Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukvårdens viktiga insikter om corona – som räddar liv

Anders Sönnerborg, professor och infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, förklarar läkare och forskare i Sverige och övriga världen varit duktiga på att dela med sig av kunskap och erfarenheter. På det sättet har covidvården snabbt blivit bättre.Foto: Stefan Zimmerman / Karolinska institutet

När coronaviruset kom till Sverige visste sjukvården nästan ingenting om den nya sjukdom som på kort tid tagit hundratals liv i Kina och Italien. 

Att svårt sjuka covidpatienter snabbt fick blodförtunnande medicin för att slippa blodproppar har förmodligen räddat många liv. 

Däremot visade sig malariamedlet klorokin – som läkare i Sverige och övriga världen gav utan att någon positiv effekt hade bevisats i kliniska studier – vara verkningslöst och snarast förknippat med risker. 

– Förhoppningsvis har ingen patient i Sverige tagit allvarlig skada, säger infektionsläkaren Lars-Magnus Andersson.  

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Så maxar du rot- och rutavdraget nästa år

Det är nytt för 2021 • Så stora avdrag får du göra • Experten: Tänk på detta

”De pengarna har jag inte med min låga pension”

Guns tandläkarbesök kostade 6 000 kronor

India, 29, flydde sexsekten – levde under slavförhållanden

Blev hjärntvättad och utpressad • ”Hade inte valet att säga nej”