Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tullens hemliga jakt – på de tunga drogerna

Pål Stålfors, biträdande gränsskyddschef, och tulltjänstemannen Adam Hübinette kontrollerar en misstänkt medicinförpackning som kommit in en väska. Snabbtestet visar att det rör sig om en lugnande medicin, som är narkotikaklassad. Foto: ALEX LJUNGDAHL

ARLANDA. Beslagen av heroin och kokain ökar dramatiskt på Arlanda flygplats.

För att få narkotikan genom tullen använder kurirerna de mest finurliga sätt: hasselnötter preppas med opium under skalet, kinderägg fylls med amfetamin och förvaras sedan i kroppen.

De så kallade sväljarna är svårast att upptäcka.

– Smugglaren kan vara vem som helst. Gammal, ung, långhårig, korthårig eller ett barn, säger Adam Hübinette, tullinspektör och gruppchef.

Men oavsett vem som smugglar är beställaren oftast de samma: de kriminella gängen.

Expressen har följt tullens hemliga arbete i jakten på knarket.

Expressen premium

Starta Premium direkt– första månaden är gratis

Premium är en digital prenumeration. Läs utan kostnad i en månad, därefter 69 kr/mån. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online när du vill.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.