Dokument avslöjar: Spion hjälpte 9/11-terroristerna

Nära 3 000 personer dog i terrorattacken.
Foto: SETH MCALLISTER / AFP TT NYHETSBYRÅN

Premium: Nawaz al-Hamzi och Khalid al-Midhar var de första av 11 september terroristerna som anlände till USA.

Där fick de hjälp i början av saudiern Omar al-Bayoumi.

Nya dokument har just offentliggjorts om honom.

Bland annat en skiss på ett flygplan och en matematisk formel.

Var Saudiarabien trots allt inblandat i terrorattacken?

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det är egentligen ingen nyhet att det finns tydliga kopplingar mellan terrorattacken den 11 september 2001 och Saudiarabien. 15 av de 19 personer som kapade fyra plan och kraschade dem, kom ju från Saudiarabien.

Men många anhöriga till de nästan 3 000 offren är sedan länge övertygade om att det finns kopplingar även till den saudiska staten. De har även vänt sig till domstol i ett försök att få skadeståndsersättning från saudierna.

https://datawrapper.dwcdn.net/Ef6cl/2/

Saudiarabien har alltid förnekat all inblandning eller kännedom i förväg om vad som skulle hända. Den officiella amerikanska elfte september- kommissionen fann heller inga bevis för att Saudiarabien skulle vara inblandat.

Men nya uppgifter och dokument från såväl FBI som brittisk polis har ökat misstankarna om den saudiska inblandningen.

– Varför tog det 20 år innan den här informationen blev känd? säger Brett Eagleson till CBS.  Hans pappa dog i World Trade Center i New York under terrorattacken. Han företräder en grupp anhöriga som länge kämpat för att mer dokument ska offentliggöras.

Saudiern Omar till vänster, och al-Qaida-imamen Anwar al-Awlaki.
Foto: UK Metropolitan Police
Omar al-Bayoumi fick varje månad en summa utbetald av den saudiarabiska säkerhetstjänsten

Student var saudisk spion

Mycket handlar om saudiern Omar al-Bayoumi. Han hade bott i Kalifornien i många år och lämnade landet några veckor före terrorattacken.

Själv beskrev han sig då som en student, som fick en månatlig inkomst från släktingar i Indien. Det stämmer inte, vet vi nu, tack vare nyligen släppta dokument från FBI.

Al-Bayoumi hade nämligen även en annan inkomstkälla. Han fick varje månad en summa utbetald av den saudiarabiska säkerhetstjänsten. Kort sagt, han spionerade åt Saudiarabien.

Själv har han alltid senare hävdat att det där mötet den 1 februari 2000 på Mediterranean Café i Los Angeles var en tillfällighet. Andra tror att mötet var noga planerat.

Det var hursomhelst på Mediterranean Café han för första gången träffade Nawaz al-Hamzi och Khalid al-Mihdhar.

Khalid al.Mihddar och Nawaz al-Hazmi var de första av 11 september terrristerna som anlänt till USA.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

De två hade anlänt till USA bara ett par veckor tidigare. De kunde knappt någon engelska. De amerikanska myndigheterna hade ingen kännedom om vilka de var, men detta var de första av de 19 terroristerna som anlände till USA.

De gömde sig egentligen inte. Al-Hazmi skulle senare till och med finnas listad i den lokala telefonkatalogen.

Usama bin Ladin hade från början tänkt att de två skulle spela den ledande rollen i planeringen av attacken. De var också tänkt att flyga några av planen. 

Så skulle det inte bli. Al-Hamzi och al-Mihdhar visade sig vara alltför taffliga. De kunde heller inte lära sig flyga och när terrorattacken väl ägde rum så hade de i stället till uppgift att hålla passagerarna under kontroll.

De var ombord på American Flight 77, det plan som kraschade in i Pentagon. I cockpit satt då Hani Hanjour, den bäst utbildade piloten. Pentagon var också det svåraste målet.


Nawaf al-Hamzi (blå skjorta) passerar säkerhetskontrollen på Dulles International Airport den 11 september 2001. Han var en av kaparna ombord på planet som kraschade in i Pentagon senare samma dag.
Foto: AP APTN
Rök stiger upp från försvarshögkvarteret Pentagon efter att American Airlines flight 77 kraschat in i byggnaden den 11 september 2001.
Foto: HILLERY SMITH GARRISON / AP

FBI-dokument: Hade kännedom om attacken

Allt detta hävdar Omar al-Bayoumi att han var helt okunnig om. Han har alltid hävdat att han bara ville hjälpa de två vilsna araberna han träffade i februari 2000.

Så al-Bayoumi föreslog att de skulle slå sig ner i San Diego där vädret var bättre och där han själv bodde. Han ordnade lägenhet åt dem i närheten av sin egen.

Han skulle senare påstå att han annars inte haft så mycket med de två kaparna att göra. Elfte september-rapporten anklagade honom inte heller för någon inblandning.

Kommissionen drog slutsatsen att han var en affärsstudent som arbetade åt saudiska civila flygmyndigheten.

– Jag tror inte han var en saudisk agent, sa en av kommissionens författare Philip Zelikow 2007 som svar på en fråga.

Men FBI har alltså dragit slutsatsen att det var precis vad han var. De nyligen släppta FBI dokumenten citerar också en hemlig källa som säger:

– Det finns 50/50 chans att Omar al-Bayoumi hade kännedom i förväg om att terrorattackerna skulle äga rum.

När al-Bayoumi lämnade USA 2001 så flyttade han först till Storbritannien. Där greps han efter terrorattacken i USA och den brittiska polisen gjorde flera beslag och kom över både videofilmer och dokument.

Även en del av det innehållet har nu blivit känt. Där finns exempelvis videofilmer där al-Baoyoumi umgås med imamen Anwar al-Awlaki .

En bild från en videofilm där Omar al-Baoyoumi (till vänster) hälsar på Anwar al-Awlaki. Al-Awlaki tillhörde terrornätverket al-Qida och dödades av en amerikansk drönare i Jemen 2011.
Foto: UK Metropolitan Police

Bild visar kapare i al-Bayomis kök

Al-Awlaki hade band till al-Qaida och skulle fortsätta ha kontakt med elfte september-terroristerna även efter att de flyttat över till den amerikanska östkusten. Han lämnade senare USA och dödades i en drönarattack i Jemen 2011.

Det finns även bilder på en av kaparna, Khalid al-Mihdhar, hemma i köket hos al-Bayoumi.

Khalid al-Mihdhar hemma i köket hos OImar al-Bayoumi. Han var en av terroristerna som kapade flygplan den 11 september 2001.
Foto: UK Metropolitan Police

Och så finns där al-Bayomis anteckningsbok. På en sida finns en skiss med ett flygplan och en fallande kurva mot horisonten och en matematisk formel.

FBI har, enligt CBS News, analyserat skissen med den amerikanske piloten och flygexperten Robert Brown Enligt Brown kan formeln användas för att räkna ut hur snabbt ett plan ska dyka för att nå ett specifikt mål på marken.

– Jag sa till FBI att det är rimligt att tro att skissen och ekvationen användes i al-Qaida terroristernas förberedelser för elfte september-attackerna.

Skissen som förbryllar. Den brittiska polisen hittade den hos saudierna Omar al-Bayoumi som hade hjälpte två av 9/11 terroristerna i USA före attacken.
Foto: UK Metropolitan Police
Sekunderna innan det andra flygplanet kraschar in i World Trade Center.
Foto: CARMEN TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN

Omar al-Bayoumi bor sedan länge i sitt hemland Saudiarabien och har fler gånger frågats ut om sin roll. Han hävdar fortfarande sin oskuld.

Och de nya uppgifterna har inte fått kommissionsförfattaren Philip Zelikow att ändra sin uppfattning att al-Baoyumi inte var inblandad.

– Han arbetade åt den saudiska civila flygmyndigheten och kan ha haft användning för en sådan ekvation, säger han till Business Insider.

Han menar också att det faktum att al-Bayoumi fick betalt av saudiska säkerhetstjänsten lika gärna kan tyda på att han arbetade mot terroristerna. Att han hade till uppgift att spana efter misstänksamma personer.

En övervakningskamera fångar ögonblicket då American Airlines flight 77 kraschar in i Pentagon den 11 september 2001.
Foto: AP

Men andra, som Brett Eagleson, är nu mer än någonsin övertygad om att al-Bayoumi var inblandad.

– Nu måste justitiedepartementet förklara för offrens familjer varför åtal aldrig blivit väckt mot Omar al-Bayoumi, säger han till CBS News.

Han får delvis medhåll från Philip Shenon som skrivit en bok om elfte september-kommissionen.

– Detta ser onekligen misstänkt ut, säger han till Business Insider.

– Det är rimligt att undra om han kände till detaljerna i planeringen för terrorattacken den 11 september.

Varningarna för brutala kändistrenden Hollywood smile

Premium: ”Du drar på dig tandvårdskostnader för resten av ditt liv”

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

”Plötsligt var Anders och den andra kvinnan borta”

Premium: ”Lotta”, 48 berättar om en fruktansvärd midsommarfest