Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren: Därför dör barn i magen sent i graviditeten

Ifjol dog 442 barn i magen efter graviditetsvecka 22 i Sverige, enligt statistik från SCB. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Karin Pettersson, förlossningschef på Karolinska Huddinge och Solna, säger att det saknas en metod för att upptäcka att barn helt oväntat dör i magen, Foto: Pressbild Karolinska universitetssjukhuset / Karin Pettersson

Varje år dör över 400 barn i magen sent i graviditeten. 

Ofta beror det på en infektion eller dåligt fungerande moderkaka – men ibland finner sjukvården ingen förklaring alls.  

– Kontrollerna vi gör fungerar utmärkt för de flesta graviditeter och har vi en riskgraviditet följer vi ju barnet och mamman jättenoggrant. Men av och till händer detta väldigt tragiska att barnet inte överlever i magen, säger överläkaren Karin Pettersson. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Demensen gjorde Karins älskade man Bosse våldsam

Så ändrades han av sjukdomen: ”En annan människa än den jag hade älskat”

Hemliga kärleksparen i Robinson: ”Hettar till”

Julia avslöjar relationerna • ”Gick ut i skogen och låg”

Hon fixade småflickor till sexförbrytaren Epstein – försvunnen nästan ett år

Epsteins exflickväns lyxliv – innan hon försvann spårlöst