Så förbereder du dig för coronaviruset i Sverige

Över 130 000 fall av coronaviruset har rapporterats runtom i världen.
Foto: LIZABETH MENZIES / AFP TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset.
Foto: Univeristetet i Hongkong.

Premium: Allt fler och fler insjuknar i coronaviruset.

I Sverige har man slutat räkna fall och risken för smittspridning är mycket hög.

– Italien är ett alldeles utmärkt exempel på när viruset plötsligt slår ner som en blixt från klar himmel. Pang, så har man 230 fall på tre dagar, säger Björn Olsén, överläkare och professor i infektionssjukdomar.

Det finns dock ett flertal saker du kan göra för att förbereda dig för en fullskalig pandemi – och även saker du absolut inte ska göra när viruset slår till.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Över 170 000 fall av coronaviruset har rapporterats och sjukdomen finns nu i fem världsdelar. Folkhälsomyndigheten har uppgraderat risken för att viruset sprids i Sverige till mycket hög efter att flera fall konstaterats utanför Kina. I Sverige har man slutat räkna fall och fokuserar nu på a

Risken för smittspridning är hög i Sverige.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Björn Olsén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är risken för en smittspridning i Sverige mycket hög.

– Första gången jag hörde talas om det här viruset vid nyår så tänkte jag att det här blir en pandemi och den risken har varit närapå hundraprocentig hela tiden. Men det tar ju lite tid innan det kommer hit. 

När det väl gör det så kan det gå snabbt.

– Italien är ett alldeles utmärkt exempel på när viruset plötsligt slår ner som en blixt från klar himmel. Pang, så har man 230 fall på tre dagar. Men det är så med den här typen av virus. De sprider sig tills de gjort sitt jobb, sedan drar de sig undan av sig självt, när immuniteten i befolkningen börjar väga över, säger Björn Olsén.

Bör vi räkna med smittspridning i Sverige?

– Jag tror det, men hoppas jag har fel. Kommer vi att få en fullskalig pandemi? Ja, vi har redan ett pandemiskt läge. Det är bara att vänja sig vid hotet.

Björn Olsén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Foto: Uppsala universitet

Så hur ska man då tänka om det blir en smittspridning i Sverige? Enligt Björn Olsén är det samma sak som gäller här hemma som om du befinner dig utomlands.

– Undvik stora folksamlingar och undvik personer som är sjuka eller misstänker att de är sjuka. Tror du att du själv är sjuk, kontakta 1177 eller andra nummer som kan komma att bli aktuella. 1177 kan bli överbelastat om vi får ett kraftigt utbrott, säger han.

Professorn: ”Det kan bli förödande”

Björn Olsén vill också vara extra tydlig med vad man inte ska göra om man misstänker att man fått virussjukdomen.

– Är du inte jättesjuk, sätt dig absolut inte på en akutmottagning och vänta. Det är strikt förbudet om du nu inte är där av en annan anledning. Samma sak gäller med vårdcentraler, gå inte dit heller. Det är telefonkontakt som gäller tills dess att du fått en bedömning av dina symtom.

Han fortsätter:

– Skulle vården göra bedömningen att du kan ha drabbats av coronavirus så kommer du att dirigeras vidare. Oftast till en infektionsklinik, men även det kan förändras om vi får ett större utbrott. Då kan det bli så att man utlokaliserar provtagningsenheter utanför sjukhuset för att inte få in smittan där, för det kan bli förödande.

Tågstationen i italienska Milano ekar tom, trots att det är rusningstid, efter coronautbrottet i staden.
Foto: MATTEO CORNER / EPA / TT

Så förbereder du dig för coronaviruset

Även om smittspridningen inte nått Sverige så finns det skäl att vara förberedd. Ett gott råd är att se till att ha mat hemma så att du och din familj klarar av att leva isolerade en tid.

– Vatten har vi ju redan hemma men att ha ett litet matförråd är bra. Och det kan även vara klokt att kontakta någon som kan komma och lämna matkassar vid dörren om det skulle behövas. Vi är inte där än, verkligen inte, men vi kan snabbt komma dit, säger han.

Personer som är sjuka och är i dagligt behov av mediciner bör även de se till att ha tillräckligt av dem hemma så att de plötsligt inte står utan.

– Det kan handla om till exempel insulin eller hjärtmedicin, säger Björn Olsén.

Björn Olsén understryker även vikten av att följa med i den information som kommer från myndigheterna då rekommendationer ständigt uppdateras i sådana lägen.

Att ta cykeln eller promenera i stället för att åka buss eller tunnelbana är även det ett klokt val.

– Men det är nog något som kommer att reglera sig själv. Folk kommer inte våga åka kommunalt, säger Björn Olsén.

Vad är en pandemi?

Ett utbrott är förekomsten av sjukdomsfall, inte fler än vad som normalt förväntas, enligt Världshälsoorganisationen. 


En epidemi är när sjukdomsfallen ökar och är fler än vad som förväntas inom en region eller avgränsad plats. 


När smittan sprids över flera länder i världen brukar den kallas för en pandemi. 


Källa: CNN 

Skulle en person i familjen drabbas så bör man anta att alla är smittade och då är det bara en sak som gäller.

– Då får man hålla sig i sin hemkarantän i två veckor. Traska inte i väg till jobbet eller ta barnen till förskolan. Stanna hemma och vårda varandra.

Han fortsätter:

– Men även om karantän är bra måste man få frisk luft då och då också. Gå ut men håll avstånd från folk. Har du en bra balkong, öppna balkongdörren och ta en nypa frisk luft. Att ventilera lungorna det är jättebra. Men hälsa inte på grannen på balkongen bredvid. Är du sjuk kommer du dock inte vilja gå ut, utan då kommer du ligga för ankar.

Ansiktsmasker fyller ingen funktion vid smittspridning av coronaviruset, enligt Björn Olsén.
Foto: ETTORE FERRARI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Ansiktsmasker hjälper inte vid smittspridning”

Att alltid vara noga med sin handhygien och tvätta händerna ordentligt bör alltid vara a och o. Fortsätter smittan att sprida sig tycker Björn Olsén även att man ska undvika att ta folk i hand i tid och otid.

– Det gjorde vi under svininfluensan. Man nöjde sig med att sträcka upp handen bara för att hälsa. Det kan vara klokt om vi får en smittspridning. Men det här med ansiktsmasker är helt onödigt. De funkar inte. 

Varför tror du ändå att så många människor i drabbade områden använder dem?

– Jag tror det handlar av känslan att man gör någonting. Vi vill gärna känna att vi gör något på minsta lilla vis. Kanske är det bra för själen men de hjälper inte när det kommer till smittspridning.

Så smittar corona - och så smittar det inte

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att livsmedel aldrig kan vara smittbärare för Coronaviruset.

– Det kan man säga väldigt kategoriskt, det finns liksom ingen som helst anledning att tro att det här någonsin har spridits via livsmedel. Det här är en klassisk luftvägsinfektion som sprids från människa till människa i nära kontakt, säger han.

Finns det någon risk för gästerna på en restaurang om en coronasmittad person skulle handskas med maten?

– Nej, det är direktkontakt människa till människa som krävs. Det är en så kallad droppsmitta, den smittar via saliv och droppar eller nära mellan två personer. Möjligen via händer, om man får droppar på händerna och sedan petar sig i ögonen eller i munnen direkt efteråt.Genom att tvätta händerna kan du begränsa smittan med över 90%.

Miljardärerna som styr ridsporten – i det dolda

Premium: Sveriges rikaste kvinnor om sina satsningar: ”Min ålder är inte någon nackdel” • Förmögenhet på 54 miljarder

Professorernas 5 råd som minskar risken för demens

Premium: Ny forskning • Börja med ”fingermetoden” redan i dag

Leif Inge var ofrivilligt oskuld i mer än 35 år

Premium: Kände skam och utanförskap: ”Självkänslan var i botten” • Plötsliga vändningen