Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator
Premium:

Här lever svenskarna i en ”indianby” i sörmlandsskogen

De klär sig i hjortskinnskläder och övernattar i tipis. 

Här, på en äng utanför Katrineholm, lever ett gäng svenskar som ursprungsinvånarna i Amerika. 

De ägnar sig åt hantverk, dansar och träffas för att sprida kunskap om en kultur som som de känner djup samhörighet med.

Men ordföranden för ”Indianbyn”, Lasse Bergström, är noga med att poängtera att han är just ordförande i en intresseförening.

– Jag vill inte kalla mig hövding, då trampar vi dem på tårna. Vi lånar ju faktiskt deras kultur och då måste vi visa att vi är seriösa och respektera den.

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.