Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mio, 41, tog dödlig överdos inne på sjukhuset: ”Skandal”

Camilla och Miodrag var ett par som unga, sen träffades de igen och kärleken väcktes på nytt.

Miodrag Mijatovic, 41, hade börjat ett nytt liv. Slutat missbruka, skaffat jobb och flyttat ihop med sin barndomskärlek.

Så tog Miodrag återfall och lades in på beroendecentrum på S:t Görans sjukhus.

Mindre än ett halvt dygn senare var Miodrag död.

 – Det är en skandal, ovärdigt och omänskligt. Människor ska vara säkra på ett sjukhus, säger sambon Camilla.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Camilla och Miodrag, ”Mio”, växte båda upp i förorten Jordbro utanför Stockholm. De var ihop som unga, men tappade kontakten. Camilla förstod att hennes barndomskärlek haft ett tufft liv. 

Men de möttes på nytt, för ett och ett halvt år sen, genom gemensamma bekanta. De blev kära och flyttade ihop. 

– Han är mitt livs kärlek. Vi hade ett alldeles normalt, vanligt liv. Vi planerade att skaffa barn och hade köpt hus. Han var så glad, han hade äntligen hittat livet han så länge velat leva, berättar Camilla. 

Miodrag hade brutit med missbruk och kriminalitet. Så tog han återfall och tvångsvårdades - men tog en dödlig överdos inne på S:t Görans beroendeavdelning. Foto: PRIVAT
Kära. Miodrag och Camilla blev kära när han påbörjat sitt nya liv. De köpte hus och planerade att skaffa barn.

Miodrag hade haft en tuff uppväxt. I tjugo år hade han levt ett liv med missbruk och kriminalitet. När han träffade Camilla igen hade han påbörjat ett nytt liv, arbetade i tolvstegsprogrammet och jobbade i mataffär. 

– Mio förskönade aldrig sitt missbruk. Han var så lycklig över att äntligen få vara en del av samhället och att kunna få ge sin mamma lugn och ro, säger Camilla.

Höll föreläsningar om vägen tillbaka

Miodrag, som kallade sig själv för ”narkoman och nykter alkoholist”, föreläste om vägen tillbaka och hjälpte andra beroende sluta.  

– Han ville bana vägen och hjälpte en massa andra människor att hitta tillbaka till livet. Missbruk är så stigmatiserat. Det är inte ett val, det är en sjukdom som drabbar dina och mina vänner, säger Camilla.    

Genom KRIS, kriminellas revansch i samhället, lärde Miodrag känna Marit Normasdotter som är alkohol- och drogterapeut.

– Miodrag var en jättefin människa och mycket karismatisk. Men nykterheten är skör i början, säger hon. 

I juni, i samband med att sambon Camilla var bortrest, tog Miodrag återfall.

– Det var då hans kamp började. Miodrag kände sådan skam och skuld över sitt återfall. Han ville få hjälp, för sjukdomen går inte att bekämpa ensam, berättar Camilla.

Camilla och Miodrags mamma gjorde allt för att Miodrag skulle få avgiftning och vård. De lyckades få ett beslut om tvångsvård enligt LVM, lagen om vård av missbrukare.   

– Heroin är dödligt, den mest förrädiska drogen. Om man hållit sig borta från det så länge och sedan tar lika stora doser man brukade ta är det lätt att överdosera och dö, säger Camilla.

Efter att ha slutat missbruka ville Miodrag ge tillbaka till samhället, bland annat genom att föreläsa om missbruk och hjälpa andra att sluta.Foto: PRIVAT
Ville hjälpa andra. Miodrag Mijatovic, 41, hade slutat missbruka och föreläste om vägen tillbaka. Foto: PRIVAT

Vårdpersonal gör bara ”summarisk” visitation 

Miodrag hade tagit 28 överdoser tidigare i livet, och har själv berättat i TV4, att det är ett under att han överlevt. Men den här överdosen skulle bli hans sista.

Vid halv tre på eftermiddagen den 11 juli körde polisen honom till beroendeakuten på S:t Görans sjukhus. 

– Vi var överlyckliga att han skulle få hjälp. Jag och hans mamma Milja kunde äntligen andas ut, säger Camilla. 

Där tar läkare beslut om att Miodrag ska läggas in på en avdelning för avgiftning. Han är påtagligt påtänd och sömnig. Eftersom Miodrag är så trött får han ha sina egna kläder och skor på i tre timmar. Skötare och sjuksköterska gör, enligt sjukhusets egen anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, en ”summarisk visitation”. De känner på hans kläder och upptäcker aldrig att han har med sig spruta och kanyl in. 

Frans Venizelos, biträdande sektionschef och säkerhetssamordnare på Beroendecentrum Stockholm, säger att de ska ha ett etiskt förhållningssätt och respektera patientens integritet.   

– Vi kan inte klargöra hur han fick in spruta och kanyl. Vi får inte ”tvångsombyta” någon, säger han.

Vid två på natten går personalen en ”observationsrunda” och hittar Miodrag inlåst på toaletten. Han har spruta och kanyl i handen och andas inte. Det har gått mindre än tolv timmar sedan han kom till beroendeakuten. 

Miodrag läggs in på intensiven, men återfår aldrig medvetandet. Tre dagar senare stängs respiratorn av. Den 15 juli 2019 03.37 tar han sitt sista andetag i Camillas och mamma Miljas famn. 

– Det är en skandal att sånt här kan hända. Han borde vara trygg på ett sjukhus. Han hade klarat sig så många gånger ute på gatan, och att han dog på ett sjukhus gör det hela mycket värre, säger Camilla.  

Hon tycker att en tvångsvårdad person som är mitt i ett återfall ska bevakas och behandlas som en fara för sitt eget liv.

– Mio borde ha visiterats ordentligt och de borde ha haft intensiv bevakning av honom, då han uppvisat att han var självmordsbenägen och uppenbart inte kunde kontrollera sitt drogintag. Personlig integritet måste vara sekundärt i detta fall. 

Mio blev 41 år.

”Sånt här borde inte få hända”

Mios vän Marit Normasdotter tycker att det är anmärkningsvärt att det finns knark och knarktillbehör på en beroendeavdelning. 

– Jag blev fruktansvärd chockad och otroligt ledsen. Sånt här borde inte få hända och det får inte hända igen. 

Enligt beroendecentrums egen utredning och IVO-anmälan har vården egentligen inte gjort något fel. Miodrag ansågs inte självmordsbenägen. Personalen har handlat etiskt. De har ingen juridisk skyldighet att visitera eller byta kläder på patienter som vårdas frivilligt på en avdelning. Frans Venizelos säger att det är en balansgång mellan etik och säkerhet. 

– Man kan tycka att vi borde upptäckt det. Enligt uppgift kan han ha haft en preppad sko, med hål i.  

Enligt Frans Venizelos kan de inte tvångsvisitera patienter som inte vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. De har heller inte rätt att undersöka kroppsöppningar efter knark. 

Personalen upptäcker att narkotika smugglats in någon gång i veckan. 

– Särskilt på akuten finns ett stort mörkertal. Men det är första gången på mina nio år här som någon dött av en överdos, säger Frans Venizelos. 

Vännen Marit Normasdotter som också är vänsterpartist och sitter i regionfullmäktige i Stockholm är kritisk till beroendevården. 

– Den är underdimensionerad. Vårdtiderna är korta, det är svårt att komma in, man stänger platser på sommaren och många i personalen är vikarier. 

Beroendevården på S:t Göran har haft allvarliga säkerhetsproblem, tre våldtäkter, ett våldtäktsförsök och två mordförsök de senaste åren. Sedan dess har man ökat bemanningen med särskilda korridorvakter och en avdelning som är reserverad för kvinnor och HBTQ-personer.

– Efter det har säkerhetsproblemen minskat, det är färre dispyter och vi kan ingripa tidigare, säger Frans Venizelos. 

Miodrag sörjs av många. Det kom 350 personer på begravningen.    

– Det var så meningslöst. Det här får inte hända fler. Om sjuka människor dör när de är inlagda St: Görans beroendemottagning, då fungerar den inte, säger Camilla.

Hon vill se mer resurser till beroendevården och en ordentlig översyn av rutinerna. 

– St: Görans beroendemottagning är inte en säker plats, varken för de lidande eller personalen som arbetar där. 

Missbruk i siffror

Runt 450 000 svenskar missbrukar alkohol eller är alkoholberoende. Alkohol orsakar omkring 4 500 dödsfall per år.

Omkring 675 000 svenskar har använt narkotika senaste året, inklusive icke-föreskriven användning av narkotikaklassade läkemedel.

Cirka 30 000 uppskattas ha ett tungt missbruk, injicerar narkotika och/eller använder det dagligen. 

År 2016 avled 909 personer till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftningar. Två tredjedelar av de avlidna var män. På tio år har antalet dödsfall ökat med 60 procent. Opioider är de vanligaste substanserna. Sverige har näst högst narkotikarelaterad dödlighet i Europa, bara Estland har högre siffror.

Antalet narkotikabeslag har fördubblats sen 2008. 

17 procent av svenska gymnasieelever har provat narkotika.

Källor: CAN, Folkhälsomyndigheten

Hit kan du vända dig om du behöver stöd:

Det finns flera ställen att vända sig till om man behöver stöd.