen kallats in akut är att ÖB redan på Folk och Försvars traditionella seminarium i januari varnade för stora brister i krigsorganisationen.

– Försvaret saknar ammunition, vapen och utrustning för att kunna försvara Sverige långsiktigt i ett eventuellt krig, sa Micael Bydén och har sedan dess skickat en siffersatt önskelista på materiel som nu behandlas av försvarspolitikerna. 

Det som saknas förutom vapen och ammunition är medicin, mat, personlig utrustning och drivmedel. 

Försvarets lista hemlig

 Moderaterna har velat se ett snabbt tillskott på tre miljarder, Liberalerna på 30 miljarder och slutresultatet av förhandlingarna lär hamna någonstans inom detta stora spann. Vad ÖB lista landat på efter försvarets inventering är hemligt och ingen vill i dag uppge vilka belopp som diskuteras i Försvarsberedningen. 

Tanken med att sätta en deadline i morgon fredag var att få med förstärkningen i vårändringsbudgeten som ska läggas fram i mitten av april. Nu betyder förseningen att den akuta satsningen på försvaret får hanteras vid sidan om den ordinarie budgetprocessen, i en så kallad extra ändringsbudget.


Se också: 

Michael Malm: ”Var och en behöver tänka efter – vad gör jag den dagen det händer?”