Svenska Britta skulle föda ”ariska barn” åt Tredje riket

Britta Grönheim från Sverige var gift nazisternas spionchef i Norden. Här är hennes nazityska pass som förvaras på Riksarkivet i Stockholm.
Foto: Christoph Andersson/Riksarkivet
Britta Grönheim fotograferad 1938. Efter kriget emigrerade hon tillsammans med maken till Argentina, där hon gick bort 1989.
Foto: Privat
Hos National Archives i Maryland på den amerikanska östkusten finns mikrofilmade registerkort med uppgifter om cirka 218 500 SS-hustrur, varav minst 24 var svenskor.
Foto: Christoph Andersson

Premium: I ett förslavat Europa skulle svenskorna bli mödrar åt en arisk härskarras.

Kvinnorna genomgick noggranna gynundersökningar som syftade till att fastslå att de verkligen hade fysisk kapacitet till storskaligt barnafödande.

Tillbaka i Sverige efter kriget talade de sällan eller aldrig om sina upplevelser som föderskor i Hitlers rike.

– SS-fruarna var insyltade, precis som waffen-SS-männen och lägervakterna, alla bar de på ett ansvar på ett eller annat sätt, säger författaren Christoph Andersson.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i två veckor

Alla kunder kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se i din prenumeration.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Elbilsförmånerna äts upp av det skenande elpriset

Premium: TABELL: Så mycket dyrare är det att ladda bilen nu

Så förlänger du livet trots kol: ”Stor effekt”

Premium: Övningar som fungerar • ”Symtomen kan lindras och sjukdomen bromsas”

Sexologen: 10 ställningar med bäst chans till orgasm

Premium: ”Här kan du verkligen uppleva något extremt härligt”