Forskarna förstår inte landsbygdens språk

Ockupanter vid Sollefteå sjukhus i mars 2019.
Foto: LISA MATTISSON

Premium: Forskningen är ungefär lika centralstyrd som andra statliga verksamheter. Regeringen prioriterar vissa områden, bland dem klimatet givetvis med stor inriktning på vindkraft. Genusforskningen är viktig och inte minst forskning om samhällsstruktur med inriktning på centralisering och storskalighet.

Den politiska klåfingrigheten syns i de forskningsmedel som beviljas. Jämförelsevis väldigt lite forskning handlar om landsbygd och glesbygd.

Därför blev jag verkligen positivt överraskad när statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson med flera från Göteborgs universitet presenterade studien ”Landsbygden slår tillbaka?”. Men tyvärr har den ingenting med stad och land att göra.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i två veckor

Läs alla artiklar gratis i två veckor, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se i din prenumeration.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

”Kommer ta lång tid för M att återupprätta förtroendet”

Premium: Maria Malmer Stenergard om nya hårdare migrationspolitiken

Fem enkla övningar för en stark och platt mage

Premium: Ger bättre hållning • Expertens guide: Musklerna som drar ihop midjan

Birgitte Söndergaard fick nog – bytte bana helt

Premium: Kemin med Lasse Åberg i ”Sällskapsresan” • Det gör hon i dag: ”Mycket mer spännande liv nu”