Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarna förstår inte landsbygdens språk

Ockupanter vid Sollefteå sjukhus i mars 2019.
Foto: LISA MATTISSON

Forskningen är ungefär lika centralstyrd som andra statliga verksamheter. Regeringen prioriterar vissa områden, bland dem klimatet givetvis med stor inriktning på vindkraft. Genusforskningen är viktig och inte minst forskning om samhällsstruktur med inriktning på centralisering och storskalighet.

Den politiska klåfingrigheten syns i de forskningsmedel som beviljas. Jämförelsevis väldigt lite forskning handlar om landsbygd och glesbygd.

Därför blev jag verkligen positivt överraskad när statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson med flera från Göteborgs universitet presenterade studien ”Landsbygden slår tillbaka?”. Men tyvärr har den ingenting med stad och land att göra.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i två veckor

Läs alla artiklar gratis i två veckor, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Sänkta skatter 2022 – så påverkas du av budgeten

”Regeringen försöker nå så många som möjligt"

Linda Wikbergs liv – och förvandling till mördare

Sa till polisen efter mordet: Jag älskade honom

Här bor den dolda eliten – konflikten under ytan

Slitningen i svenska kustorten • Ellinor: ”Aldrig hört någon som är missnöjd”