Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muharrem Demirok: C har varit för fokuserat på SD

Muharrem Demirok är kritisk till att Centerpartiet fokuserade för mycket på SD – men är inte beredd att ändra Annie Lööfs linje.
Foto: Daniel Ingmo
Efter elva år som C-ledare är det snart dags för Annie Lööf att lämna över.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Muharrem Demirok beskriver sig som kulturell muslim och kommer från förorten Vårby gård. 

Nu vill han leda Sveriges bönders parti. 

Han är kritisk till att Centerpartiet fokuserade för mycket på SD – men är inte beredd att ändra Annie Lööfs linje.

– Jag lärde ju känna deras järnrör innan begreppet ”järnrör” var modernt.

– Har du lyssnat nånting på Florence Valentin?, frågar Muharrem Demirok och pekar mot en indisk restaurang på torget i Vårby gård.

– Här låg Lincoln som de sjunger om. Det här var faktiskt en av Stockholms häftigaste nattklubbar. Jag har dansat en hel del där inne.

Muharrem, eller ”Murre” som han kallas av alla i Centerpartiet, visar stolt upp Stockholmsförorten där han växte upp. Simhallen där han tog simborgarmärket, fotbollsplanen där landslagsmålvakten Magnus Hedman brukade spela fotboll som ung, och skolmatsalen där han åt fiskpanetter som barn.

Under promenaden är det som att han ännu inte riktigt släppt rollen som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

– Titta den där busken som sticker ut där. Det hade man aldrig accepterat någon annanstans, säger han och pekar på ett vildvuxet buskage intill tunnelbanestationen.

Att rulltrapporna går, att kollektivtrafiken fungerar och att buskarna trimmas – det är alla viktiga frågor för att hålla ihop landet, enligt Muharrem Demirok. 

– När all kritik blir mot muslimer, då får man en känsla av att någon måste ställa sig upp och säga ”jag är också en del av dem som ni kritiserar”, säger Muharrem Demirok.
Foto: Daniel Ingmo

– Det numera bevingade uttrycket ”vad fan får vi för pengarna?” Någonstans så finns det en sanning i det där. Man är med och betalar och bidrar till samhället men man får hela tiden tillbaka att man är en belastning. Det är en känsla av att landet håller på att slitas isär på ett sätt som snart inte är hanterbart. 

Muharrem Demirok pekar också ut skolfrågan och tryggheten som områden som C behöver bli vassare på.

”En katt med klös i”

När Expressen ringer runt i Centerpartiet så är det få som håller honom som favorit att ta hem partiledarkampen. I stället är det gruppledaren Daniel Bäckström, partiets landsbygdspolitiske talesperson med åtta år i riksdagen, som sägs ha bäst chanser. Men flera lyfter också fram att turnén som de tre kandidaterna ska ut på kan gynna Muharrem Demirok. Han beskrivs som socialt kompetent, någon som ser alla i ett rum. Och hans förmåga att tala fritt från manus och talepunkter lyfts fram som en av hans starkaste egenskaper.

Dina partikamrater beskriver dig som väldigt snäll, skriver du under på det?

– Jag tycker att det är en väldigt god egenskap. Om folk tycker att jag är snäll så känner jag mig jätteglad.

Vissa säger att du är för snäll för att vara partiledare?

– Jag kallas ju för Murre, jag vet inte om du sett Pelle Svanslös, men det är en katt med klös i, så jag tror man ska passa sig. Jag tror att det är en fördom att man måste ha hårda nypor.  Det är nog min absoluta styrka. Jag kan fatta tuffa beslut utan att vara elak.

Tiden efter valet beskriver Muharrem Demirok som tuff. Partiet landade på 6,7 procent – men Muharrem Demirok säger att man hade högre ambitioner än så. Vinner han partiledarposten ska partiet upp och över 2018 års resultat på 8,6 procent i nästa val. 

– Min ambition är att Centerpartiet ska vara en del av ett regeringssamarbete efter valet. Min drömregering är den forna alliansen, men för att det ska lyckas så måste Centerpartiet växa.

”Vi kanske är för fokuserade på SD”

En av orsakerna till att partiet backade i årets val, tror han är partiets fixering vid Sverigedemokraterna.

– Den kritiken som förs fram att vi kanske är för fokuserade på SD, jag kan dela den. Vi fokuserade på varför vi inte ville regera med SD, snarare än att fokusera på det vi ville göra.

Fotbollsplanen har fått sig en ny matta sedan Muharrem Demirok och hans vänner såg en ung Magnus Hedman spela fotboll.
Foto: Daniel Ingmo

I frågan om Centerpartiet kan samarbeta med SD så har Muharrem Demirok dock ingen annan inställning än den avgående partiledaren Annie Lööf.

– SD som det ser ut i dag är ett parti som är den totala motsatsen mot det vi är. Så jag ser inga förutsättningar där. Jag präglas väldigt mycket av bilden av vilka SD är och var de kommer ifrån. Jag lärde ju känna deras järnrör innan begreppet ”järnrör” var modernt. Jag har stött på killarna som hängde på helikopterplattan i Gamla stan.

Vilka var det som gav sig på er? Var det Sverigedemokrater?

– Nej, det var BSS (Bevara Sverige svenskt) och hela det gänget. Deras rötter, de som Sverigedemokraterna kommer ifrån. Jag har fått se det här gänget och vad de var innan de klädde på sig kostymer och gick i riksdagshuset.

Blev du misshandlad?

– Ja jag har blivit misshandlad. Vi klev av vid Hornstull en gång. Vi blev jagade. Mina kompisar kom undan, mig fick de tag i och jag fick mig en ordentlig omgång. Men det är ingenting som jag kommer belasta nuvarande partiledning för. 

”Jag märker av hat och hot”

Muharrem Demirok framhåller att den primära anledningen till varför dörren till SD förblir stängd inte har att göra med deras rötter. Enligt honom är det partiets politik och värderingar i dag som står i vägen.

– De har ju svårt med vem hela jag är som person. Med mig menar jag inte bara mig som enskild individ. Jag märker att allt de gör handlar om att problematisera mig och mina vänner. Vi är ett problem och de hotar med utvisningar och deporteringar, säger han.

Muharrem Demirok pekar ut lägenheten i Vårby gård där han växte upp.
Foto: Daniel Ingmo

Muharrem Demirok identifierar sig själv som kulturell muslim. Med det menar han att han inte utövar sin religion.

– Jag kan ta mig både ett glas rödvin och en öl på fredagen. Det har jag inga bekymmer med överhuvudtaget. Men när all kritik blir mot muslimer, då får man en känsla av att någon måste ställa sig upp och säga ”jag är också en del av dem som ni kritiserar.” Det är inte bara en anonym massa. Vi utgörs av jättemånga människor.

Hur skulle du säga att ställningen är för muslimer i Sverige i dag?

– Jag tror att det kan vara väldigt kämpigt för många. Som kommunalråd med ansvar för betong och asfalt i Linköping får man säga att jag är ganska välintegrerad. Men om jag märker av hat och hot så vill jag inte tänka på hur situationen är för människor som inte har samma förutsättningar. Debattklimatet blir hårdare och hårdare i Sverige. Och muslimer pekas ut som en tydlig grupp som orsakar problem. Det där tycker jag är jobbigt.

Vissa i partiet lyfter fram att det skulle kunna vara till din fördel, att du kanske har ett annat perspektiv på vissa frågor. Ser du det också så?

– Jag vet inte om det specifikt skulle vara något positivt i just den här rollen. Jag är den jag är och jag har haft med mig de här erfarenheterna hela livet, säger han.

”Redan då var jag den breda mitten”

Rundturen i Vårby gård börjar närma sig sitt slut. Vi är framme vid den innergård där Muharrem lekte som barn.

– När jag växte upp så var det här min tryggaste miljö. Det här var min bubbla där jag mådde som bäst. Det är ju inte riktigt det Vårby gård som folk ser i dag.

Under vårt besök vilar innergården öde. På några av balkongerna sitter paraboler riktade mot novemberhimlen.

Just parabolantennerna var det som fick Muharrem att för första gången engagera sig politiskt. När det blev tal om att förbjuda antennerna väcktes protester i området och Muharrem, som då gick i mellanstadiet, engagerade sig.

– Det fanns en grupp som ville hitta en lösning på det där och jag stod på den sidan. Redan då var jag den breda mitten. Jag försökte kompromissa och få fastighetsägarna att fixa en parabol på taket som alla kunde köpa in sig på. Men det blev ingenting.