Kuylenstierna: Så bidrar Victoria i klimatfrågorna

”Jag går inte ut och säger vad andra ska göra och jag har under mina år på FN och vid Stockholm Environment Institute tidigare flugit mycket i tjänsten, men privat försöker jag vara en medveten konsument som inte köper saker i onödan. Jag undviker att slänga mat och väljer klimatsmart och ekologiskt och kontrollerar mina utsläpp på Klimatkalkylatorn.se”, säger Johan Kuylenstierna.
Foto: Stockholm Environment Institute

Han har utsetts till ”mäktigast i miljö-Sverige”, chefat för Stockholm Environmental Institute och jobbat för FN i New York, Rom och Genève.

Men många av de diplomatiska färdigheterna lärde sig Johan Kuylenstierna under åren som bartender och hovmästare.

– Det har stor effekt att kronprinsessan väljer att närvara vid våra klimatmöten och hon sätter press på de andra deltagarna att leverera när hon flitigt antecknar och ställer frågor, säger den 54-årige vice ordföranden för Klimatpolitiska rådet och adjungerade professorn. 

Johan Kuylenstierna har rockkragen uppfälld när han i det plötsliga snöhaglet kisar sig fram mot hotell At Sixs diskreta entré, ett stenkast från Miljödepartementet i Stockholm. 

Några timmar senare ska han där dra den rapport för tjänstemännen som Klimatpolitiska rådet nyligen lagt fram och som konstaterar att ytterligare åtgärder krävs om Sverige ska nå klimatmålen, men nu beställer han in en stor caffelatte och en avokadomacka med pocherade ägg. 

Kronprinsessan Victoria är ambassadör för FN:s globala mål. Här närvarar hon vid Stockholm Environment Institutes seminarium ”Climate action” i år.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria delar ut pris vid Stockholm Junior Water Prize competition, 2010.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Johan Kuylenstiernas far Jan Kuylenstierna var hovmarskalk 1987-1993 och Johan blev därigenom någon gång presenterad för kungafamiljen. Men det är framför allt i sina tidigare roller som projektledare vid Stockholm International Water Institute och som vd för Stockholm Environment Institute som han har haft med kungligheterna att göra. 

– Kungen och kronprinsessan har ställt upp vid flera olika evenemang, inte minst när det handlar om miljö-, vatten- och havsfrågor. Den 2 maj närvarar kronprinsessan exempelvis vid ett seminarium i Aten när Navarino Environmental Observatory (NEO, ett pionjärsamarbete mellan akademi och näringsliv, reds anm) som jag är ansvarig för tillsammans med våra kollegor på ”Academy of Athens”. Det har stor effekt att hon väljer att närvara och nu har exempelvis Greklands president bestämt sig för att ansluta, vilket inte var fallet förrän kronprinsessans närvaro tillkännagavs, säger Johan Kuylenstierna.


”Mångfald är helt avgörande om vi ska nå klimatmålen. Vi måste mötas med olika perspektiv, kunna bryta saker på olika sätt och ta vara på alla generationers erfarenheter och kunskaper”, säger Johan Kuylenstierna till Expressens Karin Sörbring.
Foto: EXPRESSEN TV

Kronprinsessan Victoria sätter positiv press

Vad betyder kronprinsessan Victorias närvaro vid de här konferenserna?

– Hon bidrar på många sätt, inte minst genom att vara en synnerligen aktiv deltagare. När hon sitter med vid borden och i konferensrummen och antecknar flitigt blir de andra högdjuren lite stressade. Det sätter en viss positiv press att hon är så aktiv och dessutom att hon är mycket insatt i frågorna som diskuteras. 

– En annan sak som är kännetecknande för när det svenska kungahuset bestämmer sig för att närvara är att de är med genom hela eventet. De sitter med under föreläsningar och diskussioner, lunchar med experter och vill med egna ögon se hur verksamheterna bedrivs. När politiker kommer på besök har de en tendens att göra att snabbt nedslag, men kronprinsessan och kungen avsätter mycket tid. Man kan ha olika åsikter om monarkin, men jag anser att kungafamiljen gör en enorm nytta – inte minst för klimat- och miljöfrågor – och är en viktig del av Sveriges starka internationella profil inom dessa frågor. 

”Jag kommer säkert bli en sådan som går och plockar skräp från gatorna när jag blir pensionär.”

När Johan Kuylenstierna nyligen rensade bland sina gamla barnteckningar hittade han en där han tecknat en stad med föroreningar och texten ”Håll Sverige rent”. Pappa Jan, som före åren som hovmarskalk jobbat inom alla möjliga områden inom Malmö skolästfabrik, Volvo Bm, affärsman i Östeuropa och som personalchef vid Axel Johnson AB, gillade visserligen att vara i familjens fritidshus på Väddö, men det var mamma Ann-Mari som var Sophiasyster som tog med minstingen ut för att plocka svamp och pratade med honom om behovet av att minska föroreningar av luft och vatten.

– Det kliar i fingrarna på mig när jag ser hur dålig renhållning det är i stan. Mitt arbete för klimatet kan ibland kännas abstrakt, men jag kommer säkert bli en sådan som går och plockar skräp från gatorna när jag blir pensionär. Jag gillar när man ser konkreta resultat, säger Johan Kuylenstierna med ett skratt.

Johan Kuylenstierna träffade frun i krogbranschen

Han började plugga naturgeografi och geologi på Stockholms universitet 1986, men efter grundskola, gymnasium, ett år på high-school i USA och militärtjänst så var han nog lite skoltrött, så han hoppade helt sonika av.

– Jag arbetade i stället som bartender, servitör och hovmästare på ”Arnolds” vid Stureplan och senare på nattklubben ”Valentino”.

Sedan Johan Kuylenstierna slutade som vd för Stockholm Environment Institute tycker han att han har fått en friare tillvaro. ”Jag har tackat nej till en del intressanta erbjudanden, men har en 49-procentstjänst som adjungerad professor vid Stockholms universitet, är vice ordförande i Klimatpolitiska rådet och sitter med i några styrelser där jag känner att jag kan bidra och kanske göra skillnad”, säger han.
Foto: KARIN SÖRBRING

Det var också där – i restaurangvärlden – som han 1987 träffade sin livskamrat Annina, i dag biträdande chef för arbetsgivarutveckling på Arbetsgivarverket. 

– Hon var kallskänka och jag hovmästare och vi stod ofta och käftade. Tonen var rå, men hjärtlig i krogvärlden. Vi flyttade ihop efter fem veckor och har hållit ihop sedan dess. Vårt intresse för mat och dryck sitter i.

Har jobbat för FN i New York, Rom och Genève

NAMN: Johan Lennart Kuylenstierna.

ÅLDER: 54.

YRKE: Vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, adjungerad professor vid Stockholms universitets institution för naturgeografi, direktor för Navarino Environmental Observatory (NEO) i Grekland som är ett pionjärsamarbete mellan akademi och näringsliv.

BOR: Lägenhet på Gärdet i Stockholm, lantställe i Stockholms skärgård. 

FAMILJ: Hustrun Annina Kuylenstierna, 52, biträdande chef för arbetsgivarutveckling vid Arbetsgivarverket och projektledare för projektet ”Ledare i staten”. Barnen Carl, 23, och Max, 21. Hunden Pimme, uppkallad efter Joakim Thåström.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Eskilstuna som sladdbarn med tre äldre syskon (Gunilla, 65, Nils, 63, och Marie, 59). När Johan var två år flyttade familjen till Stockholm och när han var tolv gick flyttlasset till Limhamn och sedan tillbaka till Stockholm när han var 16.

MAMMA VAR: Ann-Mari Kuylenstierna, Sophiasyster (dog 2017, 89 år gammal).

PAPPA VAR: Jan Kuylenstierna, förste hovmarskalk, ingenjör och major (dog 2005, 80 år gammal).

UTBILDNING: Naturgeografi och geologi på Stockholms universitet. Licentiatexamen i paleoklimatologi med inriktning på holocen klimatvariabilitet i polarområdena (det vill säga läran om klimatet under tidigare perioder av jordens utveckling, närmare bestämt den nu pågående geologiska epok som inleddes för cirka 11 700 år sedan, reds anm

KARRIÄR I URVAL: Jobbat för tre olika (UNDESA, WMO and FAO) organ inom FN (i New York, Genève och Rom). Projektchef Stockholm International Water Institute. Vd för Stockholm Environment Institute (2012-2018). Hedersdoktor vid Stockholms universitet. Utsågs av tidningen Miljöaktuellt till ”Mäktigast i Miljösverige” (2014). Sitter i styrelser för IVL Svenska miljöinstitutet AB, Ecogain Aktiebolag, Göteborgs universitet, WWF Sverige, Smarta Samtal Foundation, Axfoundation, ledamot av rådgivande kommittén för IDDRI. Sommarvärd i P1 (2017).

Den människokännedom Johan Kuylenstierna fick av att arbeta i serviceyrken har han haft stor nytta av genom hela sin karriär, inte minst under sina år på olika FN-organ i New York, Rom och Genève.

– När man jobbar inom serviceyrken möter man alla sorters människor och får viktiga erfarenheter. Jag har lärt mig uppskatta betydelsen av mångfald och värdet av olika kompetenser. 

Klimatpolitiska rådet, som Johan Kuylenstierna är vice ordförande för, presenterade i sin rapport från mars mars 16 rekommendationer för regeringen, däribland ett beslut om slutdatum för användning av fossila drivmedel.
Foto: LISA MATTISSON

– Samma viktiga betydelse har just mångfald och samspelet mellan olika perspektiv och kompetenser i arbetet med hållbar utveckling för att nå klimatmålen. Det handlar om att vara öppen för andra människors perspektiv och utmaningar och olika samhällens förutsättningar. När jag inom FN arbetade med människor från utvecklingsländer insåg jag än tydligare att en positiv samhällsutveckling och ambitionen att hantera klimatfrågor måste gå hand i hand. Vi måste bekämpa fattigdom och kunna erbjuda skola, rent vatten, sjukvård och god sanitet samtidigt som vi löser klimatkrisen, om vi ska lyckas. Men förutsättningarna för omställningen ser också mycket olika ut i olika delar av Sverige också. 

Blev lite chockad när han fick FN-jobbet

Stockholms universitet skrev aldrig ut honom från utbildningen, som han återvände till och tog licensiatexamen från några år senare – och sedan 2007 är han adjungerad professor vid universitetet.

– Jag har alltid varit öppen för nya utmaningar och tycker att det är spännande att byta jobb. Tjänsten vid FN-skrapan i New York sökte jag mest på kul och jag blev närmast lite chockad när jag 1996 fick jobbet. Plötsligt skulle vi flytta till denna fantastiska stad, dessutom med en sexmånadersbebis, minns Johan Kuylenstierna.

I USA föddes familjens andra son, 1998.

Johan Kuylenstierna tog en licensiatexamen i naturgeografi och hans forskning handlade om naturlig klimatvariabilitet i polarområdena. Han hade fältarbeten i Arktis och Antarktis och i Eldslandet och Lappland. Sedan 2007 är han adjungerad professor vid Stockholms universitet.
Foto: SEI

Hur har du klarat att kombinera ansvar för två barn med att vara arbetsledare och i perioder flyga och fara över hela jordklotet?

– Tufft ibland, men nu har jag av flera skäl kraftigt skurit ner på resandet. Annina och jag är båda personer som hugger i när något behöver göras utan att diskutera vem som ska göra vad. Vi vill båda snarare att den andra ska slippa göra saker, så på så sätt blir det ganska bra faktiskt. 

Till skillnad från många andra i klimatrörelsen betonar Johan Kuylenstierna att han är optimist, något som han också framhöll i sitt sommarprat. 

– Klimatfrågan är absolut akut, men jag har gjort ett medvetet val att drivas av optimism för jag tror att vi snabbare når målen om vi utgår från möjligheter och en positiv framtidsvision än om man hela tiden försöker skrämmas eller tala om domedag. Det finns så många goda exempel att lyfta fram i dag, jämfört med för bara några år sedan. Ett talande exempel är stålindustrin i Sverige som satsar på att ha ett helt fossilfritt stål 2045 och att därmed vara en del av lösningen för de en miljon människor som världens städer ökar med varje vecka. De ser affärsmöjligheter och klimatnytta. 

– Vi ser samma driv inom många andra sektorer, från skogen gruvnäringen, transporter och jordbruket. Vi måste bejaka det som är bra, stimulera till högre tempo!

Med sitt sommarprat i P1 år 2017 ville Johan Kuylenstierna snarare ingjuta hopp än ge klimatångest. ”Jag blundar inte för utmaningarna, men vill fokusera på möjligheterna”, förklarar han.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Vad tänker du om utnämningen du 2014 fick av Miljöaktuellt fick som ”mäktigast i miljö-Sverige”?

– Jag blev förstås jättehedrad, men kände mig också lite besvärad för jag gillar inte riktigt fokus på mig som individ. Utmärkelsen fick jag ju för att jag var chef för Stockholm Environment Institute (SEI). Jag var faktiskt mer stolt när SEI och hela teamet där – som under min tid utvidgades till 230 kolleger vid tio kontor i sex länder och av 60 olika nationaliteter – utsågs till den mest inflytelserika tankesmedjan i världen inom miljöområdet. Ensam är verkligen inte stark när det gäller arbetet med en hållbar utveckling.

Ensam är verkligen inte stark när det gäller arbetet med en hållbar utveckling.

Johan Kuylenstiernas val

Soffa – Löpband

”Jag vill gärna ha en bra blandning av båda. Jag har ett löpband hemma för jag får besvär med luftrören om jag springer utomhus när det är kallt, men jag använder det för lite. Förut körde jag mycket tennis, men nu blir det mest hundpromenader. Jag älskar att sitta i soffan också och ta ett glas gott vin”.

Trump – Obama

”Ledare behöver ha en positiv framtidstro. Trump talar bara om hot, men om man ska se någonting positivt med hans retorik och ledarskap så har väldigt många engagerat sig i protest mot hans tal om murar, upprustning och klimatförnekelse”. 

Kungen –  Drottningen

”Båda. De kompletterar varandra med sina respektive engagemang. Politiker är ofta bara med en kort stund vid olika evenemang, men kungafamiljen som jag haft nöjet att träffa då och då genom deras miljöengagemang deltar aktivt igenom hela evenemang och vill ofta träffa och tala med människorna som arbetar med olika projekt och verksamheter”. 

Deckare – Biografi

”Senast läste jag ”Svälten” av Magnus Västerbro, men genom åren har jag haft stor behållning av exempelvis Henning Mankells deckare”.